2024. június 16. | vasárnap | Jusztin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ez volt a sláger egykor 86. - 1979-ben milliók hallgatták a dalt
New York Café Bárzongorista Verseny: jön a IV. forduló
Hatvankilenc éves lenne Szécsi Pál - slágerei még ma is népszerűek
Hallgasd meg! Ez volt a sláger 1971. április 23-án
Emlékezzünk Szécsi Pálra - 39 éve nincs köztünk a kiválóság
30 éve távozott zenészóriásunk - dalait mindenki ismeri
Kapcsolatok
Szécsi Pál
Máté Péter
Domján Edit
Dékány Sarolta
Koós János
Farkas Gábor "Gábriel"
Kapcsolódó események
Régi Pesti Estek-Nyárzáró programsorozat
[2013. augusztus 28. 21:00 - szeptember 6. ]

Érdekességek Máté Péter slágeréről - titkok az Éjszakák és nappalok dalról

 Az Egy darabot a szívemből… című produkcióban Farkas Gábor Gábriel triójával a magyar könnyűzene klasszikus dalait – kedvelt kabarébetéteket, az 50-es évek táncdalait, Mikes Éva, Hollós Ilona, Szécsi Pál és természetesen Máté Péter zenéit – dzsesszstandardként eleveníti meg. Gábriel hangjából árad az érzelem, dalait megérintik hallgatóságát. Nagyszülő és unoka egyaránt megtalálja örömét ebben a zenében, hiszen amíg a szülők nosztalgiáznak, addig fiatal, de már felnőtt gyermekeik megismerik a számukra „új” dalokat.

 Az előadó legközelebb augusztus 31-én lép színpadra az Orfeum Clubban tisztán magyar nyelvű műsorávala Régi pesti estek-programsorozat keretén belül. Sorozatunkban Gábriel a Máté Péter-életműből, számára kedves csemegéket mutat be saját szemszögéből, mindegyikhez egy-egy emléket, sztorit társítva.

Harmadikként az Éjszakák és nappalok című opuszt választotta.

Amikor nagy szellemek találkoznak, nincsenek napszakok, sem nappalok, sem éjszakák. A Jin és a Jang története ez, ahol a feketében van egy kis fehér pötty, és fordítva. A fantáziánk is kevés ahhoz, hogy elképzeljük azt a helyzetet, amikor az Éjszakák és nappalok című dal megszületett.

Lájk, ha kedveled Máté Péter dalait.

Éjszakák és nappalok: Szécsi Pál verse, Máté Péter zenéje (Máté Péter posztumusz megjelent első szólóalbumának címadó dala.)

„Sokszor arra gondolok,
éjszakák és nappalok
miért váltják fel mindig egymást?
Miért nem lehet mindig fény?

Önmagamtól kérdem én:
miért nem láthatjuk már többé egymást?
Olyan rossz így nélküled,
elviselni nem lehet.
Gyere vissza hozzám! Várok rád.
Sötétségben élek én,
soha nincs egy kis remény.
Úgy vágyom már a nap sugarát.

Olyan egyedül vagyok...
Éjszakák és nappalok,
hozzátok őt vissza hozzám,
hozzátok őt vissza hozzám!”

Az előzményeket – hogy érthető legyen a dalszöveg költőjének motivációja – megpróbálom összefoglalni.
Adott „két összeillő ember”, Szécsi Pál és Domján Edit viharos, 10 hónap alatt porráégett kapcsolata, amelynek előbb a közeli barátok a két szerelmes nagy korkülönbségének okából történő elutasítása tett be, majd „Palika” önpusztítási kísérletei, végül pedig Domján Edit jól kitervelt, sikeres távozása vetett véget. A történetünkben a dal születésekor már csak Szécsi Pál élt, szívében akkora fájdalommal, amelyet csak azok érthetnek, akiknek már halt meg hirtelen szerelmük. Kívánom mindenkinek, hogy soha ne kelljen ezt megtapasztalnia!

A szerelmesek:
Szécsi Pál, a modellfiúk között is irigyelt szépségű és kisugárzású ifjú férfi, akiért egy ország női szíve dobbant egyszerre, ha látták vagy hallották valahol. Olyannyira elhalmozták rajongásukkal a nők, hogy már pszichésen, feldolgozhatatlanul távol akarta magát tartani ettől a tömeges vágyakozástól.

