2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Bartók Béla
Kocsis Zoltán
Komolyzene
Savaria Szimfonikus Zenekar
Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
Balog József

Szenzációs komolyzenei premier - Jazz kedvelőknek is!

Előkerült egy Bartók mű korabeli átirata. A Lajtha László féle átirat eddig egy fiók mélyén pihent az ismeretlenség homályában.

Egy magángyűjtemény rejtette ez idáig Bartók Béla első zenekari szvitjének Lajtha László által készített négykezes zongora-átiratának eredeti kéziratát. A zenemű eddig ismeretlen volt a zenetudomány és a két zeneszerző jogutódjainak számára is, ezért megtalálásának bejelentése hatalmas szakmai érdeklődést váltott ki. Az MTA Zenetudományi Intézetének Bartók Archívumában jelenleg is folyik az átirat keletkezésének feltárása. A kéziratot Kocsis Zoltán is véleményezte, és elismerő szavakkal méltatta. Állást foglalt a darab bemutatásának fontossága mellett.

Valódi szenzáció

Az átirat előkerülése feltétlen szenzációnak számít nem csak a magyar zenei életben de nemzetközi szinten is, hiszen a viszonylag alaposan feldolgozott zeneszerzői életművek ismeretében rendkívül ritka, hogy addig ismeretlen zenemű illetve átirat komplett kottájára bukkannak. A Lajtha féle átirat esetében ráadásul egy rendkívül komoly művészi felkészültséget és hangszeres tudást igénylő műről beszélhetünk, hiszen a virtuozitás mindkét szerző életművében jelen van és a zenekari változat zongorán történő megjelenítésében is jelentős szerepet játszik.

A koncert már-már jazzy élményeket és érzéseket is hoz majd a publikumnak, hiszen maga a feladat, hogy egy nagyzenekari művet zongora-négykezessé formáljanak, már önmagában az, és nem csak zeneszerzői de hangszeres virtuozitást is igényel. Mind emellett maga a bartóki életmű is – messze megelőzve saját korát – a mai, modern jazz filozófiájával és törekvéseivel is összeilleszthető bizonyos kapcsolódási pontokon. Amint ezt Chick Corea is vallja, hogy pedig Bartók zenéje, gondolkodás módja jazzy vonásokat hordoz. Kijelenthető tehát – de részemről feltétlen vállalom – hogy Bartók zenéje jazzy, azaz a modern jazz bizonyos vonulatainak filozófiája mára utol érte az ő géniuszának gondolat világát.

Az előadó művészek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia zongora tanszékének tanára, Jandó Jenő, döbbenetes méretű repertoárral és tapasztalattal a háta mögött, akinek hatalmas művészi kvalitása és szakmai tudása nem szorul bemutatásra, és egyik kiemelkedő tehetségű fiatal, volt növendéke aki 2004-ben, Utrechben, az Oxana Yablonskaya nagyszabású Liszt mesterkurzusának különdíjazottja, Balog József lesznek. A koncerten elhangzik majd egy Lajtha nyitány és a Bartók mű eredeti, nagyzenekari változata is, a szombathelyi Savaria-Szimfonikus-Zenekar tolmácsolásában, Ertüngealp Alpaslan karnagy vezényletével.

Bemutatják a több mint száz éves darabot

Az 1905-ben keletkezett Bartók-mű zongora-négykezes változatát a Syncopa Music kiadó szervezésében április 14-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartandó ősbemutatón hallhatjuk először. A Lajtha féle négykezes kiadója és a koncert szervezője a Syncopa Music számára maga az esemény is premier, hiszen ezzel a rendezvénnyel debütál a zenei piacon. Terveik szerint a jövőben kiemelten foglalkoznának tehetségkutatással, új és kevésbé játszott művek színpadra vitelével és kiadásával, a kortárs, klasszikus és jazz zene területein.

Az április 14-e este egészen különleges élményeket jelenthet, igazi unikumot a zenei színpadon a közönség számára, hiszen elsőnek hallhatunk majd egy régi-új művet, melynek eredetije is ráadásul a bartóki életmű talán legdallamosabb, és könnyedén befogadható nagy ívű darabja, még a nem rendszeres koncertlátogatók számára is. Aki megteheti, ne hagyja ki a Lajtha féle bartóki világzenét!

-endre-

[2008.02.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még