2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Gonzo
 
Legutóbbi kiadványok
Lost and found (2008)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Ilyet még nem látott a Gödör!
Ma eldől! MTV Europe Music Awards jelöltek az A38-on
A Hungária előtt tisztelegtek - képekkel!
A Hungária az első Ikon - Június 27-én Fenyőék előtt tisztelegnek
Nincs Lehetetlen: fókuszban a holland kortárs művészet
     
 
Gonzo
Megalakulás: 2003.
Cím: Debrecen,
Web: http://www.gonzomusic.hu
Aktív kapcsolat: Horváth Róbert (dobos, 2003-), Varga András (gitáros, 2003-), Stumpf Árpád (énekes, 2003-), Fazekas Zoltán (basszusgitáros, 2003-), Csatlós Pál (billentyűs, 2003-)
 
     

Gonzo

2001 környékén fogalmazódott meg legelőszőr egy énekelni és gitározni tudó debreceni fiatalember fejében, hogy ő bizonyt zenekart szeretne alapítani. Valamikorra tehét ide tehető a banda történetének kezdete.

2002 februárjában történt a Gonzo legelső próbája, még pedig a következő felállásban: Stumpf Árpád – ének, gitár / Csatlós Pál – szólógitár / Nagy Szilárd – basszusgitár / Domán László - dob. Zenéjüket talán a következőképpen lehet jellemezni: valahol a Beatles és a Kispál között félúton. Ezeket a dalokat még egyfajta játékos könnyedség, vidám hangulat jellemezte, ellentétben a későbbi szerzemények komolyabb, elvontabb hangulatával.

Viszont mielőtt ténylegesen is elindult volna a zenekar felemelkedése, az egyik tag rövid időre kiment külföldre dolgozni. Ez persze nem volt túl kedvező az együttes „karrierje” szempontjából, de valahogy mégis átvészelték ezt az időszakot, sőt emelt fővel folytatták tovább a muzsikálást. Olyannyira, hogy baráti közbenjárásra egy kérdést szegeztek a formációnak, amelyet Dyga Zsombort pesti filmrendező tett fel nekik: lenne-e kedvük zenét írni a „Tesó” című új filmjéhez. A srácoknak pedig több sem kellett, elvállalták. Ezzel egyúttal megszületett az első demó is, amelyen három számot lehettett hallani: 1. Rosszidő 2. Amszterdam 3. Ébredj.

2003 nyarán a Gonzo tagjai búcsút mondtak egymásnak. A csapat nem oszlott fel, csak épp nem próbált és nem lépett fel közönség előtt.

Újraalakulás

2004 februárjában a már említett énekes-gitáros újra összehozza a bandát, a dobok mögé most Bodnár Eszter ült, a basszusgitárosi posztot pedig Fazekas Zoltán vállalta be. Ez a Gonzo reinkarnáció csak helyenként emlékeztet az elődjére, van egy-két régi szám is, de az új dalok jóval rockosabbak, funkosabbak és elmondható, hogy a Gonzo zenéjére kezdetektől az angolszász zenei kultúra nyomta rá bélyegét: a 2004/2005-ös magyar nyelvű számokban is jelentős britpop / indie hatás mutatkozott, keverve némi pszichedelikus tartalommal.

A trió felállás körülbelül egy évig marad együtt, ezalatt sok minden történt a házuk táján. Egyre ismertebbek lettek a debreceni közönség körében és a saját stílus is egyre kiforottabb lesz. A zenekar igazi arcát persze csak koncerteken lehet megismerni, de a tagok elérkezettnek látták az időt egy újabb demófelvételhez, amelynek során négy számot rögzítettek: 1. Édenkert 2. Darwin és a szentek 3. Telihold 4. Zivatar.
Nem sokkal ezután ismét változott a felállás: Molnár István (Csoli) lesz az új dobos, s vele egyidőben csatlakozott a csapathoz Biró Zoltán (Kevin), aki gitáros és énekesi státuszt kapott. Ezzel a csapat négytagúra bővült. Az angolszász zenei kultúra továbbra is erőteljesen jelen van, de a kezdeti brit pop (beat) hatások mellet egyre inkább egy modernebb, progresszívabb irányba látszott elmozdulni a Gonzo muzsikája, jórészt az új tagok által hozott friss lendületnek köszönhetően. Részt vettek egy-két nyári fesztiválon is, emellett egy új promóciós anyagot próbáltak tető alá hozni.

2005 októberében koronázza erőfeszítéseiket siker, ekkor látott ugyanis napvilágot "Az üveghegyen innen" című háromszámos demójuk, amely mind hangszerelésben, mind megszólalásban felülmúta a korábbi felvételek minőségét. A sors úgy hozta, hogy még ebben a hónapban Kevin távozott a zenekarból, helyére nem sokkal később Varga András érkezett, aki által még kiforrottabb, egységesebb lett a Gonzo zenei világa.

A 2006-ot a következő felállással kezdte a csapat: Fazekas Zoltán - basszusgitár, Molnár István - dob, Stumpf Árpád - ének, gitár, Varga András - ének, gitár.

Az eddigi felvételeken csak nyomokban jelen lévő elektronika hangsúlyosabb szerepet kapott, de természetesen továbbra is az élő, dinamikus, táncolható gitárzene mellé tették le a tagok voksukat. Egyre inkább a modernebb hangzások felé látszik elmozdulni a Gonzo muzsikája - a 90-es évekre jellemző britpopot a kornak megfelelő post new wave hangszerelés váltotta fel -, illetve jelentős változást hozott az angol nyelvű szövegekre való áttérés is.

2007 is nevezetes dátum a csapat életében, ugyanis egy júniusban megnyert lemeztámogatásnak köszönhetően 'Lost and found' címmel elkészítették bemutatkozó nagylemezünket.

Ez év novemberében megrendezett ABC Tehetségkutató viadalon továbbjutott a Gonzo, amely azt jelentette, hogy 2008 januárjában a nemzetközi verseny bécsi fordulóján más továbbjutó zenekarokkal ők is sikeresen képviselték Magyarországot. Történt ez úgy, hogy a formáció továbbjutott a szintén Bécsben tartott márciusi fordulóba, ahol 6 ország 1000 zenekara közül az első 30-ban zárták a versenyt. 

[2006.02.11.]

Kiadványok
stúdió
Gonzo: Lost and found (2008)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még