2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
 Cziffra Györgyre emlékeznek a Zeneakadémián
Nemzetközi Zongoraverseny Liszt Ferenc emlékére
Újabb magyar siker a nemzetközi zongoraversenyen
Görögország után Budapesten is nyert a magyar fuvolista
Kapcsolatok
Balázs János
Komolyzene
Legnépszerűbb csengőhangok
Cziffra György
Kapcsolódó események
Cziffra György Emlékhangverseny
[2007. november 22.
csütörtök 19:00]

Emlékhangverseny Cziffra György tiszteletére - közöljük a részleteket

Ünnepi hangversennyel emlékezik Cziffra György zongoraművészre a Zeneakadémia ifjú tehetsége, Balázs János. A november 22-i koncerten felcsendülnek majd Beethoven és Schumann művei is, de egy Mozart és egy Chopin zongoraverseny is a repertoárba kerül.

Hommage Á Cziffra György, vagyis - szabad fordítás szerint - Tisztelgés Cziffra György előtt. Ezzel a témával rendeznek hangversenyt a tizenhárom éve elhunyt, világszerte elismert zongoraművész emlékére a Zeneakadémia Kistermében. A koncertet Balázs János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségű tizenkilenc éves növendéke tartja, immáron harmadszor, hiszen az első koncertet még 2006-ban tartották.

A felvételein nőttem fel

- Kisgyermek korom óta példaképem a mester, az ő felvételein „nőttem fel”. Saját zenei elképzelésem is nagyon hasonló az övéhez. A világ leghíresebb zongoraművészei között számon tartott Cziffra Györgyöt Magyarországon még mindig kevesen ismerik. Számomra az egyik legfontosabb cél az ő munkásságát megismertetni, és minden évben megemlékezni a zeneszerzőről – mondta el lapunknak Balázs János.

- Családi vonatkozás is van, az apai nagyapám, aki híres csellóművész volt, együtt játszott Cziffra Györggyel még az 1950-es évek elején, de édesapám is találkozott vele, akkor, amikor a 70-es években a művész hazalátogatott – tette hozzá az ifjú tehetség.

Cziffra György 1921-ben született, zenész családban nőtt fel, kivételes tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta az Erkel Színházban, óriási sikerrel. A koncert másnapján emigrált családjával, s hamarosan világhírűvé vált.
Meghívták Franciaországba, ami második hazája lett. 1966-ban elindította a Festival de la Chaise Dieu-t. Egyetlen fia, ifjabb Cziffra György karmester 1981-ben egy balesetben meghalt. A tragédia nagyon megviselte Cziffrát, zenekarral többet nem lépett fel és lemezfelvételt sem készített. Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, Magyarország pedig 1993-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta neki.

Számos versenyt nyert már Balázs János

Balázs János számos nemzetközi zongoraverseny győztese, tizenöt évesen a nemzetközi Cziffra György zongoraversenyen, majd tizenhat évesen a nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen nyert első díjat. 2006-ban jelent meg első szólólemeze Works By Liszt címmel, s most készül második Liszt-lemeze, melyet Japánban készítenek a Sony Classics részére.

A Zeneakadémia Nagytermében 2007 elején debütált nagy sikerrel, majd ez év májusában mutatkozott be Japánban, a Kyoto-i nemzetközi zenei fesztiválon. Balázs János Cziffra György legméltóbb, és legelhivatottabb követője, szellemi örököse. Számos hazai és külföldi városban adott nagy sikerű szólókoncerteket, fellépet Budapesten, Sopronban, Pécsen, Bécsben, Grazban, Freiburgban és Münchenben is. Jövő év elején indul nemzetközi lemezbemutató koncert turnéra Japánba és Németországba.

- A koncert repertoárjában igyekeztem Cziffra György kedvenc darabjait beletűzni és színes műsort játszani, hiszen az első részben Beethoven szonátája - mely a Pathetique nevet viseli - a klasszikus szonáták egyik ékköve, majd Schumann Karneválja, a romantikus zene egyik csúcsa csendül fel. A második részben két versenymű szerepel, elsőnek Mozart Á-dúr zongoraversenye, és Chopin Brilliáns műve, az Andante Spianato és nagy polonéz, amely Cziffra György egyik legkedveltebb Chopin kompozíciója volt – válaszolta Balázs János a zene.hu-nak arra a kérdésére, hogy mi alapján válogatta össze a koncertet.

A Zeneakadémia rektora segített

Az első emlékkoncertet két éve tartotta a művész, akkor Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora első szóra segédkezet nyújtott neki, és segített abban, hogy méltóképpen megemlékezzen a huszadik század egyik legnagyobb művészéről.

Az első és második koncertet édesapjával és öccsével tartotta János, akik szintén zongoraművészek. Az emlékkoncertek különlegessége az volt, hogy a művész családjával a jazz zenét a klasszikus zenével egy koncerten belül tudták ötvözni, s a New Orleans-i muzsikát maga Cziffra György is magas színvonalon játszotta.

Az idei hangversenyt november 22-én rendezik a Zeneakadémián, ahol az egyetem szimfónikus zenekara is közreműködik majd. Vezényel: Szabadi Attila, a belépés díjtalan.

-ej-

[2007.10.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még