Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. november 17. | vasárnap | Hortenzia, Gergő nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolatok
A Nyughatatlan
Gereben Zita
Majka (Majoros Péter)
Márta Alex (ByeAlex)

Az NKA támogat, a közönség dönt

Nagy port kavart az október elején megjelent ByeAlex-Majka klip. Az internetezők többsége a szexista témaválasztást kritizálta, és a két sikeres előadó NKA által támogatott videoklipjén akadt ki. Sokan feltették a kérdést, hogy miért nem a feltörekvő tehetségeket segítik.

Az igazság viszont az, hogy az NKA videoklipes könnyűzenei pályázatán több mint 40 együttes nyert támogatást idén. A közönség megunta volna a bulvárt, hiányolja az új feltörekvőket, és jöhet valami új? Egy biztos, a kattintások nem ezt mutatják, és tévhittel ellentétben a könnyűzenei pályáztatások sem az állam pénzéből futnak. Akkor hogy is van ez? Kibogoztuk!

A vita alapja az, hogy az NKA-hoz és a jogkezelőkhöz kerülő jogdíjak nagy részét a szóban forgó ismert előadók termelik ki, azonban ez a pénz az NKA-n keresztül nem (csak) hozzájuk kerül vissza, hanem pályáztatással szétszórják az egész szakma között. Ezt az NKA is elismeri a közleményében:

"A Könnyűzene Kollégiuma által megítélt támogatások az Artisjus által kezelt zenei jogdíjakból származnak, mely bevételeket nagymértékben sikeres előadók tevékenysége biztosít, mint például a klip alkotói." (Forrás)

A közlemény világos magyarázatot ad arra, hogy miért kapnak NKA támogatást a sikeres előadók is. A hallgatóság pedig fel van dúlva, hogy egy ilyen, a nőket megalázó dal kikerülhetett a világba.

A hozzászólók, vagyis a hús-vér közönség, akinek az egyik mindenhatónak kellene lennie a témában, mégis hiába kritizálja a Majka-ByeAlex dal mondanivalóját és hiányolja az "igazi művészek" jelenlétét a médiából, a problémát csak felszínesen dobta a közvélemény elé. Sokan feltették a kérdést, hogy miért nem a friss tehetségeket támogatják a szóban forgó pénzekből. Az igazság viszont az, hogy az NKA videoklipes könnyűzenei pályázatán több mint 40 együttes nyert támogatást idén. Az ismertek között a Republic, a Soulwave, a Csík zenekar található, de számos feltörekvő banda is jó helyezést kapott a támogatotti listán.

Az egész úgy néz ki, hogy a zenekarok pályáznak, az NKA megteszi az első lépést a támogatások révén, azaz pénzt ad, de a többi sajnos összességében pont a jelen esetben hangos hallgatóságon múlik.

A médiába ugyanis – és ezt ritkán tudatosítják a zenerajongó nagyközönséggel – csak az kerül be, akit a többség választ – fából vaskarika esete ez. A szóban forgó senkise x majka - u,u,u track és klip a felháborodás ellenére, vagy éppen annak okán közel 2 milliós megtekintést ért el egy hónapon belül, hiába minden kritika és hőzöngés. A feltörekvő zenekarok közül azonban sokan egy jóval nehezebb utat kénytelenek bejárni a sikerért: az alternatív countryt játszó Nyughatatlan zenekar például szintén nyert támogatást, és már a klip is elkészült, de egyelőre nehézkesen vehetné fel a versenyt a televíziók által is támogatott előadókkal. 

Hasonló cipőben jár Gereben Zita is, aki nem régen forgatta le a szintén az NKA által segített Ryan Gosling Mentsél Ki című videoklipjét. A példának felhozott formációk már jó néhány éve aktív résztvevői a magyar zenei életnek, mégsem - az NKA támogatás ellenére sem - repültek az élvonalba, pedig a dalaiknak üzenete van.

A Nyughatatlan zenekar legközelebb november 10-én Debrecenben, a Sikk klubban, Gereben Zita pedig november 17-én Budapesten, az Akváriumban lép majd színpadra!

– Kurcz Orsi –

[2017.11.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Talking Dreams egyéb [2019.11.12.]
Kreatív gitáros kerestetik zenész » gitáros [2019.11.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Virágot Algenonnak beszámolóval köszöntjük a Szociális Munka Napjának minden ünnepeltjét!
Vannak előadások, melyek mély nyomot hagynak bennünk és szinte mindegy, hogy remekművek vagy nem. Attól válnak kiemelkedővé, hogy a saját életünkből nagyon erős és jelentős élményt, felismerést, asszociációt, traumát ébresztenek fel. Mondhatni „betalálnak”. Olyanok, mintha személyesen minket akarnának megszólítani. Valami felsőbb hatalom éppen akkor, ott és úgy sodorja az utunkba. Ez a beszámoló garantáltan nem objektív, és önvallomástól sem mentes. A végén azt is elmondom...

Megnéztük: Omega koncert volt az Arénában - képekben
Az Omega együttes egész éves,...

Felejthetetlen Halloween Partyt tartott a Paddy and the Rats Budapesten
Eros Ramazotti vs. Pál Feri - az olasz szupersztár Budapesten lépett fel
"Porrá égett, aztán életre kelt" Liliputból Hollywoodba ért a Tankcsapda
Képes beszámoló - A Magyar Operett Napját a Budapesti Operettszínházban ünnepeltük
˝Ki van ez találva...˝ – Kowáék Győrben koncerteztek
beszámolók még