2024. április 13. | szombat | Ida nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Itt az új Depresszió videóklip
Megnéztük a Tankcsapda filmet
Megszólalt a Tankcsapda az elmaradt koncert kapcsán
Képgalériák
Depresszió
Tankcsapda
Within Temtation
Within Temtation dedikálás
Kapcsolatok
Tankcsapda
Depresszió
Within Temptation
Powerwolf
FEZEN (Fehérvári Zenei Napok)

Apokaliptikus hangulat a FeZenen!

A pénteki egész napon át tartó kánikulában, a fesztivál lakók is egy forró nyári estére számítottak a Depresszió, a Powerwolf, a Within Temptation és a Tankcsapda társaságában. Késő délután, a Depresszió koncert és Sheronék dedikálása alatt, még egy árva fuvallat sem jelezte, hogy bármilyen eső, szél, vagy vihar közeledne. Egy órával később viszont már abban sem voltunk biztosak, hogy egyáltalán színpadra léphet az a két zenekar, akiket a legjobban vártunk egész nap! Végül rövid, ám emlékezetes koncert élményt kaptunk útravalóul.  

Péntek délután fél öt körül értünk Székesfehérvárra. Mire Pestről odaértünk (annak ellenére, hogy telekocsival utaztunk) a fesztivál területre, átvettük a karszalagot és bejutottunk, már mindenünkről patakokban folyt a víz. Miután lehűtöttük magunkat egy kis nyári rosé fröccsel és körbepásztáztuk a területet a nagyszínpad felé vettük az irányt, ahol a Depresszió kezdett éppen.

A Tankcsapdára zeneileg kísértetiesen emlékeztető, mégis egyedi szövegekkel és rendkívüli energiákkal bíró zenekar még közel negyven fokban melegítette be a tombolni vágyó, az előző nap mámorából lassan ocsúdó közönséget. Közben a színpad melletti zeneszöveg.hu, sátor előtt  kígyózó, több száz méteres sorban Within rajongók tucatjai vártak arra, hogy a holland banda (Sharon, Robert, Ruud, Jeroeen, Martijn és Stephen) dedikálja legbecsesebb ereklyéiket, lemezborítókat, különböző testrészeket és minden egyebet, amire csak írni lehet. A tizenkilencedik évét taposó Within Temptation minden tagja hihetetlenül kedves és közvetlen volt, mindenkivel fotózkodtak és váltottak néhány kedves szót. Sharon bája és energiája pedig testközelben még elbűvölőbb, mint a színpadon. A rajongók a nem mindennapi kedvességet és az aláírt emlékeket, különböző hungarikumokkal és egy óriás macival hálálták meg, így Sharonék sem tértek haza üres kézzel.

Bár én magam nagyon ritkán dedikáltatok bármit, mindig nagy örömmel és érdeklődéssel nézem az emberek reakcióit, amikor találkozhatnak kedvenc zenészeikkel. Látszik az arcukon az extázis. Egész nap várták ezt a pillanatot. Biztos vagyok benne, hogy a közös fotó és az az egy perces beszélgetés életük egyik legszebb emléke lesz.

A Depresszió után a Powerwolf (egyébként egészen magával ragadó) koncertje következett. Ez alatt már feltámadt a szél, bár felhő még nem volt az égen. A viharos, egyre erősödő szél bár tökéletes hangulati eleme is lehetett volna egy metal farkas bulinak (különösen egy klipben), most mégsem élveztük annyira, mivel a koncert végére már olyan erős volt a szél, hogy szinte teljesen biztosak voltunk benne, hogy pár percen belül hatalmas vihar csap le a fesztivál lakókra, amit csak megerősített, hogy a kivetítőkön már a menekülési útvonalakat mutatták, a nagyszínpad lámpáit pedig leengedték. Soha nem hallottam még a Powerwolfot élőben, de a pénteki koncertjük után, egészen biztos, hogy többször is megnézem majd a jövőben a német metál zenekart. Erre nagy valószínűséggel lesz is lehetőség, hiszen január 22-én az Epica társaságában játsszanak majd a Barba Negrában.

A Powerwolf zúzdája után, mivel egy lenge, nyári pulcsin kívül sem meleg ruha, sem esőkabát nem volt nálunk, ráadásul eléggé kimelegedtünk, elindultunk szemeteszsákért, amit alkalmi esőkabátnak szántunk, hogyha esetlen ránk zuhanna az ég. Feltöltöttük az italkészletet is (nyilván csak és kizárólag a hőszigetelés miatt :-) ), majd visszatértünk a színpad elé.

Ekkor szembesültünk vele, hogy a Within Temptation már biztosan nem tud időben színpadra állni, sőt abban sem voltunk biztosak, hogy lesz még bármilyen koncert aznap este. Aggódtunk, hiszen hónapok óra erre a koncertre vártunk, ráadásul láttuk, hogy a másik színpadon már félbe kellett szakítani a Milky Chance koncertjét. (Ők kárpótlásul egy pár perces akusztikus programmal zárták a koncertet a rajongók nagy örömére. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szép gesztus volt a közönség felé.)

