Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. október 18. | szerda | Lukács nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tankcsapda a VOLT Fesztiválon - képekben
Dévényi Tibi bácsi remek vendégekkel jött a Campusra
Gyógyszerész rendezte az új Tankcsapda klipet
Ilyen volt a Tankcsapda a BME napokon - képekben
Keresztes Ildikó: "Nagyon cuki volt a Tankcsapda frontembere"
Különleges lesz a 20. tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál
Több mint 100 zenekar az idei SZIN-en
Több mint 60 ezren a debreceni Campus Fesztiválon
Képgalériák
Tankcsapda lemezborítók
Kapcsolatok
Tankcsapda

Tankcsapda-emlékek - interjú Lukács Lacival

A TCS valahogy egy olyan dolog, amit illik ismerni. Nem mondom, hogy szeretni is kötelező, de a magyar zenei érában bizony nincs mit tagadni, megkerülhetetlen szeletet képez. Vagy ha nem is megkerülhetetlent, mindenképpen olyat, amit nem érdemes kihagyni. Most pedig a rajongók és így végülis mindenki örömére végre az összes valaha megjelent stúdióalbuma kapható a debreceni triónak. Ebből az alkalomból lemez-élményekről, Csapda-emlékekről mesélt nekem az énekes, Lukács Laci.

– Neked melyik a kedvenc Tankcsapda korongod?
– Őszinte leszek, nincs egyetlen kedvenc, amit mondhatnék. Ilyen ez, amikor az embernek személyes köze van valamihez. És tulajdonképpen én vagyok a világon az egyetlen olyan ember, akinek ezek közül a lemezek közül mindegyikhez személyes köze van. Nem tudok tehát csak egy vagy netán két kedvencet előhúzni, minden egyes album fontos és kedves számomra. Elvégre minden alkalommal az volt a cél, hogy a lehető legjobb lemezt rakjuk össze, legalábbis az adott időszak legjobbját, tehát mindig a maximumot adtuk, mégse mondanám, hogy bármelyik lemezünk is tökéletes lenne, de ez így a jó. Más kérdés persze, hogy tíz-húsz év távlatából már egyes technikai megoldások mondjuk nem tűnnek olyan jónak, mint egykor, éppen ezért a most kiadott gyűjteménynél a hangzáson, minőségen is javítottunk.

– Hogy jött az ötlet, hogy újra kiadjátok az eddigi lemezeiteket?
– Ha belegondol az ember, manapság egy fontos, vagy legalábbis a rajongók által szeretett banda lemezeit meg lehet kapni. Ez alap. Nekünk az eddigi kiadványaink ilyen téren mindig is elég kuszák voltak, volt olyan lemezünk, ami sok éve nem volt már kapható, és volt, ami önállóan még sosem jelent meg. Például a Legjobb méreg vagy a Punk n’ Roll ilyen. Szóval ez egyfajta kézenfekvő hiánypótlás volt. Sok új és régi rajongónk vágyott már egy ilyen Tankcsapda-összesre, hiszen bár kalózverzióban az internetről, valami nem túl jó minőségben mindig is beszerezhető volt a diszkográfiánk, de most végre normál minőségben, rendes borítóval teheti a polcára bárki az eddigi stúdiólemezeinket. Most jött a lehetőség, hogy végre összeálljon minden. Az eredmény pedig ez a tizennégy korong.

Lájk, ha kedveled retro magyar dalokat.

– Milyen érzés volt kézbe venni a gyűjteményt?
– Nem vagyok egy túl romantikus, könnyen elérzékenyülő ember, de amikor először megláttam a frissen elkészült, újra kiadott Csapda-albumokat, leültem, belehallgattam, nagyon jó érzés volt. Egyben volt az elmúlt két évtizedem, hiszen tulajdonképpen a legutóbbi húsz, huszonöt évem erről szólt. Hozzá kell persze tenni, hogy ez nyilván nem a szó szoros értelemben egy Tankcsapda összes, a zenekarnak sokkal több lemeze van, de a koncertkiadványainkat, a válogatás és kislemezeket, EP-ket stb… nem vettük bele most ebbe a pakkba. Ez a mostani újrakiadás kimondottan a stúdió lemezekről szól.

