2023. január 28. | szombat | Károly, Karola nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Különleges Ákos videókra bukkantunk - nézd meg
Már elérhető az ingyenes letöltés! Vasárnap Ákosnak kedveskednek a zenetévék
7 tanulságos gondolat Kovács Ákostól
Debütált a szülinapos Ákos újdonsága - videóklippel
Képgalériák
Képek a maratoni dedikálásról
KÉPEK a teltházas győri koncertről
VOLT Fesztivál 2007 - Ákos
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)

Ákos túl van a 42-n - 19 érdekesség az énekesről

Kovács Ákos április 6-án túl lesz a negyvenkettedik életéven. Íme 19 érdekesség a zenészről, amellyel kívánunk boldog születésnapot a kiváló művésznek.

1. Életpályája igen változatos. Jogászcsaládból származik, de egy Pasolini-filmklub hatására filmrendező akart lenni, ami ellen édesanyja hevesen tiltakozott. Kompromisszumként a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult tovább, ahol 1992-ben végzett, a külgazdaság szakon (diplomamunkája címe „Zeneművek mint szerzői alkotások nemzetközi hasznosítása”).

2. A  népszerű (bevallottan a Depeche Mode együttest mintának tekintő) Bonanza Banzai zenekar énekeseként országos hírre tett szert 1987-ben. Az együttesben zeneszerzőként és szövegíróként is dolgozott.

3. Elkészíti 1993-ban első önálló albumát, melynek nemcsak zeneszerzője és szövegírója, de producere és zeneműkiadója is ő. A szólólemez a magyar eladási listára (Top 40) a harmadik helyen lép be, s a következő héttől nyolc héten át No. 1.

A U2 vendége volt

4. A U2 koncertjének vendégeként a Népstadionban lép fel. Angol nyelven is megjelenik első szólólemezének anyaga, So Much Larger címmel.

5. Eszenyi Enikő felkérésére 1995-ben  zenét komponál Bertolt Brecht Baal című darabjához, amelyet a Vígszínház mutat be.

6. Az első kottakiadványa, tizennégy legsikeresebb dalának gitár- és zongorakivonatával 1996-ban jelenik meg.

7. Tizenegy évvel ezelőtt megnyílik az Interneten az első hivatalos Ákos-honlap (www.akos.hu), ahol életrajzi adatok, diszkográfia, dalszövegek, képek, és számos információ érhető el.

8. A Madách Színház 1998-ban felkéri a Charles Dickens regényéből készült színpadi adaptáció, az OLIVER! egyik főszerepére: Bill Sikes-ként a közönség olyan színész-nagyságok mellett ünnepli, mint Psota Irén, Haumann Péter, Avar István, Zenthe Ferenc.

9. A Disney felkérésére 1999-ben megírja a Tarzan című egész estés rajzfilm Phil Collins által jegyzett dalainak műfordításait. A magyar verziót ő maga énekli szalagra Lezlie Mandoki müncheni stúdiójában.

10. Zenekarával a Magyar Rádió delegáltjaként Hollandiában adott koncertet az Eurosonic 2000 nevű fesztiválon, az előadást élőben közvetíti a holland FM3 állomás.

11. A magyar kultúra napján 2004-ben, a Himnusz születésének 180. évfordulóján az ünnepi gálát Kányádi Sándor költő nyitja meg. Itt Ákos is szerepel: a műsorban Vörösmarty Mihály és József Attila versét szavalja, olyan művészek társaságában, mint Raksányi Gellért, Blaskó Péter, Reviczky Gábor, Őze Áron, Kubik Anna színművészek, Gulyás Dénes és Pitti Katalin operaénekesek.

12. Négy éve annak, hogy szeptember 21-én, gróf Széchenyi István születésének évfordulóján Ákos a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében veheti át a Széchenyi Társaság Díját. A rangos elismerés az alapító szerint szerint azoknak ítélhető, akik hosszú évek következetes, magas színvonalú munkájával segítik a magyar nemzeti felemelkedést, támogatják a nemzeti kultúra, gazdaság fejlődését, védelmezik a magyar nyelv tisztaságát.

A különleges ajándék

13. Nászmise keretében 2005 május 21-én feleségül veszi gyermekei anyját, Krisztinát, akivel csaknem 17 éve ismerik egymást.

14. Az egyik világhírű brit cipőgyár névre szóló bakancsot ajándékoz Ákosnak.

15. A brüsszeli magyar közösség meghívására a forradalom 51. évfordulóján rendezett ünnepségen az 1956 című dalt énekli zongorakísérettel Belgiumban.

16. Húsz évnyi pályafutása alatt, több mint harminc lemezt adott ki.

17. Két idegen nyelven, angolul és olaszul beszél.

18. Három gyermeke van: Kata, Marci és Anna.

19. Nagy Találkozás: Ákos nincs elszállva magától!

- bíró - 

[2010.04.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2023.01.28.]
gazda szolgáltatás [2023.01.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Képekben! Ákos ismét világszínvonalú koncertet adott telt ház előtt az Arénában
Ákos...

MetálKarácsony Pokolgép módra - képriport
A hagyományokhoz híven a Pokolgép idén december...

Jubileum a Madách Színházban - képekben
Tüzes hangulat a Nightwish koncerten
Egy szerelem három éjszakája bemutató képekben - Milyen az, amikor a világ szétesőben van
Képek a Hooligans Évzáró koncertről
Madagaszkár - Egy musical, amire az egész nézőtér együtt riszál
beszámolók még