2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Török Ádám
 
Kapcsolódó kiadványok
Zöld Csillag: Szökésben... (2008)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Török Ádám és a Mini: Messze visz az út - jubileumi koncert a Pecsában
Kapcsolódó cikkek
Szombaton lesz Török Ádám jubileumi koncertje Budapesten
Ne hagyd ki!  Jön a Bartók on Rock! 
15 éve színpadon a Capriccio!
Magyar Dal Napja 2014: Budapest, Bem Rockpart programjai
A Wastaps májusban is aktívan koncertezik 
     
 
Török Ádám
Születés dátum: 1948. január 12.
Kapcsolattartó: Török Ádám
Cím: Budapest, Bem rakpart 6
Telefon: Mobil: (30)9714633
Web: http://www.torokadam.hu
E-mail: adamt@chello.hu
Aktív kapcsolat: Rabb (R.A.B.B.) (előadó/zenész), Török Ádám & új Mini (előadó/zenész), Török Ádám és a Mini (előadó/zenész, 1968-), Mini Big Band (énekes)
A fuvolalovag, előadó, zeneszerző, fuvolavitrtuóz
 
     

Török Ádám

Török Ádám a külföldön legismertebb magyar blues-rock énekes, fuvolavirtuóz, és egyben a műfaj legkarakterisztikusabb hazai zenésze is.

Töretlen és sikeres karrierje már több mint harminc éve tart. Az eltelt idő alatt mindig is a legjobb jazz és blues zenészekkel dolgozott együtt, amelyre zenekarai, a Mini, a Tátrai-Török Tandem és a Rhythm And Blues Branch, vagyis a R.A.B.B. is remek példával szolgálnak. 1995-ben a a műfaj élő klasszikusával, B.B. King-gel közösen adott koncertet Budapesten, majd ugyanezt megismételték a következő évben egy Hawaii-on tartott fellépés keretében.

Ádám egyike azon hazai zenészeknek, akik az elsők között ismerték fel, hogy a computer és az internet nemhogy gátolnák, hanem segítik az élő zene terjedését. Saját elmondása szerint akkor jött erre rá, amikor e-mailben hívták meg Amerikába koncertezni. Azóta ő is a netezők aktív táborába tartozik.

1948 január 12-én született Budapesten. Felesége Végh Daniella, akivel 1981-ben házasodott össze, fiúk Dániel 1981-ben született. Először magánúton fuvolázni tanult, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszak előkészítőjét végezte el.

1965-ben kezdett el zenélni egy gimnáziumi zenekarban. 1968-ban a Dogs együttes énekese lett, majd még ugyanebben az évben megalapította a Mini együttest. Az alapító tagok: Török Ádám, Závodi János, Czipó Tibor, Döme Dezső, 1971-ben Döme és Czipó kivált, helyettük Nemecsek László és Papp Gyula csatlakozott a zenekarhoz.

1974-től részleges stílusváltás következett be az életében: Závodi távozott a csapatból, helyére a Syriusból kivált Tátrai Tibor került. Ettől kezdve a jazzrock zenében alkottak nagyot. Majd folyamatos tagcserék: megfordult a zenekarban ekkoriban: Gallusz György és Németh Alajos is. Számtalan hazai és külföldi turné kötődik ehhez az időszakhoz.

1976-tól rendszeresen koncerteznek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal. A 80-as évek elejétől szünetel a Mini. Előbb megalapítja a Mini RC-t (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandemet.

1987-1990 közötti időszak Ádám szólókorszaka (komputer, fuvola, ének), turnék az USA-ban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában.

1990-ben a svájci Jammin együttessel fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon.

1991-ben Závodi Jánossal közösen megalapította a RABB (Rhythm and Blues Branch) -ot.

1998. január 31-én óriási jubileumi koncert a Petőfi Csarnokban, ezzel ünnepelvén 30 éves zenei pályafutását és ötvenedik születésnapját.

1998-ban újra indult a Mini együttes.

1999-ben Török Ádám Pro Urbe Budapestért díjat kap 2000-től pedig folytatódnak a koncertek (közel 150 fellépés). Megjelenik a Progrock és Best Of CD, amelyet a Varázslatos éjszaka (Dvd+CD) követ 2003-ban. Még ebben az évben Best Of Mini Jubileumi Koncert a Pecsában.

2004-től 2007-ig. Fesztivál Tel-Avivban és Erdélyben, a Kereszteslovag sikere 4. a legjobb 1000 dal között, Szuperkoncert az új cd megjelenés alkalmából a Petöfi Csarnokban, Lengyel túra, Müpa koncert, siker a Szigeten és 30 év után újra Top 20-ban a lemez.

[2007.02.09.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még