2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Legutóbbi programok

Összes program

     
 
Kisstadion
Megalakulás: 1961.
Cím: Budapest, Istvánmezei út 1-3.
Telefon: Tel.: (1)471-4306
Web: http://www.nsi.sport.hu
 
     

A Kisstadion története

A Kisstadiont főleg jeges sportok számára építették, idénye gyakorlatilag októbertől márciusig tart. Rendszeresen rendeznek itt jégkorong-, műkorcsolya- és short track, azaz rövidpályás gyorskorcsolya versenyt. Nyáron koncertek, konferenciák, vallási találkozók helyszíne, és volt már a Kisstadionban szakszervezeti nagygyűlés is.

A létesítmény építéséhez 1959 augusztusában kezdtek hozzá, jellemzően a korabeli szokásokra: abban az időben gyakori volt engedély nélkül, úgynevezett fekete beruházásokkal építkezni, s a Kisstadion is így épült fel, teljes befejezésére 1961-ben került sor, költsége huszonkétmillió forint volt. Beépítése előtt területe a "senki földje" volt, és buszgarázsnak akarták felhasználni. Az olimpiai bajnok Németh Imre, a Népstadion igazgatója - akinek jó kapcsolatai voltak a Budapesti Honvédon keresztül a honvédséggel - elintézte, hogy honvédségi buldózerek végezzék el a föld- munkákat, majd később azt is, hogy a honvédség segítsen a stadion felépítésében is.

Amikor elkészült a Kisstadion, jelentették a felettes sporthivatali szervnek, az pedig Németh Imrének - az engedély nélküli beruházás miatt - fegyelmit adott. A stadion melletti épületet, melyben az irodai helyiségek is találhatók, csak jóval később építették meg. Itt van néhány szövetség székhelye is: a jégkorongozóké, a bandyseké és a gyeplabdázóké. A Kisstadionban a küzdőtér, vagyis a hokipalánkon belüli rész 1800 négyzetméteres, azaz a labdarúgás kivételével gyakorlatilag bármilyen sportág mérkőzésének a rendezésére alkalmas. A koncertekre összesen 16.800-an férnek be úgy, hogy a küzdőtéren négyezren lehetnek. Ha sporteseményt rendeznek, akkor - értelemszerűen - a küzdőtérre nem mehetnek nézők, így 14 ezren láthatják az eseményeket. A stadion - 1988-ban felújított világítása révén - alkalmas tévéközvetítésre. Hét rádió-és tévétudósítói fülke van a Kisstadionban, mind olyan helyen, hogy jól lehessen követni az eseményeket. Emellett két, szintén megfelelő pozícióban található kabin áll az újságírók rendelkezésére.

A stadion melletti épületben vannak az öltözők, két szinten négy-négy, közös zuhanyzóval, szintenként harminc-harminc játékosnak biztosítva kényelmes öltözködési lehetőséget. A Kisstadion legnagyobb hiányossága, hogy nincs befedve. Újra és újra előkerülnek elképzelések, hogyan is lehetne fedetté alakítani a stadiont, de rendre meghiúsul a megvalósítás. Egyszer nehéz- , másszor könnyűfémszerkezettel akarták befedni a létesítményt, de valami mindig keresztülhúzta a számításokat. A hetvenes években például csehszlovák partnerek felajánlották, hogy ötmillió forint értéku Duna kavicsért cserébe befedik a Kisstadiont, ám az akkori vezetőség ennyit is sajnált rá. A legutóbbi elképzelés szerint Spandon-rendszerű borítás került volna a stadionra, de az ehhez szükséges mintegy negyvenötmillió forintot - rendkívül kedvező ajánlat volt - nem sikerült előteremteni. Azért kapott volna ilyen olcsón tetőt a Kisstadion, mert a gyártók referenciamunkának szánták a barcelonai olimpia rendezői számára. A befedést az bonyolítja, hogy mivel a stadion tervezési hibából túl szélesre sikeredett, az ilyen épületeknél szokásos ötvenöt-hatvan helyett kilencven méter széles, s emiatt nehéz megoldást találni.

A Kisstadionban rendeztek már műkorcsolya Európa-bajnokságot, súlyemelő Európa-és világbajnokságot, a IX. női kosárlabda Európa-bajnokságot, válogatott ökölvívó-mérkőzéseket, s fellépett a bécsi, az amerikai (Holiday on Ice, 1967. augusztus 27.) és az ukrán jégrevü is. Láthatták a nézők Vico Torrianit és a Harlem Globetrotters kosárlabdázóinak bemutatóját is. Az 1963. február elején rendezett műkorcsolya Euróba-Bajnokság egyébként az utolsó szabadtéri EB volt. A viadal iránt óriási volt az érdeklődés, külföldről több mint kétszázan tudósítottak. A Kisstadionban rendezett versenyen gondot is okozott, hogy nincs befedve a létesítmény: a versenyek folyamán olyan sűrűn havazott, hogy a rendezőknek minden páros kűrje után le kellett takarítaniuk a jeget. A sporteseményeken kívül a nagyközönség élvezhette már neves külföldi előadók koncertjeit, többek között Sting, Black Sabbath, Joan Baez, Emerson Lake and Palmer, Joe Cocker, Deep Purple, Iron Maiden előadásait is.

[2005.04.17.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még