2023. december 11. | hétfő | Árpád nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A nap musical dala: Egyházi Géza - El nem múló vágy (Vámpírok bálja)
Az aranyember musicallel nyitja az évadot a Ruttkai Éva Színház
Csütörtöktől sztárszereposztással jön az Érinthetetlenek musical - jegyek itt
Hatalmas tömeg az Érinthetetlenek dedikálásán
Őrületes hajrá - finisben a StarDust a Musical show
Képgalériák
A Vámpírok bálja 175. jubileumi előadása
Kapcsolatok
Egyházi Géza
Pirgel Dávid
Kentaur (Erkel László)
Sándor Dávid

Vérpezsdítő vérszívók 175. bálja - interjú a remek musical rendezőjével

A musicalirodalom talán egyik legcsodálatosabb darabja a Vámpírok bálja immáron a 175. magyar nyelvű előadását érte meg szeptember 07-én. A meglepetésekkel tarkított jubileumi előadás alkalmából a rendező, Cornelius Baltus is nyilatkozott a zene.hu-nak.

Tíz évvel a bécsi ősbemutatót követően, Magyarországra is eljutott a teljes mértékben magánvállalkozásban bemutatott, akkor felújított, azóta is teltházas előadásokkal futó, látványos produkció. Külön érdekesség, hogy a magyar változatot láthatta 2009-ben ismét Bécs, majd 2010-ben Antwerpen, legutóbb pedig 2011 szeptemberében Szentpétervár közönsége is.

A Broadway-től Tokióig elsöprő sikert arató musical hazai verziója nemcsak a nézők és a szakemberek által, nemzetközi viszonylatban is az egyik legjobb Krolock gróf megformálójának tartott Egyházi Gézának, a profi szereplőgárdának, hanem a Kentaur által tervezett díszleteknek, kosztümöknek, és nem utolsósorban a produkció mögött álló, Simon Edit producer vezette, hozzáértő és lelkes csapatnak köszönheti egyértelműen nagymértékű és pozitív visszhangját.

Az alkotók a 175. előadásba csavart építetve be, megduplázták a Sarah-kat és megtriplázták az Alfredokat. Ez az ötletes megoldás talán a kezdetek óta oszlopos tag, Egyházi Géza számára lehetett furcsa, aki színről színre, azonos szerepben, más ritmusban pulzáló nyaki ütőerekkel találta szembe magát.

Nyomj egy lájkot, ha szereted a musicaleket.


A lendületes, izgalomban, érzelmekben, harapásokban és humorban bővelkedő darabot a látványos táncbetétek, a varázslatos fénytechnika és a kiváló szereplőgárda együttes megléte teszik megunhatatlanul élvezetessé. A zeneileg és színészileg egyaránt kifogástalanul szereplő, méltán elismert Egyházi Géza mellett kiemelkedő alakítást nyújtó Sándor Dávid (Abronsius professzor), valamint a tánckarral többször is, egyenrangú partnerként remekelő, lenyűgöző arcmimikával és hangi betétekkel agáló Pirgel Dávid (Herbert) egy felejthetetlen este fő okozói. 

A hosszú perceken át tartó, teltházas álló- és vastaps szavakban ki nem fejezhető elismerés az alkotók és közreműködők számára, egyértelmű visszajelzés a produkció létjogosultságára, illetve folytatásának szükségességére.

Nézd meg a Vámpírok bálja trailerét!

A szívvel és lélekkel összekovácsolt produkció meghatározó szereplője a darab megálmodója, szülőatyja, Roman Polanski által a rendezéssel megbízott, a 2007-es vérfrissítést a magyar változaton végrehajtó, majd az azt azóta Bécsben, Antwerpenben és Szentpéterváron is adaptáló Cornelius Baltus. A jubileum, illetve a rendező budapesti tartózkodása kiváló alkalmat szolgáltat arra, hogy egy kis összegzésre leüljünk beszélgetni.

— Nem mindennapi teljesítmény – kiváltképp Magyarországon – egy magánvállalkozásból finanszírozott produkciót 175. alkalommal is színpadra állítani és sikerre vinni. A Vámpírok bálját többször, különböző országokban rendezte. Mennyiben más, mitől különleges a magyar változat?
— Az eredeti, 1997-ben, Bécsben bemutatott változatot – amelyben társrendezőként működtem közre – vittem tovább Németországba, amit a varsói előadás követett, ahol már egy lengyel díszlet- és jelmeztervezővel dolgoztam. Magyarországon, 2007-ben, Kentaurral ugyanezzel az elgondolással láttunk munkához: magyar hatásokkal akartuk bővíteni, átalakítani a színpadi megjelenítést. Ez aztán annyira sikeresnek bizonyult, hogy 2009-ben a bécsi felújítást nem az eredeti, hanem a budapesti változat alapján csináltuk meg.
Talán az is számít valamit, hogy egyre közelebb kerülünk a darab helyszínéül szolgáló Erdélyhez. [Felnevet.] Valami oknál fogva a darabra gyakorolt magyar hatás nagyon pozitív volt, így ezt vittük tovább Szentpétervárra.

