2021. december 5. | vasárnap | Vilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Fischer Iván

Gratulálunk! Fischer Iván rangos díjat kapott 

 Fischer Ivánnak, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójának ítélték a karmesteri kategóriában a brit Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) idei Zenei Díját, a kamarazenei elismerést pedig a Takács Quartet kapta. 

A legrangosabb brit komolyzenei kitüntetést kedd este fényes külsőségek közepette megrendezett gálaesten adták át London egyik legelegánsabb szállodájában, a Hyde Park mellett emelkedő Dorchesterben.

Az 1813-ban alapított Királyi Filharmóniai Társaság a karmesteri elismeréssel az előző év nagy-britanniai koncertjein vezénylő karmesterek közül tünteti ki azt, akinek teljesítményét a legkiemelkedőbbnek ítéli.

Fischer Iván mellett Szemjon Bicskov és Esa-Pekka Salonen is esélyes volt az idei kitüntetésre a Londonban múlt hónapban nyilvánosságra hozott lista szerint.

A Királyi Filharmóniai Társaság az idén elsősorban Beethoven műveinek kiemelkedő tolmácsolásáért jutalmazta a kitüntetetteket.
Fischer Iván a karmesteri elismerésben - a Royal Philharmonic Society indoklása szerint - ugyancsak Beethoven-szimfóniák tavalyi előadásaiért részesült. A művek a magyar dirigens vezényletével, az Orchestra of the Age of Enlightenment nevű zenekar előadásában hangzottak fel. A korhű hangszereken játszó független együttes a legnagyobb londoni kulturális központ, a Southbank Centre rezidens zenekara, és nincs állandó zeneigazgatója, ehelyett a vezető művész címet viselő dirigensek irányítják; egyikük - Sir Simon Rattle és Vladimir Jurowski mellett - Fischer Iván.
A Royal Philharmonic Society díjait odaítélő zsűri méltatása szerint az előadások "belevésődtek mindazok emlékezetébe, akik jelen voltak ... (Fischer Iván) ihletett eredetisége, átütő intelligenciája, intenzív kutató szellemisége kitörölhetetlen nyomot hagyott az együttesen és a tágabb zenei közösségen".

A kamarazenei előadók kategóriájának idei díját a Zeneakadémián 1975-ben alakult, de az 1980-as évek óta az Egyesült Államokban működő Takács Quartetnek ítélték, az együttes által szintén a londoni Southbank Centre-ben előadott Beethoven-ciklus elismeréseként. A zsűri szerint a koncertek "az utóbbi évek kiemelkedő zenei eseményei közé tartoztak". A Királyi Filharmóniai Társaság "kivételes kamarazenei teljesítménynek" minősítette az előadásokat.

Az éppen előadókörúton lévő Takács Quartet nem tudott jelen lenni a díjátadón, Fischer Iván viszont személyesen vette át az elismerést a Dorchester báltermében.

A karmester a szerda hajnalba nyúló gálarendezvény után az MTI-nek elmondta: az Orchestra of the Age of Enlightenment "ragyogó zenekar", színvonala kimagasló az eredeti, régi hangszereken játszó együttesek közül. Hozzátette: a zenekar tagjainak többségével régóta együttműködik, fiatalkori barátainak számítanak.

Fischer Iván elmondta: a Budapesti Fesztiválzenekarral hamarosan ismét London vendége lesz, két koncertet adnak a világ egyik legrangosabb komolyzenei fesztiválján, a BBC Proms sorozatban. A zenekar először hagyományos műsorral lép fel, Mahler első szimfóniáját adja elő.
A második koncert azonban "inkább egy játék lesz": a közönség választhat darabokat egy 300-400 címet tartalmazó listáról, a zenekar pedig "gyakorlatilag lapról olvasva" adja elő a közönségszavazattal kiválasztott műveket.

"Ez olyasmi, mintha bevinnénk a közönséget az első próbára, (megmutatva), hogy miként játszik át valamit a zenekar először, próba nélkül" - fogalmazott a kezdeményezésről a karmester.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen jellegű előadásra hogy lehet előre felkészülni, Fischer Iván azt mondta: a lényeg éppen az, hogy nem lehet felkészülni, "a közönség eldönti, hogy mit szeretne hallani, és azt kell játszani".

[2011.05.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
patiala m legitimate szolgáltatás [2021.11.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Kecskeméten beteljesedett Erzsébet és a Halál szerelme
Október közepén mutatta be a...beszámolók még