2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
TGU és Balkan Fanatik stúdióban
A hazai pálya előnyével: 30Y az utolsó napon - PEN 2008 képekben
A hőség nem vette el a bulikedvet: világok zenéje a Szigeten - képekkel
Híd az egyetem és a város polgárai között: Pécsi Egyetemi Napok
2009-ben is kutatják a tehetségeket a PEN-en
Örökre szívembe zártalak: itt az új Kicsillag lemez
Kapcsolatok
Transglobal Underground (TGU)
Firewater
Ez3kiel
The Inspector Cluzo
Wombolombokéhé Orchestra
Bauchklang
Legnépszerűbb csengőhangok

A Transglobal Underground az idei PEN húzóneve

2009-ben is lesznek Pécsi Egyetemi Napok! Ráadásul nem is akármilyen felhozatallal: a húzónév a Transglobal Underground, de jönnek bandák a Balkánról, Franciaországból és Ausztriából. A magyar együttesek közöt nagy számban képviselik magukat a pécsi illetőségű csapatok és előadók. Változik a helyszín is: a Zsolnay gyárból a Bőrgyár területére költözik a rendezvény.

A legnagyobb nemzetközileg is elismert fellépő a londoni székhelyű Transglobal Underground, akiket nem kell különösebben bemutatnunk: az etnót az elektronikus tánczenével keverő együttes óriási jelentőségű a modern tánczene fejlődésében, igazi úttörő szerepű zenekar, amely mai napig nagyon népszerű Magyarországon is.

A szintén többnemzetiségű Firewater a PEN másik húzóneve: egy épp befutóban lévő csapatról van szó, melyet leginkább az ukrán Gogol Bordellóhoz lehet hasonlítani, a Firewater koncertjei is elementáris erejűek, igazi örömzene.

A francia szál

Idén három zenekar képviseli a "francia szálat", amely tavaly is nagy sikert aratott. Az Ez3kielt három éve már láthatták a PEN-en a fesztivál veterán látogatói; idén azért döntöttek újbóli meghívásuk mellett, mert 2006 óta a csapat sokat fejlődött, ma lényegében az egyik legmeghatározóbb elektro-instrumentális zenekar Európában.

Az Inspector Cluzo duója első lemezén a Fishbone két tagja vendégszerepelt, tavaly pedig a legendás hardcore zenekar, a Suicidal Tendencies társaságában turnézták végig Európát. Idén már a legnagyobb európai fesztiválokra kaptak meghívást.

A 2008-as PEN egyik legnagyobb sztárja egyértelműen a La Fanfare en Pétard volt, amely azóta egyetemi sztárbandává avanzsált. Most egy újabb utcazenekar mutatkozik be a pécsi fiatalságnak: a Wombolombokéhé Orchestra tagjai fúvóshangszereken dolgozzák meg és fel a legnagyobb rockdalokat.

"Pécs, a Balkán kapuja"

Két markáns és sikeres balkáni zenekar lép fel idén a PEN-en. A Disciplin A Kitschme a belgrádi underground Nyugat-Európában is elismert, legendás csapata, a bosnyák Vuneny pedig az elmúlt három év során Közép-Európa egyik legizgalmasabb és legegyedibb együttesévé érett.

Még egy formáció érkezik közvetlen szomszédságunkból, az osztrák Bauchklang, egy különleges beatbox csapat, amelyet már láthattunk a Balaton Sound, a Volt vagy az Utcazene színpadjain és a Szigeten is.

Erős lesz a pécsi szál is

A program összeállításánál továbbra is nagy figyelmet fordítottak a pécsi szálra, amelyet természetesen megkönnyített, hogy bővelkedünk országszerte ismert és népszerű zenekarokban. Mindennap jut a nagyszínpadra pécsi együttes a 30Y, Kiscsillag, Eszter és a GumiZsuzsi és a Psycho Mutants képében.

Természetesen nem csak a pécsi nagy nevekre korlátozódik a magyar kínálat: meghívást kapott még a Quimby, a Suhancos és az Irie Maffia is.

Idén egy új színpaddal is bővül a kínálat: ez a Folk and Roll színpad, ahol különleges, a folkot a rockkal keverő formációk játsszák majd a főszerepet. Kiemelt jelentőségű ezek közül a kultikus Vágtázó Halottkémek két utódzenekara, a Vágtázó Csodaszarvas, és a Yava, amelynek friss lemeze épp most kapott Fonogram-díjat.

A tavalyi tehetségkutató döntösei közül több csapat is beérett annyira, hogy önállóan szerepelhetnek a fesztiválon. Ezek közé tartozik a Crybabies és a ZAT.

Lemezbemutatók a PEN-en

Néhány zenekar fellépése egyben lemezbemutatóként is szolgál majd. A legnagyobb várakozással övezett koncert ezek közül nyilván a Kiscsillagé lesz, de itt mutatja be új lemezét a Peet, a Zuboly és a Moog is.

A tavaly hagyományteremtő céllal útjára indított egyetemi zenekarok tehetségkutatója idén is folytatódik; a nagy érdeklődés miatt a jelentkezési határidőt kitolták február 25-ig. Eddig már több mint 30 együttes jelentkezett, másfélszer annyi, mint tavaly.

Zsolnay-ból a Bőrgyárba

2009-ben új helyszínt kap a PEN, miután a fesztivál kinőtte a Zsolnay-gyárat. A vasútállomás közelében található, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető Pécsi Bőrgyár lényegesen több nézőt bír el, emellett ugyanúgy egy indusztriális épület újraértelmezésére ad lehetőséget, mint a 2006-os és a 2008-as PEN idején újravarázsolt Zsolnay. Az idei PEN három különálló koncerthelyszínt tartogat a fesztivállátogatók részére, és külön helyet a kísérőprogramok számára. A színpadok mérete tovább növekedik, a fesztivál összességében 4000 nézőt tud majd kiszolgálni naponta.

A PEN 2009 hetijegyeit február 16-tól március 31-ig, illetve a készlet erejéig kedvezményes áron lehet megvenni a jegyárusító helyen.

-zene.hu-

[2009.02.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még