— Roman Polanski mennyire része a produkciónak?
— A berlini változat óta aktívan már nem vesz benne részt. Ott alkalmaztam először nagyobb változtatásokat, dolgoztam át egyes részeket. Ennek ellenére a mai napig kikérem a véleményét, intenzív kapcsolatot ápolunk, hiszen mégiscsak ő az egésznek az ősatyja. Nagyon hálás vagyok, hogy a tulajdonképpeni „gyermekét” rám bízta. Azonban a feladat, hogy határokon átívelően továbbvigyem, felneveljem ezt a gyermeket, rám hárul.

— Lesz folytatás?
— A Vámpírok bálja mindig folytatódik. Halálra nevetem magamat, hogy sokszor gondoltam, itt a vége, fuss el vége. A vámpírok azonban halhatatlanok, olyanok, mint a gaz: mindig a legváratlanabb időben és módon jönnek elő. Szerencsére még mindig érdeklődés övezi a darabot.

További képekért kattints!

— Milyen a magyar művészekkel való közös munka?
— A művészek tehetségesek, élénkek és sikeréhesek, de ami a színházrendszert illeti… Nem teljesen értem, hogyan csinálják ezt Magyarföldön. Őszintén szólva furcsállom, hogy nincs támogatás, és ezért nincs elegendő pénz semmire. Komoly hiányosságot érzek a magyarországi képzésben is, fogalmi zavarok vannak a tekintetben, milyennek is kellene lennie valójában a musicalszínháznak. A színház alapvető törvényeit sem tanítják, hogy hogyan kell viselkedni, így például azt, hogy nem rohanunk csak úgy keresztül a színpadon. Egy kicsit olyan itt, mint a vadnyugaton. Ellenben nem okoz problémát, sőt, valahol szeretem, hiszen ez egyfajta kihívás számomra.

— Egyházi Géza a produkció robusztus oszlopa, igazi őskövület a darabon belül. Mennyire tartja kiemelkedőnek?
— Nemcsak magyarországi tekintetben kiemelkedő. Számomra, az általam látott, illetve rendezett Krolock-ok közül egyértelműen benne van a legjobb háromban. Emlékszem, hogy szinte a semmiből jött, és öröm látni, hogy mivé vált. Gyönyörű az előadása, amit minden egyes alkalommal rendkívüli módon élvezek.

— A Vámpírok báljának Magyarországon belül milyen fejlődési perspektívája van?
— Ez innentől kezdve kizárólag anyagi kérdés. Támogatással ez a show sokkal lenyűgözőbb, szó szerint fenomenális lehetne. Le a kalappal Simon Edit előtt a töménytelen mennyiségű rosszindulattal, mohósággal és irigységgel szemben tanúsított, lankadatlan kitartásáért. Mindenkinek a hasznára válna, ha határozott állami – anyagi és erkölcsi – támogatással lehetne működtetni egy ilyen, egyébként is sikeres projektet.

Íme a további előadások időpontja - jegyekért klikk a linkre.

Időpont Program  
2012/09/14 
P 19:00
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Jegyvásárlás
2012/09/15 
Sz 19:30
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Jegyvásárlás
2012/09/16 
V 17:00
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Elfogyott
2012/09/20 
Cs 19:00
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Elfogyott
2012/09/21 
P 19:00
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Jegyvásárlás
2012/09/22 
Sz 19:30
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Jegyvásárlás
2012/09/23 
V 17:00
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA MUSICAL Jegyvásárlás
2012/12/31 
H 19:30
Magyar Színház 
Nagyszínpad 
Budapest
VÁMPÍROK BÁLJA SZILVESZTER 2012 Jegyvásárlás

Lájk, ha kedveled a darabot. 

- Aigner Ivan - 

[2012.09.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2023.12.04.]
Gyors és egyszerű hitel minden rászoruló egyéb [2023.11.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szűnni nem akaró tapsvihar az Ezeregy éjszaka budapesti bemutatóján
2023. november 3-5....

Fekete Fátylas Menyasszonyok tánca a viharban - Black Veil Brides - Halestorm az Arénában
2023....

Megnéztük a Winery Dogs koncertjét - képriport
50 Cent talán utoljára, de nagyon odatette magát a Budapest Arénában adott koncertjén
A Nazareth a Barba Negraban lépett fel - megnéztük!
Szülinapra készülnek - 20 éves lett a Madách Színház sikerdarabja
Megnéztük a BSW koncertjét az Akváriumban - képekben
beszámolók még