2024. június 24. | hétfő | Iván nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Következő programok ugyanitt
Kamarazene karnyújtásnyira
[2024. november 2.
szombat 19:00]
Bach szólóban - Fejérvári Zoltán
[2024. december 12.
csütörtök 19:30]
     
 
Frankl Péter és Vásáry Tamás „Növendékhangversenye”
Dátum: 2006. március 13.
hétfő 19:30
Helyszín: Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
 
     

Műsor: Mozart: f-moll fantázia, K. 608 – Frankl-Vásáry, Liszt: h-moll szonáta – Vásáry,  Schumann: Karnevál, op. 9 – Frankl,  Schubert: f-moll fantázia, op. 103 D. 940 – Frankl-Vásáry

Frankl Péter a Zeneakadémián végezte tanulmányait Hernádi Lajos, Kodály Zoltán és Weiner Leó vezetésével. Nemzetközi hírnevét több külföldi verseny sikere alapozta meg, s ezután olyan karmesterekkel játszott együtt, mint Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Riccardo Muti, Solti György és Lorin Maazel. 1962-ben debütált Londonban és New Yorkban, majd ezt a világ vezető zenekarainak meghívásai követték: a Chicagói, a Bostoni, a Berlini, Londoni Filharmonikusok, a Lipcsei Gewandhaus, az Amszterdami Concertgebouw, az Orchestre de Paris. Turnéi során szóló- és zenekari esteket adott Japánban, Koreában, Ausztráliában és Dél-Afrikában. Rendszeres vendége a londoni BBC Promenade koncerteknek, valamint a világ legnevesebb fesztiváljainak (Edinburgh, Cheltenham, Verbier, Kuhmo). Közreműködött Britten Concertójának előadásán az Edinburgh-i Fesztiválon a szerző vezényletével, valamint a Yehudi Menuhin által vezényelt egyik utolsó koncerten, a bukaresti Enescu Fesztiválon a Budapesti Fesztiválzenekarral.
Rendszeresen játszik együtt olyan művészekkel, mint Ralph Kirschbaum, Kyung Wha Chung, Vásáry Tamás, Schiff András, a Bartók, a Borogyin, a Tokyo, a Panocha-, a Takács, és a Vermeer Vonósnégyes. A világ különböző részein tartott mesterkurzusokat: Royal Academy, Royal College in London, Van Cliburn Institute (Texas), a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia. Számos CD-felvételt készített, így Debussy és Chopin összes zongorára írt művének kiadását, valamint Mozart összes négykezes darabját Vásáry Tamással. Jelenleg Londonban él, a Yale Egyetemen tanít. A köztársasági elnök művészi tevékenységéért a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét adományozta neki.

Vásáry Tamás első koncertjét 8 éves korában csodagyerekként adta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte tanulmányait Dohnányi Ernő és Hernádi Lajos növendékeként. 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc Zongoraversenyt, 1955-ben a párizsi Long-verseny és a varsói Chopin-verseny díjasa. 1956-ban elhagyta az országot és Londonban, illetve New Yorkban kezdte karrierjét. Zongoraművészként a legfontosabb nemzetközi fesztiválok (Salzburg, Edinburgh, Berlin, Granada) vendége volt. Mint szólista a világ összes jelentős nagyzenekarával fellépett. DGG hangfelvételei jelentős Liszt-, Chopin-, Debussy- és Rahmanyinov-interpretációkat őriznek. Számos lemeze jelent meg Brahms zongora- és kamarazene műveivel. Ez utóbbiaknál partnerei a Berlini Filharmonikus Zenekar muzsikusai voltak. Ezzel a zenekarral játszotta lemezre Mozart zongoraversenyeit.
Vásáry Tamás karmesterként is hasonló népszerűségnek örvend. A Bornemouth-i Szimfonikus Zenekar első karmestereként rendszeresen fellép Nagy-Britannia hangversenytermeiben és európai turnékon. Vendégkarmesterként a Londoni Filharmonikusokkal és a Royal Philharmonic Orchestrával koncertezett. Európai együttesek mellett az USA-ban is számos nagyzenekarral épített ki kapcsolatot.
1993-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatójává és vezető karmesterévé nevezték ki. Bérletei, hangversenyei, televíziós szereplései a magyar zenei élet jelentős ünnepi eseményeinek számítanak, s ezzel egyidejűleg a Rádiózenekar turnéit külföldön valóságos diadalmenetekké változtatta. Az MR Szimfonikus Zenekarral készített CD-felvételei a közönség és a kritikusok körében is nagy sikert arattak. 1994-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. A magyar zenekultúra fejlesztése és külföldi terjesztése érdekében végzett munkássága elismeréseképpen 1998-ban a köztársasági elnöki Arany Emlékéremmel, valamint a Rádiózenekar szellemiségének magasrendű megújításáért, karmesteri és zongoraművészi pályafutásáért Kossuth-díjjal tüntették ki. 2001-ben a magyar államiság ezeréves évfordulója alkalmából alapított, egyetlen alkalommal odaítélt állami kitüntetést, a Millenniumi Kölcsey-díjat különféle művészeti ágak képviselői vehették át – muzsikusként Vásáry Tamás részesült az elismerésben.

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még