2023. szeptember 22. | péntek | Móric nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sinatra halhatatlan, slágereit ma is milliók dúdolják - videókkal
Mi történt szeptember 3-án? - a nap viccével
Sinatra jó útra terelte a bebörtönzött angol sztárt
Takáts Tamás: "Elküldtek azzal, hogy se hallásom, se ritmusérzékem nincs"
Víg Tommy Miskolcon "tárogat”
Hétvégi jazz Frank Sinatrával - csábulj el velünk minden nap
Premier! Majsai Gábor újdonsága nagyot szól - hallgasd meg
Klippremier aranyvasárnap: nézd meg Majsai Gábor újdonságát - érdemes
Kapcsolatok
Frank Sinatra
Pély Barnabás
Koós Réka
Gájer Bálint
Majsai Gábor

Egy kis New York  Budapesten - Frank Sinatra Esten jártunk

Fergeteges múltidézésre gyűltek össze a jazz és swing-rajongók a budapesti Symbolban. A Jazzy Rádió rendezvénye különösen azokat a szíveket dobogtatta meg, melyeket annak idején már a sármos énekes elegáns előadásmódja is rabul ejtett. Teltház, világhírű örökzöldek és Carnegie Hall-beli hangulat a Frank Sinatra esten.

Frank Sinatra már tizenhat évesen tudta, az énekesi karrier jelent számára mindent. Miután pályafutása érdekében félbeszakította tanulmányait, tehetségkutató versenyen indult, majd a szólókarrier érdekében kis vendéglőkben énekelt. Bár sikerei korántsem jöttek könnyen, végül 1960-ban már saját kiadót alapított, világturnén vett részt, illetve számos show szereplője volt. 1971-ben - sorozatos csalódások után - búcsúkoncertet adott, majd két évvel később új lemezzel jelentkezett, melyet még közel huszonöt év töretlen lelkesedés követett. Teltházas koncertjei, illetve nagysikerű lemezei után a ’90-es évek közepén láthatta utoljára a nagyérdemű.

New York, New York, Fly me to the Moon, Come fly with me, As time goes by - dalok, melyeket mindenki ismer, és amelyek évtizedek során szinte összeforrtak Frank Sinatra nevével. Bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét, az első Sinatra-dallamokat már csak poros, recsegős bakeliteken őrizhetjük, már csak egy lejátszó segítségével idézhetjük a korszak csodáját. Bárki, aki egy picit is megpróbál túllépni a divatos pop-piacon, Frank Sinatra nevével az elsők között találkozhat. Olyan őserő és egyedi érték, mely joggal emeli Sinatrat a XX. század legnagyobb legendái közé. 

Valószínűleg a Jazzy Rádió munkatársainak is hasonló gondolatok kavaroghattak a fejében, amikor eldöntötték, Frank Sinatra estet rendeznek Budapesten. Az énekes ráadásul tizennégy évvel ezelőtt, éppen májusban vesztette életét, így az emlékest a Sinatra-rajongók szívében különösen előkelő helyet foglalhat el.

A szereplőgárda ezúttal is pazarra sikeredett: Pély Barna, Majsai Gábor, Gájer Bálint és Koós Réka amerikai klubokat megszégyenítő tökéletességgel szólaltatta meg a jobbnál jobb swingeket, a Jazzy All Stars zenekar tagjai pedig minden tekintetben fantasztikus teljesítményt nyújtottak: a játékfilmeket idéző fekete-fehér dallamoktól a klasszikus swingen keresztül a dögös basszusgroove-ok világáig mindennel találkozhatott a hallgató. Bár az énekesek közül leginkább Gájer Bálint és Majsai Gábor a „hivatásos” swing-előadók, a funktól elrugaszkodó Fly me to the Moon, illetve Lady is a tramp például igazán kellemes élmény volt Pély Barna előadásában, ahogyan Koós Réka Funny Valantine-ja is remekre sikeredett.

Ha Frank Sinatra nem is, emléke és tradíciói egészen biztosan élnek; bízzunk benne, hogy slágereit még évszázadokon át hallhatjuk újabb és újabb zenészgenerációk interpretálásában. 

- Fülöp Dóra - 

[2012.05.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
gazda szolgáltatás [2023.09.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Kialakult egy ritmusa a Barba...

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
A tavalyi első nagykoncert sikere...

Ezeregy éjszaka: Debütált Geszti Péter world musicalje - képek
Holi Beach bulin jártunk a siófoki Plázson - képekben
Kowalsky meg a Vega a Parkban - képriport
beszámolók még