2023. december 11. | hétfő | Árpád nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Dankó Pista
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Megható képsorok! A nótakirályt egy ország gyászolta egykoron
A nótakirályt egy ország gyászolta egykoron
Dankó Pista
     
 
Dankó Pista
Születés dátum: 1858. június 14.
Elhalálozás: 1903. március 29.
A legnépszerűbb nótaszerző, cigányprímás.
 
     

Dankó Pista

1858. június 14-én született a Szeged melletti Szatymazon Dankó Pista, a legnépszerűbb nótaszerző, cigányprímás.

Kilencéves volt, amikor meghalt az apja, attól kezdve a megélhetésért nyáron vályogot vetett, télen egy kevés ételért zenélt. Már 15 éves korában zenekart szervezett, saját bandájának "köhögős kis prímása" volt - így ismerték, mert már akkor kínozta a cigányfertályról hozott tüdőbaj.

Szegedre kerülve a híres Kass kávéházban muzsikált, a Szegedi Napló ott megforduló munkatársai - Gárdonyi, Mikszáth, Pósa, Tömörkény - ismerték fel benne a tehetséget. Dankó ugyanis mások nótái helyett szívesebben játszotta a sajátjait, amelyekhez a zsurnaliszták is írtak verseket.

Első nagy sikerét 1895-ben aratta, amikor a Zúg a szélvész, háborog a Balaton... kezdetű dalával elnyerte az Új Idők című folyóirat Pósa Lajos balatoni verseinek megzenésítésére kiírt népdalpályázatának 300 koronás pályadíját. Ekkoriban daltársulattal járta be az országot, de fellépett Oroszországban is.

Pestre 1896-ban szerződött, dalainak legnagyobb népszerűsítője Blaha Lujza volt. A "nemzet csalogánya" annyira szerette nótáit, hogy olykor színpadi szerepeibe is beiktatott néhányat. Dankó Pista nemcsak szívhez szóló magyar nótákat szerzett, hanem számos népszínműhöz is komponált betétdalokat (Cigányszerelem, A halász szeretője). Közülük több is nagyon kedvelt lett a századfordulón, például a Gárdonyi Géza szövegeire írt Göre-nóták.

Mesés karriert csinált Dankó Pista ösztönös tehetség volt, úgy komponált, hogy a kottát sem ismerte, nótáit később mások írták le s adták közre. Nem tiszta cigányzenét, de még csak nem is magyar nótát játszott: autentikus cigány és magyar népi elemekből összegyúrt, sokszor teljesen szabadon kezelt, improvizatív elemekkel egyénített örömmuzsikát húzott a mulatozók fülébe. Eltörött a hegedűm; Szőke kislány, csitt, csitt, csitt; Búsan szól a kecskeméti öregtemplom nagyharangja; Most van a nap lemenőben; Darumadár; Bíró uram, bíró uram; A szegedi kertek alatt - néhány az általa költött mintegy négyszáz nótából.

Mesés karriert csinált a millennium lázában élő ország mulatozásra fogékony hangulatában, kedvelték, elismerték, boldog mégsem volt, mert a polgári társadalom nem fogadta be. Jellemző, hogy apósa, Joó Ferenc szegedi portréfestő szó szerint halálba itta magát bánatában, amikor lánya szerelmes lett Dankó Pistába és feleségül ment hozzá.

A gyermekkorából hozott tüdőbaj ellen hiába küzdött. Íróbarátai és Wlassics Gyula kultuszminiszter segítségével többször is a kitűnő klímájú San Remóban kúrálhatta magát, de betegségéből nem tudott kilábalni. 1902 novemberétől már fel sem tudott kelni, s 45 évesen, felesége karjai közt halt meg budai lakásán 1903. március 29-én.

A nótakirályt egy ország gyászolta, temetésén 500 cigányzenész húzta Dankó dalait. Szegeden 1912-től márványszobor őrzi emlékét, alakját emlékezetes filmen formálta meg 1940-ben Jávor Pál. (forrás: MTI)

[2008.06.15.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2023.12.04.]
Gyors és egyszerű hitel minden rászoruló egyéb [2023.11.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szűnni nem akaró tapsvihar az Ezeregy éjszaka budapesti bemutatóján
2023. november 3-5....

Fekete Fátylas Menyasszonyok tánca a viharban - Black Veil Brides - Halestorm az Arénában
2023....

Megnéztük a Winery Dogs koncertjét - képriport
50 Cent talán utoljára, de nagyon odatette magát a Budapest Arénában adott koncertjén
A Nazareth a Barba Negraban lépett fel - megnéztük!
Szülinapra készülnek - 20 éves lett a Madách Színház sikerdarabja
Megnéztük a BSW koncertjét az Akváriumban - képekben
beszámolók még