2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
The Manhattan Transfer
     
 
The Manhattan Transfer
 
     

The Manhattan Transfer

Az egész egy sárga taxiban kezdődött 1972-ben, amikor egy new yorki taxisofőr, Tim Hauser mögé utasként beült Laurel Massé, aki történetesen ismerte Hauser egy korábbi formációval kiadott Jukin’ című albumát. Janis Siegel pár hét múlva csatlakozott hozzájuk egy partin, s az ünnepelt Broadway sztár, Alan Paul meggyőzése már csak formaság volt…

Kezdetben manhattani klubokban léptek fel, majd 1975-ben rögzítették első albumukat The Manhattan Transfer címmel. Hamarosan láthatók voltak a CBS televízióban, majd az ezt követő felvételeik –különösen Európában- már a slágerlisták elejét ostromolták.

1978-ban Massé kilépett az együttesből, helyét egy fiatal énekesnő foglalta el, Cheryl Bentyne. Az Extensions című lemezt már az új négyes vette fel, melyről a „Twilight Zone/Twilight Tone” már az amerikai listák élére is felkerült. Az azóta is a Transfer himnuszaként emlegetett „Birdland” pedig meghozta a kvartett első, majd második Grammyjét.

1981-ben először a zene történetében két műfajban is megkapták a szobrot a Grammy díjkiosztón, mind pop, mind jazz kategóriában besöpörték a legjobbnak járó jutalmat. Nem csoda, hogy Best of … albumuk még ebben az évben aranylemez lett.

Az elkövetkezendő két esztendőben is kategóriájukban díjnyertesek lettek, majd 85-ben felvették a Vocalese című lemezt, melyen korábbi tisztán instrumentális jazz muzsikát komponáltak át vokális előadásba kivívva a zeneművészet és a kritika világának egyöntetű hódolatát. A lemez 12 Grammy jelölést kapott – minden idők második legtöbbjét egy bizonyos Michael Jackson nevű előadó „Thriller” című lemeze után…

A siker-sztori persze folytatódott, a csapat büszkesége, a Brasil volt az első teljes album, mely Grammy díjat nyert, a Tonin’ című lemezen pedig olyan vendégművészekkel találkozunk, mint Phil Collins, Chaka Khan vagy B.B. King.

Ezután a Swing kilenc hétig vezeti a Billboard Jazz slágerlistáját, majd a legutóbbi Vibrate címmel megjelent rekordjuk pedig a progresszív és hagyományos jazz mellett latinos és világzenei tónusokat is felvonultat.

Világkörüli turnék, megszámlálhatatlan teltházas koncert. Egy alt, egy szoprán, egy tenor és egy basszus. Három évtized, huszonöt lemez, tíz Grammy díj. Ez a The Manhattan Transfer.

[2006.07.17.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még