2023. június 7. | szerda | Róbert nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Egy amerikai rapper segédkezik a Balkan Fanatik új albumán - képpel, videóval
A Transglobal Underground az idei PEN húzóneve
American Perestroika: elkészült a Balkan Fanatik új albuma
Új klipek: Prodigy és Balkan Fanatik
Kapcsolódó Kiadványok
Balkan Fanatik: American Perestroika
Kapcsolatok
Balkan Fanatik

"... inkább kommunikálnunk kellene egymással" - beszélgetés a Balkan Fanatik egyik felével

Jorgosz és Lepe nemrég fejezte be legújabb, immáron harmadik stúdióalbumát. Az American Perestroika című anyag a minap került a boltok polcaira, Lepés Gábort kérdeztük Prophetről, a forgatásról és közös kedvencünkről, a Prodigyről.

- Hogyan jött össze az együttműködés Prophettel? Az egész albumon közreműködik, vagy csak 1-1 számban?
Lepe: - Egy szerencsés véletlen következménye ez a kapcsolat. Épp a “Ha te tudnád” c. dalunkat realizáltuk Jorgosszal még tavaly nyáron mikor felmerült bennünk, hogy milyen jó lenne ha egy fiú reagálna a dal női szemszögből elbeszélt helyzetére, miszerint – ez persze csak a mi értelmezésünk – a lány kettős érzelmektől feldúlva bolyong az utcákon. Benne van egy kapcsolatban amelyik talán kényszerkapcsolat a számára, ám valaki más az, akit valójában szeretne maga mellett tudni. Ha meg akarjuk érteni az egész lelkiállapotot, javaslom a dal autentikus népi verzióját mindenkinek tanulmányozásra. Gyönyörű.

Szóval, kerestünk egy férfihangot rapper formájában. Először Geszti Pétert próbáltuk zaklatni ezzel a dalunkkal, de bár lelkesedett a dologért, bokros teendői egyelőre nem engedték kibontakozni együttműködésünket... Közben egy kedves Los Angeles-i ismerősöm Koji Sakai ajánlotta Prophetet erre a feladatra. (Koji egyébként Tupac Shakur valamikori managerének asszisztense volt.)

A dolog igazán egyszerű volt, hiszen e-mailben kiküldtem az alapot és a dal lefordított sztoriját L.A-be, majd néhany hét elteltével megérkezett a demo. Az eredmény már akkor magáért beszélt. Hátborzongató volt, hogy csak annyi instrukciót kellett írnom neki, küldje az üres acapella sávot, hogy belekeverjem a dalba. Amikor a mix elkészült és megmutattam neki az eredményt, csak ennyit írt. DOPE SHIT! Gondoltam jól elbaltáztunk valamit. Erre amerikai barátaim felvilágosítottak, hogy ez abszolut pozitívat jelent az ő szlengjében, tehát bírja a nótát.

Később idén januárban kint jártam Californiában és természetesen meglátogattam Prophetet, hónom alatt néhány újabban elkészült dal alapjával. Közülük néhányra ennyi megjegyzés volt. SICK! I LIKE THEM! Erre felbuzdulva gyorsan közreműködött még néhány dalban.Köztük a kedvencemben a “Let’s Spend The Night Together”-ben és a Sonitával közös duettben a “Don’t Be Shy”-ban, valamint a Jorgoszos “Trigona”-ban. Szóval majd’ a fél lemezen hallható Prophet.

- A Balkan Fanatik már a kezdetektől kacsintgatott külföldre, de az igazán nagy áttörés még nem történt meg. Az új anyaggal, a profi videóval és a neves amerikai rapperrel ez könnyebben összejöhet? Az American Perestroika befuthat külföldön?
- Valóban eleve úgy hoztuk létre a produkciót, hogy ha külhonban kell bemutatnunk akkor meg tudjuk szólítani az ottani közönséget is. Elvileg Prophettel most még jobbak az esélyeink, de picit nehezebb is mivel most ha épp nem a tengerentúlon turnézunk akkor reptetnünk kell Őt.

Prophetnek van amerikai managere, aki képes jó helyekre eljuttatni őt és projektjeit. Ha valakit odaát felizgat ez a zene, akkor van esélyünk nyomulni vele. Akkor meg intézhetem a vízumot a zenekarnak, a Jorgosznak meg 3 héttel előtte egy hajóutat, mert ő nem repül. (Vagy bealtatjuk és tepsiben reptetjük át.)

- Miért American Perestroika a címe? Mit jelent?
- Ez Jorgosz ötlete volt. Egyrészt kifejezi az együttműködésünket Prophettel, másfelől ez egy felhívás a világ felé, hogy ideje lenne stratégiát változtatni. A befelé fordulás helyett inkább kommunikálnunk kellene egymással és nyitnunk egymás felé. Nekünk embereknek meg fel kéne végre ébrednünk csipkerózsika álmunkból, hogy jobbá tehessük az életünket.

