2022. augusztus 14. | vasárnap | Marcell nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A PEN idén bekeményít: világsztárok Pécsen
A PEN külföldi bandái I. - Akik megkötözték az ördögöt
A PEN2010 Tehetségkutató elődöntőse I. - a gátnál állók és a fejnélküli fiúk
A PEN2010 Tehetségkutató elődöntősei II.: a pécsi borbarátok és a szegedi skabetyárok
Eklektikus ifjak a Szenesben - PEN-tehetségkutató vol. 1.
A PEN külföldi sztárjai II.: DJ Krush
A PEN tehetségkutató elődöntősei – folkrock, alterrock, funkrock és a levegő szülöttei
Garázsrock és metálba oltott Britney Spears - PEN-tehetségkutató vol. II.
Képgalériák
PEN 2010 Tehetségkutató vol 3.
Kapcsolatok
Kutyával Őrzött Terület
The Three Teadies
Derültégből
United Space
Soul Station
Pieris
Frozen Moment
Pécsi Egyetemi Napok (PEN)
Kapcsolódó események
Pécsi Egyetemi Napok - 2010
[2010. április 21. - 24. ]

Nehéz napok éjszakái - megvan a PEN legjobb nyolc zenekara!

A PEN tehetségkutató utolsó napján is meg lett szorongatva a zsűri. Volt ska bandánk, megtudtuk, milyen hangszer az a melodika, samplerekkel ütötték a fejünket és Jamaikába is elkalauzoltak egy röpke negyed órára. A szakavatottak rend szerint csak annyit tudtak hozzáfűzni az előadáshoz, hogy „korrekt”, „PEN-re való”.

Sajnos szolid közönség előtt kezdett nyolc után nem sokkal a Soul Station. Az „összeszedett, jól begyakorolt” szavakkal illették őket a fellépésük után, ami kellőképp összefoglalja a színpadon töltött 15 percüket. A kellemes zenei alapok és az abszolút bájos, és még jó hanggal is rendelkező énekesnő produkciója alatt a családias hangulat ellenére is remekül éreztük magunkat.

Soul Station

Majd jött a Pieris, és élőben is megcsodálhattuk a tehetségkutató legkarakteresebb hangú énekesnőjét. Bár e cikk szerzője titokban zárszóként egy Nirvana feldolgozásban reménykedett, ám Krisztina rekedtes, kissé nyers hangja után a finomabbik oldalát is megmutatta egy elbűvölő, Budapestről szóló, francia nyelvű számmal. Jelentem, imádtuk. De nem csak mi, a zsűri is, olyannyira, hogy továbbjutottak. Fontos adalék, hogy a legutóbbi írásunk óta egy szintis-énekesnővel bővül a felállás, aki melodikán is játszott nekünk. Ha nem tudod, mi az a melodika, képzeld el egy szájharmonika és egy szintetizátor törvénytelen gyermekét, pont olyan.

Pieris

Harmadikként dobok helyett egy raklapnyi kütyüt rámoltak a színpadra. A United Space zeneileg roppant izgalmas volt agresszív samplereikkel és elborult dalszövegeikkel – a kedvencünk a szünetmentes ejakulációról szóló tanmese volt – ám a színpadi performanszuk, vagyis inkább annak hiánya jócskán csökkentette az élvezhetőségüket. Sajnos velük még nem fogunk találkozni a PEN-en, ahhoz előbb meg kell várni, hogy a kocka srácokból electro-rock sztárok váljanak, akik a Prodigy énekesének arcképével tetovált öklükkel szedik szét a színpadot. Reméljük ez mihamarabb be fog következni.

United Space

A Frozen Moment miközben elfoglalta a helyét a színpadon, lányok lepték el az első sorokat. Nincs mese, a fülbe mászó dallamokkal rendelkező indie zenével ez a hatás garantált. „Kockázatmentes, korrekt”, ahogy a zsűri fogalmazott.

Frozen Moment

A fagyos pillanatok után kellemesebb éghajlatra eveztünk, Jamaicába. A Three Teadies hét tagja a rocksteady és early reggae műfajokban lavírozva valami hihetetlen hangulatot kerekített pár perc alatt. Hazánkban ritkán találkozni hasonló felállásokkal, így a változatosság varázsa is közrejátszott, no és persze az, hogy teljesen profi a banda mind a hét tagja. A hangfalakat tartó oszlopok egy pillanat alatt változtak át pálmafává, a közönségen pedig megjelentek a képzeletbeli fűszoknyák, nem is kérhettünk volna ennél többet. Ezek után korántsem meglepő, hogy továbbjutottak a PEN-re.

The Three Teadies

A tehetségkutató utolsó előtti bandájának, a Derültégből debütáló fellépését hallhattuk tizenegy magasságában. Ekkor már szép számmal megérkeztek a Szenesbe a diákrektor-válogató csapatai, így elsőként szép számú közönségnek mutathatták meg, milyen az élő hangszerelésű funky-hip-hop-rap. „Sokat fogjuk még hallani ezt a zenekart”, mondta a zsűri, miközben azt dicsérték, hogy a két énekes mennyire összhangban van. Nem kell túlragoznom, elég, ha annyit mondok, hogy ők a nap harmadik továbbjutói a PEN-re.

Derültégből

Végül, hogy a tehetségkutató végének jó hangulatát biztosítsák, a Kutyával Őrzött Terület mutatta meg magát a ska-t, punk-rockot és jazzt vegyítő produkciójával. A Szenes ekkorra már tele volt és mindenki táncolt. Jobb zárása nem is lehetett volna a napnak, igaz ők valószínűleg nem így gondolják, hiszen a továbbjutók közé már nem fértek be a zsűri biztató „PEN-re való” szavai ellenére sem.

Kutyával Őrzött Terület

Ki-ki beleköthet a zsűri döntésébe, akár jogosan is, hiszen rengeteg jó banda lépett fel a három nap során és csak nagy szívfájdalmak árán sikerült a legjobb nyolcat kiválasztani.

A 2010-es PEN tehetségkutatójának továbbjutói, akik bekerültek a PEN felhozatalába, a következők: Second Avenue, Armenise, Poe Jazz Project, Folk Fellows, Pieris, Derültégből, The Three Teadies, Bleeding Pink. A továbbjutók a Pécsi Egyetemi Napok Pécs 2010 színpadán léphetnek majd fel; naponta két zenekar mutatja meg tudását, ez alkalommal már félórás koncerttel.

-pen- fotó: Borbás Mátyás

[2010.03.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még