Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. augusztus 26. | hétfő | Izsó nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Óbudai Danubia Zenekar
 
Legközelebbi programok
Juan Diego Flórez
[2019. október 22.
kedd 20:00]

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Zenés beszélgetés Janza Katával
Teltház fogadja Budapesten a világsztárt! - Andrew Lloyd Webber hazánkba látogat
Országos örömzenéléssel indul az október
Óbudai Danubia Zenekar
     
 
Óbudai Danubia Zenekar
Megalakulás: 1993.
Telefon: Tel.: 1/269-11-78, 1/373-02-28 Fax: 1/269-11-78
Web: http://www.danubiazenekar.hu
E-mail: info@danubiazenekar.hu
Aktív kapcsolat: Nagy Viktor Dániel (fúvós)
 
     

Óbudai Danubia Zenekar

Az Óbudai Danubia Zenekart Héja Domonkos alapította 1993-ban – Danubia Szimfonikus Zenekar néven – muzsikus barátaival, még mint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka eredményeképpen az együttes néhány év alatt a legkiválóbb hivatásos magyar zenekarok sorába emelkedett, s a magyar zenei élet elismert tényezőjévé vált. A már több, mint egy évtizede együtt játszó fiatalokat kiváló karmesterek dirigálták és segítették a kezdetektől, nevezetesen Kobayasi Ken Ichiro és Jurij Szimonov, valamint több rangos karmester vezényelte a zenekart Lukács Ervin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, Fürst János, Vashegyi György, José Cura, Izaki Masahiro, Rico Saccani, Rodolfo Fisher, Wolfgang Gönnenwein, Jean-Bernard Pommier, Ivan Angelov és Sir Neville Marriner. Az általuk kísért szólisták között olyan nevek szerepelnek, mint Marton Éva, Rost Andrea, Frankl Péter, Ránki Dezső, Szabadi Vilmos, Jandó Jenő. Számos fiatal magyar művésszel is muzsikáltak együtt: Kelemen Barnabással, Fenyő Lászlóval, Nemes Balázzsal, Bogányi Gergellyel.

Törzsközönségük építése az 1997-ben elindított bérleti sorozattal vette kezdetét a Zeneakadémián, amelynek eredményeként a zenekar minden koncertjét teltház előtt adja. Rendszeresen fellép a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Zempléni Művészeti Napok, a Budapesti Búcsú és a Budafest hangversenyein. Emlékezetes koncertjei közül kiemelkedik a Magyar Fesztivál Balettel, a Művészetek Palotájában készített közös „Emberi Himnusz” c. produkció. A zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy Hálakoncerttel képviselte Magyarországot a Vatikánban Őszentsége II. János Pál Pápa előtt. Az együttes rendszeresen kap külföldi meghívásokat: több alkalommal adott koncertet Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban. Visszajáró résztvevője a ludwigsburgi, a milánói, a hannoveri, a zürichi és a berlini zenei fesztiváloknak.

A zenekar repertoárja kialakításánál nagy hangsúlyt fektet a magyar kortárszenei művek megismertetésére, valamint a klasszikus művek mellett ritkán játszott zeneszerzők darabjait is bemutatja. Több új zenemű a zenekar felkérésére született. A zenekar 2001-ben elnyerte és három évig birtokolta a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.

A zenekar a komolyzene mellett szívesen tesz kirándulásokat más zenei műfajok területére: Gyakori visszatérő vendége a Művészetek Palotája világzenei és jazz produkcióinak, így együtt játszott már többek közt a Buena Vista Social Club-bal, Omara Portuondoval, Juan Carmonával, Jon Lorddal, Snétberger Ferenccel, az Adagio-, az After Crying-, a Klezmatics- valamint a Muzsikás együttesekkel. Rendszeresen közreműködik filzene felvételeken, valamint a musical és az operett világát gyakorta érinti hangversenyei alkalmával.

Az együttesnek 2003-2010 között három hanglemeze és egy DVD lemeze jelent meg, melyek a magyar és külföldi lemezboltok polcain egyaránt megtalálhatóak.

A zenekar 2009 októberétől állandó fellépője a Nemzeti Színháznak, ahol Schiller "Ármány és szerelem" című darabjának nem csupán zenei közreműködője, de a darab terét és díszletét is a színpadon helyet foglaló és élő zenekar alkotja Alföldi Róbert rendezésében.

Az együttes első karmestere Silló István, aki a 2003-ban Liszt díjjal kitüntetett Héja Domonkos zeneigazgató mellett 2010. januárjától vesz részt az Óbudai Danubia Zenekar művészi munkájában.

[2008.06.13.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zenekar tagokat keres zenész » billentyűs [2019.08.12.]
Dobost, basszerost keresek saját zenéhez zenész [2019.08.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Képekben a Petőfi Zenei Díj gála 2019
Idén is Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján,...

Odacsapós rock n roll a Sziget utolsó napján - "Mennyből a Dave Grohl, eljött Hozzátok"
Az...

A Budapest Parkban ünnepelt az Animal Cannibals
Megnéztük: Luis Fonsi koncert az Arénában - képekkel
Nagy bejelentés a Depresszió budapesti koncertjén
Óriási bulit csinált a Lord a Barba Negra Trackben 
Meshuggah, Harmed (Barba Negra Track): Agyzsibbasztó, skálázhatatlan ütemek
beszámolók még