2023. március 20. | hétfő | Klaudia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Két zenekar és nagy buli volt a hétvégén a Shadowban  
Szenvedés Szombatja a Dürerben
Mike Watt a Dürerben
Alice In Chains Est az R33-ban 
Telt házas bulit tartott a RedHeart és a Cherry Bomb Győrben! 
"Nincs idő nyalogatni a sebeinket" - interjú a Rocktenors-szal
Kapcsolatok
Iron Maidnem
Kapcsolódó események
Iron Maidnem- Metál jubileum -15 év
[2011. november 4.
péntek 20:00]

15 éves az Iron Maidnem - interjú Cserfalvi „Töfi” Zoltánnal

Jubileumot ünnepel a hazai metálzene. Nem is akármilyet, hiszen a tribute-kultúra egyik első itthoni képviselője alakult meg 15 éve. Azóta is játszanak, sőt, hihetetlen Iron Maiden show-jukkal beutazták a világot, és Európa-szerte ismertté váltak. Mi lehet a titkuk?- Cserfalvi „Töfi” Zoltánt, a zenekar egyik gitárosát kérdeztem.

- Mindegyikőtöknek volt saját zenekara… hogy jött mégis a tribute zenekar ötlete?
- Miska és én szó szerint a Maiden zenéjén nőttünk fel. Hallgattunk persze sok más csapatot is, de a Maidennek volt a legnagyobb szerepe abban, hogy gitározni kezdtünk. Már 1986-ban játszottunk együtt Maiden-dalokat. A Run To The Hills-t és a Children Of The Damned-et még egy kisebb közönség előtt is előadtuk akkoriban. Aztán 1996-ban gondoltam egyet és megkerestem Miskát, hogy csinálhatnánk egy olyan zenekart, ahol csak Maiden-dalokat nyomunk. Valóban voltak saját zenét játszó csapataink akkor. Neki az Exit, nekem a Macbeth, de az az időszak valahogy nagyon ellenséges volt a metal zenekarok számára. Akkoriban jött a grunge korszak, a funk-metal, a rap-metal, a nu-metal, és fenekestől felforgatták a zenei életet a nagyvilágban. Persze semmi bajom sincs ezekkel a zenékkel, sőt szeretek is párat közülük, de a magunkfajta zenekarokat akkoriban csak kinevették a lemezkiadóknál és a koncertekre is nagyon nehéz volt közönséget csalogatni. Szóval igencsak haldoklott a metál zene. Pár évvel később még az Iron Maiden is az E-klubban volt kénytelen koncertezni az arénák helyett. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna. Nem volt egy egyszerű időszak és mi sem találtuk a helyünket, de úgy gondoltam, hogy csak azért is jól fogom magamat érezni a színpadon. Ehhez pedig tökéletes megoldás volt, hogy a saját szórakoztatásunkra elkezdtünk Maiden-dalokat nyomni. Gondoltuk, hogy majd csak lesz pár ember, akit még érdekel ez a dolog és szerencsére lett is.

- Európa-szerte ismertek lettetek, sokfelé eljutottatok ezalatt a 15 év alatt. Mi volt a legmesszebbi hely, és melyik, amire a legbüszkébbek vagytok ?
- Eddig Belgium volt a legmesszebbi. Talán 150 km-re lehettünk Londontól, de nagyon remélem, jutunk még messzebbre is. Legalábbis már évek óta tervezgetünk angol és skandináv bulikat is. Talán egyszer összejön! Az eddigi legnagyobb fellépésünk a Belgrádi sörfesztiválon volt, ahol 10-12000 embernek játszhattunk. Azt hiszem erre büszkék lehetünk, bár mi inkább úgy gondolunk rá, mint életünk eddigi legnagyobb élményére! Fantasztikus érzés ennyi embernek zenélni, főleg hogy végigénekelték az egész koncertet!

- Talán az egyik legjobb, legtalálóbb tribute név a tiétek idehaza. Kié volt az ötlet?
- Igen, ezt sokan mondták már! Bozsik Patriktól, az első énekesünktől származik a szóösszetétel. Engem először nem fogott meg annyira amikor javasolta, de amikor leírta, akkor rögtön leesett a tantusz! Kimondva, J-betűvel sem volt rossz, de nem gondoltam olyan nagyon különlegesnek.Viszont azzal a dupla csavaral, hogy leríva „Maidnem”, már óriási ötletnek tartottam, és azonnal rábólintottam.

- Tizenöt év, mint már említettük, nem kis idő. Mi a titkotok, azaz mi a titka annak, hogy egy tribute zenekar mindig meg tudott újulni, és fennmaradni ennyi ideig?
- Megújulni nem nehéz, mert ugyan már közel nyolcvan Maiden-dalt játszunk, de még legalább ennyi van, amit még soha sem játszottunk. Igyekszünk mindig fenntartani a közönség érdeklődését, ezért nem mindig ugyanazt a húsz-huszonöt számot játsszuk, hanem tematikus turnékat csinálunk. Idén például sok dalt a Somewhere In Time lemezről választottunk, mert éppen negyed százada jelent meg ez az album. Aztán olyan bulik is szoktak lenni, amikor végigjátszunk egy-egy lemezt teljes egészében. Ezen kívül sok olyan dalt is színpadra viszünk, amit a Maiden soha nem adott elő élőben. A hozzánk hasonló ínyencek pedig nagyon örülnek az ilyen nótáknak a koncerteken.

- Hogyan ünnepeltek?
- A 10 éves bulin annak idején eljátszottunk öt teljes lemezt, egy közel öt óra hosszú koncert keretében. Ezt nyilván nem lehet túlszárnyalni, így most egy teljesen más koncepciót találtunk ki. Régebbi és mostani társ-zenekaraink lesznek a vendégek. Tizenöt év után újra összeáll Miska csapata, az Exit. Rajtam keresztül pedig előkerül a legendás Lady Macbeth, akik szintén nagyon régóta nem játszanak aktívan. Külön érdekesség, hogy az ős-Lady Macbeth fog játszani, de Matos Zoli és Bozsik Patrik is fellép velünk. Úgy tervezzük, hogy eljátszuk a teljes első lemezt, amivel annak idején ismert lett a zenekar. Ezen kívül színpadra áll Kiss Zoli régi bandája a Belfegor is, ahol azonban Zoli nem énekel, hanem gitározik majd. És természetesen a friss lemezes Chronology nevű csapatunk sem maradhatott ki egy ekkora buliból. Az Exit és a Lady Macbeth egyébként idén 25 éves, szóval jó sok ok lesz az ünneplésre! Mindezt megfeleljük azzal, hogy a koncert napján megjenik CD-n az Exit és a Lady Macbeth összes eddigi felvétele felújítva, újra masterelve. A Maiden-rajongókat pedig egy új Iron Maidnem koncert DVD-vel lepjük meg, amit ingyen kapnak majd a belépő mellé. Ezen egy profi hat kamarás felvétel található, ami tavaly készült a volt-Wigwamban.

- RQ -

[2011.10.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hirdetés leírása szolgáltatás [2023.03.19.]
magán kölcsön ajánlat: melindakovacs687@ szolgáltatás [2023.03.18.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ville Valo szíve lelke - Neon Noir Tour 2023
Hét és fél esztendő elteltével 2023 március...

Fényesen ragyog a Kowalsky meg a Vega csillaga! Volt ok ünneplésre az Arénában
20 éves...

beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával