2020. május 27. | szerda | Hella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
U.M.Z.E. Kamaraegyüttes (UMZE)
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Koncerttel tisztelegnek a nagy magyar zeneszerző emléke előtt a MŰPÁ-ban
     
 
U.M.Z.E. Kamaraegyüttes (UMZE)
Megalakulás: 1996.
Cím: Budapest, Lónyay u. 41.
Telefon: Tel.: 06 (1) 216 7894 Fax: 06 (1) 216 7897
Web: http://www.umze.hu
E-mail: umze@umze.hu
 
     

UMZE kamaraegyüttes

Rácz Zoltán 1996-ban vendégprofeszorként tanított Darmstadtban, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Ferienkurse für Neue Musik meghívására. Az ott ért élmények hatására elhatározta: kísérletet tesz egy olyan, főként a XX. századi repertoárt játszó kamaraegyüttes létrehozására, mint amilyen az Ensemble Modern vagy az Ensemble Intercontemporaine. Tervét még abban az évben megosztotta két muzsikus barátjával: Tihanyi László zeneszerzővel, az Intermoduláció együttes létrehozójával és művészeti vezetőjével és Wilheim András zenetörténésszel, aki a kezdetektől részt vett a 70-es 80-as évek meghatározó új zenei formációjában, az Új Zenei Stúdió munkájában. Wilheim András javaslatára együttesük UMZE kamaraegyüttes néven mutatkozott be az 1997-es Budapesti Őszi Fesztiválon.

Az Új Magyar Zene Egyesületet Bartók, Kodály és Weiner Leó hozták létre 1911-ben, akkori célkitűzéseik a mai napig aktuálisak, hiszen a XX. század immáron klasszikus kompozícióinak repertoáron tartásán túl, a kortárs magyar és külföldi zeneszerzők legfrissebb műveinek megismertetését tartották legfontosabb feladatuknak. Az UMZE is ezt tűzte mage elé.

Az újraálmodott UMZE 1997 őszén adta első koncertjét. Azóta alkalmi együttesként működött, amely főként az Amadinda együttes bázisán, próbatermében, hangszerein és technikai infrastruktúráját használva készült koncertjeire. Ennek ellenére rendszeresen felléptek a legfontosabb hazai fesztiválokon - Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapesti Őszi Fesztivál, valamint felléptek többek közt Berlinben, Karlsruheban, Avignonban, Zágrábban, a Wiener Festwochenen és az egyik legfontosabb új zenei fórumon, a Huddersfield Contemporary Music Festival- on. A koncertmegjelenéseken túl, az UMZE 4 CD-n hallható, melyekből három a BMC kiadó gondozásában jelent meg

2006 jelentős előrelépéssel kezdődött. 17 muzsikussal megalakították az Új Magyar Zene Egyesületét. Az alapítók között a magyar zene meghatározó alkotói, előadói, köztük Ligeti György, Kurtág György, Szőllősy András, Eötvös Péter, Jeney Zoltán, Rados Ferenc, Dobszay László, Perényi Miklós sorakoznak. Az Egyesület elnöke Vidovszky László zeneszerző. Közel másfél évig tartó előzetes tárgyalások után Dr. Bozóki András, kulturális miniszter 30 millió forintos támogatást nyújtott, elősegítendő az UMZE együttes rendszeresebb fellépéseit.

Majd megalakult az UMZE kamaraegyüttes ügyvivői testülete, amely három évre művészeti vezetőnek választotta Rácz Zoltánt, egyben felkérte Gőz Lászlót a menedzser igazgatói feladatok ellátására, valamint Eötvös Pétert a tiszteletbeli első karmester posztjára, akik a felkérést elfogadták.

[2006.05.26.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

beszámolók még