– Emlékszel még milyen volt, mikor a legelső lemezetek jelent meg?
– Az a helyzet, hogy utólag, így, hogy már sok év eltelt, tudjuk, hogy bár igazából a Baj van!-t mondhatjuk ténylegesen első albumunknak, mégis a zenekar majdnem ötödik évében megjelent Jönnek a férgek lemez volt az, ami a legelső kézzel fogható Tankcsapda korong volt, amíg az igazi első, a fent említett Baj van csak valami irdatlan rossz minőségű valamin volt felvéve. Szóval hiába volt a Férgek előtt már három lemezanyagunk, az igazi első bizony ez volt. És igen, emlékszem rá: felejthetetlen érzés volt, hogy napvilágot látott az első, komoly kiadó által elkészített Tankcsapda cucc.

– A 28-i debreceni bulin számíthat a közönség legalább egy-egy dalra minden lemezről?
– Ezt nem ígérhetem. Jövő nyáron viszont huszonöt éves lesz a zenekar, így egy nagyszabású buli-sorozattal ünneplünk majd. Nem lesz sok koncert, ez már most biztos, ám annál érdekesebb lesz a felhozatal, hiszen ott úgy fog változni a program, hogy bár azt nem mondom, hogy valóban az összes eddigi Tcs szám, de legalábbis a legtöbb elhangzik majd a jubileumi turné alatt. Ezt az érdekességet azonban tényleg csak 2014-re tartogatjuk, a mostani karácsonyi bulin nem lesz még teljes repertoár, de ennek ellenére természetesen nagyot zúzunk majd.

Lukács és a lemezek

Írhattam volna rövid kritikát minden – most újra megjelent – Tank cédéről, ám inkább úgy gondoltam, egy jóval hitelesebb ajánló kéne ide, ezért Lukács Lacit kérdeztem az egy-egy lemezhez kötődő emlékeiről.

Baj VanEz a legelső Tank-anyag 1989-ben egy elég primitív verzióban látott napvilágot. Mai viszonylatban tulajdonképpen élvezhetetlen másolatban készült, egy sima kazettás magnóval vettük fel. Éppen ezért a 2002-ben újra rögzített változata kering a hazai rock berkekben.

Punk n’ RollPontosan emlékszem, hogy ezt a lemezt a zenekar akkori szervezőjével kettesben terítettük szét az országban, tulajdonképpen alig tíz nap alatt. Csak autóztunk, össze-vissza aludtunk, néha haveroknál, meg ahol tudtunk. És próbáltuk mindenhol eladni pár kazettát.

A Legjobb MéregEz az album az első tényleges, komoly stúdióban rögzített anyagunk. Tulajdonképpen olyan áttörés-féle volt a zenekarnak, és azóta „levakarhatatlanul” az emblémánkká vált.

Jönnek A Férgek

Itt hallhatóak az első tagcsere utáni dalok. Ezeken a felvételeken mutatkozott be Cseresznye. Ja igen, az addigi legrockosabb lemez lett, és máig az egyik leghíresebb közönség kedvenc album a Férgek..

Az Ember TervezMikor ez a korong megjelent, készítettek velünk egy interjút, amiben az egyik kérdés, a mai napig emlékszem rá, az volt, hogy gondolunk-e arra, hogy esetleg egyszer az egyik lemezünk majd arany lesz. Akkor egyértelműen nemet mondtam. Hát ezzel igencsak mellélőttem! Az Ember Tervez a legelső aranylemezünk lett.

Connektor : 567 :

Na ez az a darab, ami leginkább eltér a mindenkori Tcs hagyományoktól. Fogalmazzunk úgy, hogy mi is akkoriban elég füstös életet éltünk, szó szerint, és átvitt értelemben is. Ezt az életérzést és gondolatvilágot pedig a felvételek igazán hűen tükrözik.

Ha zajt akartok!