Miután egyre bizonytalanabbá vált a helyzet, megpróbáltam kideríteni, hogy mikorra várható a vihar. Ehhez minden lehetséges eszközt bevetettem: a telefonon az összes létező radart végig böngésztem, kérdezgettem a biztonsági őröket és a szervezőket is, hátha többet tudnak, amikor arra lettem figyelmes, hogy elkezdik kiüríteni a nagyszínpad előtti területet. Mivel dolgoztam munkavédelemben, pontosan tudtam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy itt bármit is engedélyezni fognak a tűzoltók, ha már ki kell üríteni a nézőteret is. Ezen a ponton, azért már eléggé csalódott voltam, ráadásul izgultam is, mert tudtam, hogy hajnal három előtt még csak haza sem jutunk. Fedett terület sehol, csak egy pulcsi, egy kukás zsák és pár ezer forint. A legjobb dolog abban, ha nincs semmid, hogy nem is tudsz mit elveszíteni. Mivel hazamenni nem tudtunk... hát vártunk.

Nem tudom már, hogy mennyi idő telhetett el (körülbelül egy óra) mire bemondták, hogy a Within Temptation és a Tankcsapda is vállalja a koncertet a körülmények ellenére. Annyira szerettem őket ezért. Ezer éve járok (kisebb nagyobb gyakorisággal) Tankcsapda koncertekre és tudom, hogy mindig mindent bevállalnak a józanész határain belül így tőlük pontosan erre is számítottam, de a Within Temptation részéről is kellemes csalódás volt.

Végre elkezdődött a koncert, az első szám másodperceiben engedték vissza a közönséget a színpad elé. Az emberek pillanatok alatt berohantak és megtöltötték a teret. Hihetetlen látvány volt ez is. A dalok többsége abszolút passzolt a kissé kaotikus és apokaliptikus hangulathoz, Sharonból áradat az energia, az egész zenekar folyamatosan kommunikált a közönséggel, hihetetlen jó volt látni, amit ez a metal banda néhány perc alatt, még ilyen körülmények között is létre tudott hozni maga körül.

A szélsőséges érzelmek, az eufória, a boldog felszabadultság érzése és a csalódott bizonytalanság villámként váltogatták egymást bennem. A lelkemben ugyanaz a vihar dúlt, ami körülvett minket. A koncert alatt végig azt éreztem, hogy ez valami csoda. Az énekesnő színpadi jelenléte, Ruud kedvessége, a számok lüktetése, a szél ereje, teljesen elvarázsolt. A következő csalódás akkor ért, amikor a Within Temptation hét szám után már búcsúzott is. A szervezők ugyanis nem kommunikálták, hogy a koncertek nemcsak csúsznak, de rövidebbek is lesznek. Sharon ugyan elmondta két szám között, de azt senki nem gondolta, hogy ennyivel rövidebb lesz a koncert.

A Within Temptation setlist-je:
1. Our Solemn Hour
2. Faster
3. In te Middle of the Night
4. Fire and Ice
5. Stand my Ground
6. Sinéad
7. Mother Earth

Hamar túltettem magam a csalódottságon, hiszen láttam és hallottam őket, talán nem pont úgy, ahogy szerettem volna, de biztos, hogy életem végéig emlékezni fogok erre a negyven percre is. Persze az is sokat lendített a dolgon, hogy tudtam, hamarosan újra láthatom a valaha volt kedvenc zenekaromat. Izgatottam figyeltem, ahogy a roadok átszerelik a színpadot. Az erős szélben azért mosolyogtam egy nagyot, amikor Lukács Laci félhold alakú mikrofonja elé letették a szokásos nagy teljesítményű ventillátort.

Sokan kérdezik tőlem a mai napig, hogy mit szeretek ennyire a Tankcsapdában, de még ma sem tudom igazán a választ. Egy együttes sem jelentett és valószínűleg már nem is fog jelenteni nekem ilyen sokat. Ezt az energiát, ami Tankcsapda koncertekből árad, ami villanásnyi idő alatt kiold belőlem minden feszültséget és felszabadít a hétköznapi szorongás alól, csak tőlük kapom meg. Olyan, mint egy szerelem. Nem kell megmagyarázni, elég, ha érzed.

A koncert a Csapda esetében is jelentősen rövidebb volt, amiről azt gondolom, hogy ez elsősorban biztonsági kérdés volt, ezért nem áll szándékomban bárkit is hibáztatni, ahogy a Within koncert rövidsége miatt sem. A szokásos 18-19 számhoz képest, most csak 13 nóta hangzott el, de azt hiszem Lukács Laciék még így is erőn felül teljesítettek. A koncertekre általában jellemző játékos könnyedségnek, a flörtölős laza rock and roll feelingnek most nyoma sem volt, de nem is illett volna ehhez a viharos estéhez. A főszerepet, ahogy az a setlist-ből is kiderül, most a komolyabb témájú dalok kapták, amiket nagyon jó volt újra élőben hallani. (Bár még egy Magányos repülőt el tudtam volna viselni, de hát az ember nem lehet telhetetlen, különösen szélviharban.)

Tankcsapda Setlist:
Intro: Hello Zepp
1. Rock & Rollnak hívott
2. Fiúk ölébe a lányok
3. Be vagyok rúgva
4. Sállállállá (Csak bennem bízz)
5. Koponyák és csontvázak
6. A zene betemet
7. Füst és lábdob
8. Örökké punk
9. A Rock & Roll rugója
10. Egyedül a világ ellen
11. Köpök Rátok
12. Rock a nevem
ráadás: Mennyország tourist

Spanci

[2016.08.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Súlyos kölcsönök magánszemélyek között szolgáltatás [2024.04.13.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
A Hooligans zenekar legújabb...

Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
"Mashup: A mashup is a creative...

Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Opera metal a Barba Negraban 
beszámolók még