2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Drakula a Margitszigeten
Világsztár lesz a születésnapi vendég
Klezmer világsztárok a Margitszigeten
Kapcsolatok
Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Margitszigeti Színház)
Városmajori Szabadtéri Színpad
Legnépszerűbb csengőhangok

Tartalmas lesz a Budapesti Nyári Fesztivál 2008-ban is

Ebben az évben 70 éves Margitszigeti nagyszínpad, a „fesztivál a fesztiválban” szlogennel zajló Budapesti Nyári Fesztivál ennek jegyében állítja színpadra idei produkcióit. A rendezvény június 10 - augusztus 31-ig kínál minden műfajban sokszínű programsorozatot. Idén nagy hangsúlyt kapott a színházi előadások választékában a klasszikus irodalom. A Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont az intimebb környezetet igénylő színházi produkcióknak, előadásoknak, koncerteknek, balett és táncesteknek.

Számos új színházi bemutatóra kerül sor a Margitszigeten, amelyek közül mi most kicsemegézzük azokat, amelyek a zenéhez valamely módón kapcsolódnak.

Kezdtednek itt van mindjárt Frank Wildhorn- Nan Knighton- Valla Attila – Molnár László: A Vörös Pimpernel című musical, amely a fesztivál kiemelkedő darabjai közé kapcsolódik. Ennek a klasszikus történelmi témájú musicalnak az ősbemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható. A produkció a Szolnoki Szigligeti Színház társulatával együttműködve születik meg. A Vörös Pimpernel világhírű musical, mely történelmi témát dolgoz fel.

A gyereklányként Angliába került Orczy Emma magyar bárónő 1905-ben adta ki ezen a címen regényét, a könyv és a belőle készült film ma is világsiker. Az első színpadi adaptációt maga az írónő és férje készítette. A Londonban bemutatott darab óriási sikerrel futott négy éven keresztül. Wildhorn és Knighton művének első premiere 1991-ben volt. Orczy Emma bárónő azonos című regényéből több film is készült, a legrégebbi 1917-ben. A regényt 14 nyelvre fordították le és szerepel azon 2000 műalkotás között, melyet mindenkinek ismernie kell. A mű színpadra állításakor a szerzők ragaszkodnak a történelmi tényekhez, és korhűséghez. Az előadás látványos, kosztümös bemutató lesz, amelyhez a környezetet a Margitsziget szépsége adja.

Mert szerelemnek lennie kell…

A nyári szezon talán legfontosabb bemutatójában, a Rómeó és Júlia című operában, a legismertebb romantikus szerelmi, irodalmi történetet kívánják feldolgozni oly módon, hogy a klasszikus zene, opera, balett és tánc, a próza ötvözetében egymást erősítő a drámai fordulatokra rásegítő műfaji eklektikát vállal fel a rendező és dramaturg. Az előadás látványa, rendezése a Margitszigeti nagyszínpad adottságaira épít, mely szerint az opera megszólaltatásához a nagyszimfonikus zenekar, kórus, tánccsoport, balett, a prózai szereplők együttesen, egyensúlyban alkotják produkciót.

Közreműködnek, a Magyar állami Operaház kórusa és zenekara, a főszerepekben ismert magyar fiatal művészek, és az egri Gárdonyi Géza Színház társulata. A mozaikokra szedett, Shakespeare és Gounod részek, az intim, a tömeg és drámai jelenetek igénye szerint a próza, a zene, a tánc részekből összeillesztett új alkotással a szervezők célja a közönség számára új módon közvetíteni a színház élményét.

Imádok férjhez menni!

Somerset Maugham egyik legnépszerűbb színművét Nádas Gábor és Szenes Iván által megzenésített musical változatban rendezték meg a Kassai Thália Színházban. Az előadás főszerepét a Szlovákiában nagy népszerűségnek örvendő Rák Viktória játssza. A zenés darabok közül kiemelkedő az Imádok férjhez menni című előadás, mely szórakoztató, fordulatokban és humorban gazdag történet. Viktória, imád férjhez menni. Férje, Bill, a hírek szerint hősi halált hal az I. világháborúban. A fiatalon megözvegyült Viktória újra férjhez megy, mégpedig elhunyt férje barátjához. A kavarodás pedig megkezdődik… Csupa remek dallal és sok-sok nevettető jelenettel.

Tanulmány a nőkről : zenés válóok

Ősbemutatóval örvendeztette meg a publikumot a Móricz Zsigmond Színház. Gyárfás Miklós filmforgatókönyvének átdolgozása nyomán megszületett egy közönségigényhez igazodó játék. Ebben a zenés, dalos, táncos vígjátékban a férfi és nő örök problémája fogalmazódik meg, két részben előadva. Az előadás nyíregyházi ősbemutatója után a Városmajorba is megérkezik nyáron.

A darab érdekessége különleges témája, modernsége, és egyedisége. A kerettörténetben Petneházy Attiláé a főszerep, amelyet egy kis fanyar nosztalgiával old meg, hiszen a számára kötelező a távolságtartás, annak ellenére, hogy olykor maga is megformál egy-egy szerepet. Válás sorozatban Három házaspár hölgy tagja elhatározza, hogy válik. A feleségek ügyvédet keresnek és találnak, a fiatal Képes Verát, aki megpróbálja megszerezni a férjek beleegyező nyilatkozatát.

A férfiak megpezsdülnek a fiatal nők láttán, így aztán nehéz teljesíteni a küldetést. A feleségek közben rájönnek, hogy nem ér célt a szándék, rosszabbul járnak, ha válnak. A végére minden kiderül, a boldogság önti el a színpadot és a nézők lelkét. Adottak voltak a hatvanas évekbeli slágerek, s ehhez kellett találni valamilyen történetet. A darab felidézi a hatvanas évek történelemmé szelídült világát, amelyben nagyon fontos szerepet játszanak a slágerek is. Igazi kikapcsolódást ígérő előadás.

A pillangók, amelyek csábítanak

A Kovátsműhely Ruzante: A csábító pillangó előadás premierjét a Szépművészeti Múzeumban tartotta, nyáron pedig elhozza a Városmajorba, hogy ott is megörvendeztethesse a közönséget.  A XVI. századi darab Padovában játszódik, egy tipikus olasz kisvárosban. Az előadás a commedia dell'arte eszközeivel élve (mobil díszlet, karakteres mozgások, erős smink, új dalok élő zenekísérettel a szereplők részvételével) megidéz egy harsány és őszinte kort, a reneszánszt, amelybe azért kicsit ma is visszavágyunk.

– HAK –

[2008.03.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még