2022. január 25. | kedd | Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Voice: Szolnoki Dóra Malek Andit választotta
Voice: Szolnoki Dóra befejezte, Nádor Dávid bekerült az élő műsorba
Voice: Teljesen összeomlott az énekesnő
Zene.hu jazz Rising Star 2.- Szolnoki Dóra
Képgalériák
Swing Palace
Kapcsolatok
Szolnoki Dóra
Orfeum, a pesti mulató

˝A zene feltölt, elvarázsol, átsegít a nehézségeken.˝ - Interjú Szolnoki Dórával

A táncbetétekkel gazdagon átitatott, a legkedveltebb dixieland-, jazz-, ragtime- és swingdalokból összeállított, Swing Palace nevű show-műsorban Gájer Bálint partnere a bájos jazzénekesnő, Szolnoki Dóra.

Az Orfeumi Éjszakák nevű, nyári fesztiválsorozat június 19-ei rendezvényén, a magyar gasztronómiával immáron több mint 120 éve egyet jelentő Gundel Étterem nemrég megnyílt kerthelyiségében csendülnek fel – hattagú zenekar kíséretében – az 1930/40-es évek New Orleans-ának jazzbárjait megidéző slágerek és zenék, amelyeket olyan nagyságok tettek ismertté, mint Charlie Chaplin, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Benny Goodman, Count Basie, Django Reindhardt vagy Stéphane Grappelli. A táncolható műfajok Frank Sinatra, Louis Prima, Dean Martin, Glenn Miller, Michael Bublé és mások munkásságának köszönhetően maradtak fenn, illetve élik napjainkban reneszánszukat.

A füstös hangú Szolnoki Dóra kiváló választás a Swing Palace háziasszonyának szerepére. Képzett előadóművész, aki tökéletesen tisztában van a zene közösséget összekovácsoló, gyógyító erejével.

– Jellegzetesen bársonyos, mélybúgó hangod visszafogott eleganciát, pontosságot, harmóniát áraszt. Mennyire használod az adottságodat ösztönösen, s mennyire tereli megfelelő mederbe a kontroll, a tudatosság?
– Amikor 17 évesen elkezdtem énekelni, még semmit sem tudtam a technikai részéről, tehát akkor csak ösztönből jött a zene. Aztán a zeneiskolai tanulmányok által és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán sikerült egy magabiztos énektechnikát elsajátítanom, amit azóta is fejlesztek, hiszen a jelenlegi zenekarok, amelyekben részt veszek, sokféle éneklési stílust (pop, rock, jazz) és technikát követelnek meg.
Persze a technikai tudás nem zárja ki az ösztönösséget, sőt, fontos, hogy megmaradjon a természetesség, a jelenlét és az érzelmi nyitottság azért is, hogy a dal hiteles legyen. Közben pedig nyitott füllel próbálom lereagálni mindazt, ami a zenében történik.

Lájk, ha kedveled a szerelmes dalokat.

– Mitől különleges számodra a XX. század eleji zenei világ, azaz a jazz, dixieland, a ragtime és a swing simogató, s egyben vérpezsdítő aranykora?
– Az emberek felszabadultak, vidámak és kortalanok lesznek a swing, a dixieland hallatán. Ráadásul ezek táncolható zenék, amitől közösségivé válnak: összehozzák az embereket, s humorukkal mosolyt csalnak az arcukra.

– Szerinted mi teszi ezeket a műfajokat újból vonzóvá, aktuálissá?
– Ezek a műfajok mindig aktuálisak lehetnek, hiszen ugyanazt a boldog életérzést adják vissza, amit várunk tőlük – helytől, időtől, illetve kortól függetlenül.– Az anyaság hogyan változtatta meg a zenéhez, illetve a színpadhoz való hozzáállásodat, ha egyáltalán?
– Az anyaság érzelmileg elmélyültebbé tett, másképp látom és értelmezem a történéseket, és az is igaz, hogy sajnos kevesebb idő jut a zenére, így több szervezést igényel, ha koncertezni szeretnék. Alapvetően azonban nem változtatta meg a színpadhoz való hozzáállásomat, az előadásmódomat vagy a gondolkodásomat. A zene továbbra is az életem fontos részért képezi, feltölt, elvarázsol, sőt, még átsegít a nehézségeken is.

– A Swing Palace egy igazi, klasszikus értelemben vett show-műsor, amelyben Gájer Bálinttal, egy hattagú zenekarral és négy profi táncossal repítitek el a közönséget a 30-40-es évek New Orleans-ának jazzbárjaiba. Milyen érzés a produkcióban közreműködni?
– Eddig csak kevés alkalommal volt részem ilyen jellegű show-műsorban részt venni, ezért is örültem a felkérésnek. Testhezállónak érzem ezt a „szerepet”.
Bálint kiválóan énekel, a zenekar csodás, a táncosok vérprofik, a klub nagyon elegáns és kivételes hangulatú, az Orfeum csapata pedig, azok, akik a háttérben dolgoznak, nekik is köszönhetjük, hogy mindez ilyen jól működik. Így könnyű jól éreznem magamat a show-ban, és szórakoztatni a közönséget.

– Mitől válik harmonikusan lélegző egységgé a Gájer Bálinttal való különleges összjátékod? Mennyire segítő partner Michael Bublé magyar hangja?
– Bálinttal nem régóta dolgozom együtt, de az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy jó párost alkotunk, segítjük, kiegészítjük egymást. Bálint magabiztossága, eleganciája, csodás swinges éneklése könnyeddé, kellemessé teszi a vele való együttzenélést.

– Számodra mi jelenti a boldogságot? Mi tölt fel? Mi ad erőt a céljaid követéséhez?
– A zenében számomra az jelenti a boldogságot, ha a muzsika és én harmóniában vagyunk a világgal; ha önmagam, szabad lehetek; illetve magamat adhatom, úgy hogy ezt a közönség is elfogadja, és mindeközben adhatok nekik valami pluszt, amitől jól érzik magukat, kicsit elfelejtve a szürke hétköznapok gondjait.
Egy jó koncert, egy jól sikerült próba, egy új dallam, dal megírása vagy utazás közben, mikor zenét hallgatok, vagy ha a kisfiammal és a férjemmel együtt zenélhetek – ezek mind fel tudnak tölteni. A lényeg, hogy zenében éljek, és a zene jelen legyen az életemben.
A céljaim követéséhez a zenei megújulás, új ötletek, új emberek, újabb kihívások adnak erőt, és fontos, hogy létrehozzak valami egyedit, egyre jobb és tapasztaltabb, nyitottabb zenész lehessek. Azt gondolom, ettől a zeném is elmélyültebb, érthetőbb és gazdagabb lesz.

Hallgass bele a Swing Palace-be!

– Aigner Ivan –

[2014.06.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Büszkék vagyunk! Fotókiállítása nyílt a Zene.hu fotósának a XI. kerületben
Személyesen...

Mága Zoltán: "Nem várt dolgokhoz kellett alkalmazkodunk"
Dupla, teltházas koncerttel...

Megnéztük: TNT koncert a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük: Honeybeast koncert a Barba Negrában - képekkel
Az Akváriumban kezdte az újévet a Tankcsapda - képekben
A szerelem és a tehetség illata is ott van az Illatszertárban
Ilyen volt az Esti Kornél 15. szülinapi bulija - képekben
beszámolók még
Otthoni játékok