- Bár a Balkan Fanatik alapvetően kettőtök projectje (Lepéé és Jorgoszé), folyamatosan jönnek mennek emberek a csapat körül. RiseFm és Jammin már nem dolgozik veletek? Kik az új arcok?
- Az élet eddig mindig úgy hozta, hogy emberek jöttek mentek körülöttünk. Hol ezért, hol azért. Jammin és Rise is saját projekteken dolgoznak. Nem kizárt azonban, hogy egy-egy koncerten újra felbukkannak majd mint vendégművészek. Ezen az anyagon egy dalban közreműködik RiseFM (Dig-It). A jelenlegi új felfedezettek, akikkel a lemezen dolgoztunk: Ferenczi Szonja alias “Sonia” vagy “Sonita” szőke szexi énekes-rapperünk és saját szövegeinek megalkotója. Czifra Miki “gitármókusunk” már több mint egy éve tolja velünk a rock and rollt. Most végre két dalban az albumon is közreműködik. Koncerteken meg jól elgázol majd mindenkit a gitározásával ahogy eddig is tette.

Számunkra is meglepetés volt, hogy a videoklip forgatásának végső fázisában szintén egy barátom ajánlására összetalálkoztunk a mindösszesen 14 éves Jáger (JANGA) Kingával, akivel meg tudtuk valósítani, hogy a “Ha te tudnád...” c. népdalból populárisabb verzió születhessen. A korábbi autentikus változatot Kovács Nóri énekelte és énekli is ha ő jön velünk koncertezni. (Jelenleg a Motiva zenekar tulajdonosa és énekesnője).

A “Ha te tudnád”-ban hallható hegedűt is több művésszel játszattuk fel. Ők Salamon Bea és Ökrös Csaba. A mostani albumon nem, de a koncerteken annál többet láthatja hallhatja dobolni immáron négy éve a csapatban a közönség Kottler Ákost, aki többnyire Jamie Winchester groupját erősíti ezért néha Moldoványi János „Jean Paul Gaultier” fogja őt helyettesíteni aki valójában Copy Connal játszik.

- A klip egy részét Los Angelesben forgattátok. Nem lett volna egyszerűbb és olcsóbb mondjuk az Alföldön, egy nagy szürkemarha csorda előtt forgatni? (ilyenkor a kiadó állja a költségeket, vagy nektek kell előteremteni a pénzt?)
- Ez egy hirtelen felindulásból született ötlet volt mivel én januárban kint voltam, de nem bántuk meg. A zenekar nemzetközi kommunikációs segítője Zakariás Eszter boronálta össze a stábot (Ő játsza egyébként Prophet barátnőjét is a klipben, aki aztán engem csíp fel). Elutazás előtt egy héttel meghívta rendezőnek Schwechtje Mihályt a Filmművészeti Egyetem hallgatóját és operatőrnek Pohárnok Gergőt. A kinti forgatáshoz operatőrnek megnyerte a kint élő Honti Zoltánt (Zsigmond Vilmos jobbkeze), aki Daniel Stamm német rendezőt hívta segítségül. Emailen és telefonon egyeztettek a szakemberek, hogy ne legyen áthidalhatatlan a különbség a két helyszín között. Nagy kihívás volt de végülis így foroghatott le a klip. Kiadó és pénz nem volt csak sok segítő barát akiknek igazán hálásak vagyunk mindazért amit értünk tettek.

- Visszatérve a lemezre: ez már a harmadik Balkan Fanatik lemez. Miben különbözik ez az eddigiektől? Más irányba mentetek el?
- Sok szempontból új fejezet ez a lemez életünkben. Zeneileg futurisztikus irányba tolódott el az album és talán kissé karcosabb, nyersebb mint az előzőek. A csapat kitaróan és fanatikusan törekszik eljuttatni kelet-európai és balkáni kutúránkat a nyugat hallgatóságához, ezért a dalok többnyire görögül és angolul szólalnak meg.

- Érdekesség, hogy Presser Gábor is közreműködik az albumon, méghozzá tangoharmónikán. Honnan jött az ötlet? Egyszer csak valamelyikőtök felkiálltott a stúdióban: hm, de jó lenne ide egy kis harmónika a Pressertől? :)
- Ez pontosan így történt:) és másnap Jorgosz megkereste Pici bácsit.

- Ha jól tudom, ti nagy Prodigy fanok vagytok. Két éve a VOLT-on Liamék előtt léptetek fel, tudtatok velük találkozni anno? Érdekelne, hogy mi a vélemyényetek az Invaders Must Die-ról.
- Igen. Jorgosz még közös kortárs festészeti műalkotásba is belerángatta szegény Liamet. Megígértem a Jorgosznak, hogy amíg ki nem jön a mi lemezünk addig nem hallgatom meg az új Prodigyt nehogy megzuhanjak, hogy milyen jó és a mienk milyen sz....:), de azt hallottam hogy közepes. Egyelőre nyugodt vagyok, de attól tartok rosszul leszek ha meghallgatom, mert szerintem biztos jó lett.

-M-

[2009.05.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
KOMOLY HITEL MINDENKINEK szolgáltatás [2023.06.03.]
A sürgős egyének közötti kölcsön kínálat szolgáltatás [2023.06.03.]
apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ismét Budapesten koncertezett Diana Krall
A kanadai énekesnő finom zongorajátéka, mély hangja...

Sarki Fény - megnéztük a Bugge Wesseltoft budapesti fellépését
Mint sok, súlyát később...

Megnéztük Dieter Bohlen koncertjét a Budapest Parkban - képekben
Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban - képekkel
Újra látható Mozart: Idomeneo, Kréta királya című operája - képekkel
Holdfény az Arénában - Az új generáció rocksztárjai: Måneskin koncerten jártunk
Megnéztük Korda György és Balázs Klári koncertjét a Budapest Parkban - képekben
beszámolók még