2023. június 4. | vasárnap | Bulcsú nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Játszótéri játékok
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Megérkezett a Cigány DNS - A MazsiMó-GipsyMó elkészítette első lemezét

Elkészítette első lemezét a MazsiMó-GipsyMó. A katalán rumbára épülő zenét játszó formáció Cigány DNS című anyagát május 19-én a budapesti Akvárium Klubban mutatja be.  

    A csapatot a külföldön is elismert Romengo zenekar és a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat vezetője, Rostás Mihály "Mazsi" hívta életre 2021 augusztusában - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A MazsiMó-GipsyMó hasonló életérzést hív elő, mint a stílust évtizedekkel ezelőtt világhírűvé tett Gipsy Kings: vérpezsdítő spanyolos dallamok hét gitáron és énekhangon.

    A Cigány DNS című albumon saját szerzemények szerepelnek lovári és magyar nyelven. A zenekar tagjai szeretnék elérni, hogy a cigány fiatalok - akik általánosságban egyre kevésbé beszélik nagyszüleik nyelvét - a fülbemászó dallamokra minél többet énekeljenek cigányul.

    A magyarországi cigány hagyományt és a katalán rumbát a lüktetés, a temperamentum, a virtuozitás és az életöröm köti össze.
    A supergroupnak is nevezhető MazsiMó-GipsyMó a világhírű Gipsy Kings zenéje előtt tisztelegve alakult. A katalán rumba az ötvenes-hatvanas évek barcelonai roma közösségében indult, és a Gipsy Kings flamencós, salsás, popos muzsikájában csúcsosodott ki.

    A MazsiMó-GipsyMó-ban Rostás Mazsi (gitár, ének) mellett a hazai roma zenei színtér számos kiváló képviselője játszik. Az együttes létrehozásában az énekes Balogh Guszti (Vojasa, East Gipsy Band) is fontos szerepet játszott, a formáció tagja továbbá Rostás Zoltán "Döbi", Lakatos Róbert és Kovács Máté (gitár, ének), Bordás Péter (basszusgitár), Csipkés Sándor (billentyűs hangszerek), Nagy Elemér (dob).
    A zenekar nevében kétszer szereplő mó annyit jelent lovári nyelven, hogy te, és akkor is használják, ha valamit külön szeretnének nyomatékosítani.

    A Gipsy Kings egyik alapítója, Jahloul Chico Bouchikhi zenekara, a Chico and the Gypsies június 14-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet, az előzenekar Rostás Mazsi anyaegyüttese, a Romengo lesz, amelyben a Womex-életműdíjas Lakatos Mónika énekel.

MTI

[2023.05.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
KOMOLY HITEL MINDENKINEK szolgáltatás [2023.06.03.]
A sürgős egyének közötti kölcsön kínálat szolgáltatás [2023.06.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Megnéztük Dieter Bohlen koncertjét a Budapest Parkban - képekben
Először adott szóló...

Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban - képekkel
A nemi...

Újra látható Mozart: Idomeneo, Kréta királya című operája - képekkel
Holdfény az Arénában - Az új generáció rocksztárjai: Måneskin koncerten jártunk
Megnéztük Korda György és Balázs Klári koncertjét a Budapest Parkban - képekben
"Figyelem, ez nem gyakorlat!" - Roger Waters Budapesten lépett fel
Gitárhősök földjén
beszámolók még
Otthoni játékok