2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene
Palya Bea
Fassang László
Kapcsolódó események
Fassang László, Palya Bea és Vincent Lê Quang estje
[2007. november 22.
csütörtök 19:30]

Miért szedik hangjegyekre Bach műveit?

Vajon mit szólna Johann Sebastian Bach, ha november 22-én beülne a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe és meghallgatná, hogyan használja műveit (azok egyes részeit) improvizációk kiindulópontjának Fassang László és Vincent Le Quang?

Felháborodna, hogy - legójátékként - elemeire bontják, majd másképp építik föl egyszer már tökéletes arányokkal megalkotott műveit? Bosszankodna, hogy a két zseniális muzsikus még az ő tekintélyét sem tiszteli? Valószínűleg nem.

Ő, aki hol Vivaldi versenyműveit alakította orgonaconcertókká, hol saját orgonaműveiből írt concertót, a concertóból nyitótételt kantátához, ízig-vérig barokk muzsikusegyéniségként mindezt természetesnek venné. Ez a hangverseny egyszerűen modellezni fogja, hogyan hallgathatták 300 évvel ezelőtt a Bach-zenét - mintha éppen az elhangzás pillanatában születne, mintha a szerző csak improvizálna.

A minden elhangzásakor újjászülető, sosem konzerválódó dallamok kimeríthetetlen forrása a népzene, napjaink egyik leghivatottabb előadója pedig Palya Bea. Az ő művészetének szolgálatába állítja hangszeres és improvizációs művészetét Fassang László a hangverseny második részében.

Az est mondanivalóját a főszereplő Fassang László az alábbi módon fogalmazta meg: - "Itt elsősorban nem hangszerekről van szó, hanem személyekről. Sokkal inkább Beához és Vincent-hoz kötődöm, semmint a szaxofonhoz és az énekhanghoz. Nem a stílusok keverésének a szándéka vezérelt, amikor ezt a két embert megtaláltam. Ez nem egy neutrális orgona-ének-szaxofon projekt, amelyben az énekes és a szaxofonos tetszőlegesen lecserélhető; és ha például Bea ne adj isten megbetegedne, akkor valaki beugorhatna a helyére. Nem. Ők ketten nagyon fontosak számomra, megértjük egymást emberileg és zeneileg, nagyon szeretünk együtt játszani, és Bea történetesen énekel, Vincent szaxofonozik, én pedig orgonálok."

-OTS-

[2007.11.19.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
kope66 2007.11.23. 08:42 • [1]
Hát gyerekek... mit ne mondjak. Amilyen magas szinvonalu volt az előző Paya Bea - Fassang a Mupaban ez olyan mélyre sikerült. Mélységesen csalódtam. Ez a koncert az előzőkben szerzett lendületből került a csúcsra közönségben nézettségben, szerintem még 1-2 ilyen és indul a hullámvasút lefelé. Nem csak én hanem folyosói hangokból illetve a mellettem, előttem ülők reakcióiból itélve nem voltam egyedül. Ha ezt kevésbé neves művészek követik el , szerintem lényegesen leürül a nézőtér. Ezt igazán Bea akadályozta meg hogy csak a második részben lépett a világot jelentő deszkákra és jelentősen, ám de nem eléggé emelte az est fényét. Hogy Bea, Vincent, Laci együtt jól érzik magukat az látszott. De egy telt házas koncerthez azért több kell. Bach toleráns sok mindent meg lehet vele tenni. És az egész estés imprózás is ha jó akkor van létjogosultsága de nem ekkora közönségnek, aki alapjában véve mást várt. - Szerintem.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még