Domján Edit, a kor egyik legjelentősebb színésznője, aki egész életében hangoztatta, hogy nem akar megöregedni. Betartva saját magának tett ígéretét, negyvenedik születésnapján öngyilkos lett abban a tudatban, hogy Szécsi Pállal nem lehetnek boldogok, mert már akkor túl „öregnek” tartották a fiatal énekeshez.

Kik ezek az emberek, hogy ítélkezhettek büntetlenül? Hogy számolnak el a lelkiismeretükkel ezek után? Nem tudom. Ezt sem tudom elképzelni. A „Ne ítélj, hogy ne ítéltess!” tanítás nem jutott el a szívükig, ahogy a ma emberének is komoly feladata van ezzel a témával. Boldog kapcsolatokat lehet ma is büntetlenül rongálni akár anyagi, vallási, származási, bőrszín vagy identitásbeli különbségek miatt. Itt a korkülönbség jelentette a másságot.

A nagy szellemek találkozásának másik szereplője Máté Péter. Hangszerelő-korrepetítorként kezdte pályafutását, de hamar zeneszerzőként és előadóként is komoly sikereket ért el. Az ő drámája a születési rendellenességként rosszul fejlődött szeme, valamint a saját maga által nehezen elfogadott alkata volt. Érdekes, hogy a született gégefőgyengesége pedig olyan egyedi hangszínt adományozott neki, hogy ez vált a védjegyévé. Dékány Sarolta énekesnővel azután is együtt dolgozott, hogy elvált tőle, és a sármos, jóképű Koós Jánoshoz ment feleségül. Ezt a válást Máté Péter nem tudta feldolgozni. Nagyon sok dal született ebből az érzelmi gócból.

Itt jön a találkozás. A nők bálványa, Szécsi Pál és az önbizalomhiányos Máté Péter találkoznak egy fellépésen, majd Szécsi Pál megmutatja versét a zeneszerző Máté Péternek, majd megszületik a közös érzésből a dal.
A költői kérdések sorával nyit a dalszöveg. „Sokszor arra gondolok, éjszakák és nappalok miért váltják fel mindig egymást?” Olyan nekem, mintha nem várna választ, csak közölne. Egymás nélkül magunk sem létezünk, ha nincs ellenpólusunk. „Miért nem lehet mindig fény?” Mindannyian erre vágyunk, hogy az örök világosság fényeskedjen már az életünkben is. Ám, ahol fény van, ott árnyék is; ahol az együttlét a boldogság alapja, ott a távollét a boldogtalanságé. A hasonlat egyszerűsége igazán nagyszerű ebben a versben.

Nagyon hasznosnak tartom mentálhigiénés szempontból az éneklést és minden társművészetet, a költészetet, a táncot stb., és a zenét. A dalba belehelyezhetjük saját érzéseinket, és elengedhetjük azokat benne. Valaki megfogalmazza a gondolatainkat, és át is éli helyettünk. Ha az androgün-mítoszt veszem alapul, akkor a két fél egysége lehet csak egész. Ebben a szituációban nincs közös pont. Csak együtt árad a boldogság napfénye. Így viszont a másik fél hiánya magányos félelemmel társul. Ez a boldogtalanság az, amikor csak a másikkal tudjuk elképzelni a boldogságunkat. DE... Mi van, ha a boldogság az az állapot, amikor nincs szükségünk valaki más beleegyezésébe ahhoz, hogy örülni tudjunk bárminek? Számomra az egész azt jelenti, hogy önmagamban megpróbálok boldogan élni, és ezt már csak fokozni tudom azzal, ha meg tudom osztani, akikkel szeretném, akkor amikor nyitottak rá.

Legyen éjszaka vagy nappal, remélem, jókor talál benneteket, és nyitottan fogadjátok gondolataimat szóban vagy dalban.

„Olyan rossz így nélküled, elviselni nem lehet. (…) Úgy vágyom már a nap sugarát.” Szécsi Pál nem tudta elviselni, követte szerelmét oda, ahol az örök világosság fényeskedik nekik.

Domján Edit és Szécsi Pál. Ők odafenn boldogok. Kívánom, hogy ti itt a Földön legyetek azok!

Hány pontot adsz Máté Péter: Éjszakák és nappalok dalára? VOKS LENT!

Éjszakák és nappalok Máté Péter

illetve Szécsi Pál előadásában:

- Farkas Gábor Gábriel -

[2013.08.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még