2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Max Cavalera és az Apocalyptica közös dala
Új Apocalyptica lemez, számos közreműködővel
Jönnek a finn csellóvirtuózok - Apocalyptica a Petőfi Csarnok színpadán
Képgalériák
Apocalyptica a Pecsában
Kapcsolódó Kiadványok
Apocalyptica: Worlds Collide
Kapcsolatok
Apocalyptica
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Apocalyptica
[2007. november 7.
szerda 20:00]

Dupla ráadással taroltak a finnek Budapesten

Két cseh koncert után érkezett a Petőfi Csarnokba a csello-metal jeles képviselője az Apocalyptica, ahol lehengerelték a szép számban összegyűlt rajongókat.

A finn tinicsapat a Sturm und Drang melegített be

A szintén finn Sturm Und Drang power metalt játszó tinicsapat melegítette be az akkor már szép számban jelenlévőket. Ahhoz képest, hogy nagyjából 16 évesek a fiúk és a dobos alig látszott ki a szerkója mögül, nem lehetett panaszunk a megszólalásukra, mert úgy játszottak, mint egy rutinos banda. Saját dalaikból adtak elő néhányat, illetve az Iron Maiden Fear of the Dark feldolgozását ékelték még bele nagyon rövid programjukba. Ígéretesek, nem hiába hozták magukkal bemutatni a nagyok őket.

Koncertjük után már majdnem teljesen megtelt a nagyterem és mindenki izgatottan várta a csellósztárokat.

Sejtelmes bevonulás

Nagyon hatásos volt a kezdés a Worlds Collide kezdő taktusaira sejtelmesen vonultak be a gomolygó füstfelhőből a csellóvirtuózok, és helyet foglaltak a koponya/cselló alakú hatalmas székeikben. A közönség pedig visítva, őrjöngve fogadta kedvenceit. Ez a lelkesedés megmaradt, sőt még fokozódott a koncert folyamán.

A csellók és a közönség is énekeltek

Műsoruk gerincét új dalaik adták, de a Metallica feldolgozások ütöttek a legjobban. Új albumuk összes énekkel díszített dalát előadták, de most természetesen vendégek/ének nélkül, egyszerűen hangszereikkel, instrumentálisan. A csellók énekelték a témákat a dalokban. Nemrég megjelent Worlds Collide albumukról bemutatták többek között az S.O.S. (Anything but Love)-t, a Stroke, az Ion, a Grace, az I’m not Jesus, aztán az eredetileg David Bowie-nótát a Helden-t is hallhattuk.

A régebbi zúzósabb Metallica feldolgozást a Seek & Destroy-t ahogy kell őrülten dinamikusan adták elő, melyet hihetetlen headbangeléssel, hajrázással, hajpörgetéssel kísértek csellóval a kezükben. A színpad előtt is beindult a fejrázás a gyors nótára, de nem csak az elől állók tomboltak, hanem hátrébb is megfigyelhető volt a lelkes csápolás, közreműködés.

Volt élet a színpadon, nagy hangszereikkel fel-alá rohangásztak, néha összeálltak játszani, olykor csellójukon a fejük felett játszottak, és hallhattunk Mikko-tól egy rövid dobszólót is. Böhöm hangszereiken előadva hihetetlen gyönyörű élmény a Metallica Nothing Else Matters című lassú dala, különösen jó volt közben hallani, ahogy a közönség egy emberként harsogva énekelte kiválóan a dal szövegét – ezt a klasszikust egyébként egyik ráadásként játszották el. A karmester szerepét hol Eicca, hol Paavo töltötte be, ahogy a jelenlévőket vezényelték a színpad széléről állva a vonójukkal.

Igazán profin meghangszereltek ezek a dalok, ahogy a gitárszólókat, metalriffeket és az énektémákat is csellókon imitálják/adják elő, és mindezt határtalan jókedvvel teszik. A dalok felkonferálása és a folyamatos kérdezgetés a jelenlévők hogylétét illetően is a közönséggel való szóbeli kapcsolattartás része volt. Érzéseiket a zenén és színpadi mozgásukon keresztül közvetítették, de ez nagyon jól lejött.

Említést érdemel a kiváló zenén kívül a gyönyörűen megépített és megtervezett színpadkép, illetve az egyedülálló fénytechnika, a megvilágítás hatásosan volt felépítve az egész koncert alatt.

Kétszer jöttek vissza ráadást előadni, mert a lelkes rajongók hangos visszatapsolással és kiabálással követelték őket. Összességében profin előadott nagyon jó hangulatú buliban volt részünk, számunkra nem okoztak csalódást.

- Hajós Maja -

[2007.11.12.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Szabika1 2007.11.22. 11:12 • [3]
Nekem meg tetszik. Ez nem kritika, miért kellene egyedi meglátás? Leírja az eseményeket. "A csellók énekelték a témákat a dalokban" pedig frappáns - szerintem. Mivel én is ott voltam tényleg volt headbangelés, hajrázás is rendesen! :)
bizso 2007.11.13. 13:21 • [2]
Köszi az észrevételt!
melba 2007.11.13. 11:31 • [1]
Nem mondom kétszer - nem mondom kétszer ....
inkább háromszor?

"Új albumuk összes énekkel díszített dalát előadták, de most természetesen vendégek/ének nélkül, egyszerűen hangszereikkel, instrumentálisan. A csellók énekelték a témákat a dalokban. "

"melyet hihetetlen headbangeléssel, hajrázással, hajpörgetéssel kísértek csellóval a kezükben"

Az egész cikk magyartalan,
"a dalok felkonferálása és a folyamatos kérdezgetés a jelenlévők hogylétét illetően volt a szóbeli kapcsolattartás a közönséggel"

egyedi meglátások nélkül.

de azért szép próbálkozás.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még