2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Susanna Baca
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Susana Baca
     
 
Susanna Baca
Web: http://susanabaca.calabashmusic.com
 
     

Susana Baca

Baca egy Limához közeli kisvárosban, Chorillosban született, és ott él a mai napig férjével, a bolíviai zenekutató Richard Pereirával működtetve az Instituto Negrocontinuót (a "Fekete Folyamatosság Intézetét"), amelynek fő feladata a perui fekete kultúra emlékeinek gyűjtése és megőrzése.

Susana Baca kétségkívül a perui, sőt a dél-amerikai zene nagyasszonya. Különleges, tiszta énekhangja, finom, melankolikus dalai és nem utolsósorban társadalmi elkötelezettsége valóságos nemzeti hőssé emelték hazájában. Az afro-perui kultúra és folklór legnagyobb kutatói és népszerűsítői közé tartozik és tartozott már nemzetközi karrierje előtt is.

Bár Peruban és Dél-Amerikában már évtizedek óta a legnagyobbak között tartják számon, az igaz áttörés 1995-ben következett be, amikor Baca megismerkedett a Talking Heads egykori énekesével és vezetőjével David Byrne-nel. Byrne kiadója, a világzenére szakosodott Luaka Bop jelentette meg az első átütő erejű perui válogatáslemezt, amit Susana Baca csodálatos dala, a Maria Lando nyitott. E dal és nem sokkal később az első nemzetközi terjesztésű szólólemez valóságos zenei forradalmat indított - hasonlóan ahhoz, ahogy Ry Cooder tette az autentikus kubai zenével.

Baca nagysága elspsorban természetességében rejlik: mindenfajta manír és erőltetettség nélkül képes ötvözni Dél-Amerika afroamerikai népi hagyományait a kortárs spanyol és portugál nyelvű költészet legnagyobbjainak (Pablo Neruda, Manuel Scorza vagy Gilberto Gil) szövegeivel. Varázsos személyisége, magával ragadó hangja azonnal lenyűgözi hallgatóját, még lemezről is.

Susana Baca az elmúlt évtizedben sikert sikerre halmoz, 2002-ben elnyerte a legjobb latin előadónak járó Grammy-díjat, rengeteget dolgozik és koncertezik, valóságos "éneklő diplomata". Legutóbbi lemezére, a tavaly nyáron megjelent Traversíasra négy évet kellett várni.

[2007.03.19.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még