’99-ben járunk. Ebben az évben két kiadványunk is megjelent, első ebből a fenti volt, címéből is egyértelműen a legzajosabb, olyan igazi recsegős-ropogós hangzású anyag, ami bár egy elég nehéz időszakban terméke, többek között azért is, mert éppen tagcsere előtt készült, emberileg és lelkileg is szétcsúszva, de attól még szeretjük, ez is a részünk.

TankologiaA 10. jubileumra egyértelmű lett volna valami best of albumot összeraknunk. Mi viszont ehelyett úgy döntöttünk, hogy inkább az eltelt évtized alatt ki nem adott dalokat ajándékozzuk a közönségnek. Összeszedtük ezeket, ebből lett a mi saját jubileumi kiadványunk. Csupán egy új dal szerepelt a válogatásban, ami végül a zenekar következő tíz évének egy elég meghatározó darabjává vált. A nóta címe Mennyország Tourist volt.

Agyarország

Ezen a lemezen csatlakozott Tomi. Vele pedig rögtön elkészítettük a zenekar valaha is létező „legodamondósabb” lemezét. Iszonyatos friss lendület volt bennünk, bizonyítási vágy. Ezek a dalok pedig, mint mondjuk az Ez az a ház, mind a mai napig szólnak a koncertjeinken.

Élni vagy égniSláger lemez lett. Pedig nem így akartuk, de ekkorra ért össze a Tankcsapának ez a felállása. Az Élni album azóta is meghatározza a zenekar arculatát, többek között olyan megkerülhetetlen slágereket tartalmaz, mint a Be vagyok rúgva, vagy a rádiófavorit, az Örökké tart.

Mindenki vár valamitEz az egyetlen olyan alkotás, amit teljesen magunknak csináltunk. Egy családi házban rendeztük be a stúdiót, de hangmérnököt persze azért hívtunk. Így született meg a legkevésbé populáris, ám leginkább black albumunk. És itt nem csak a borító színére gondolok ami fekete, hanem a dalok komorságára is. De nincs baj, minden zenekarnak van egy ilyen időszaka, ez az album csupán azt mutatja, nekünk is volt.

Minden jótA 20. jubileum albuma ez, ami pont az előző lemez ellentéte. A Minden jót dalait egy vadonat új, debreceni stúdióban rögzítettük. Őszintén szólva a körülmények még talán túl modernek is voltak egy rock ’n roll bandának, ami végül a lemez hangulatára is érezhetően rányomta a bélyegét. Közel sem lett olyan vehemens anyag ez, mint amennyire rockosak voltak az eddigi kiadványaink. De a zenekar akkori állapotában más lehetőségük nem lett volna elkészíteni a felvételeket, csak így, külön-külön, majd stúdió által összeillesztve.

Rockmafia DebrecenAz első album amit már Sidivel csináltunk, tehát egy újabb Tcs-éra kezdete is egyben. Engem ez a lemez a korai időkre emlékeztet, annyira laza és ösztönös, tulajdonképpen a kilencvenes évek eleje óta nem készült ennyire könnyen lemezünk. A Rockmafia tulajdonképpen örömzenélésből született. Felszabadító érzés volt, élveztük.

Igazi hiénákÉz egy válogatás-féle korong a sor végére, nyolc, korábban nem megjelent, vagy csak kislemezek „B” oldalán vagy egyéb kiadványokon bónuszként szereplő dalokból. Ehhez hozzátettünk két új, plusz két újragondolt nótát, így összességében egy friss bónuszlemez született.
Azonban ez a sor itt még nem teljes, hiszen 2014 őszén jön az új album! Addig is minden jót és ilyesmik…

– Kurcz Orsi –

[2014.01.06.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
sorinrebecca szolgáltatás [2017.10.09.]
Beatles banda dobos, gitáros, zongorista zenekar [2017.10.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Szívbemarkoló felnőtt mese lett A Notre Dame-i toronyőr történetéből
Végre Budapesten is...

Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a Budapesti Operettszínházban
100 éve született jelenkori...

Élményszüret volt Siklóson - fogadalmat tettek az énekesek
Jamie Winchester és Hrutka Robi újra együtt - képek a budapesti koncertről
beszámolók még
koncert.lap.hu