2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Illényi Katica jazzcsemegékkel lepi meg a zenebarátokat
Illényi Katica: Vágyhat egy művész ennél többre?
Illényi Katica ünnepel
Hétköznapi kávéhoz, nem hétköznapi zene!
Kapcsolódó Kiadványok
Illényi Katica: The Jazzy Violin
Kapcsolatok
Illényi Katica
Legnépszerűbb csengőhangok

Zene dzsesszhegedű rajongóknak Illényi Katicától

Igazából semmi rosszat nem lehet mondani Illényi Katica nemrég megjelent The Jazzy Violin című válogatáslemezéről, hacsak azt nem, hogy a „jazzy” helyett inkább a „swingy” kifejezést kellene használni a címben, hiszen a lemezen szereplő dalok túlnyomó részében egy egész ragtime zenekar kíséri a művésznőt. Szóval én azt mondom, nevezzük a műfajt annak, ami - még ha a swing és a dzsessz valahol egy tőről fakadnak is.

Dzsessz. Lesz?

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a cím egyben a hangszer nevére is utal, de azért mégsem lenne rossz, ha az ember tudná, mire számítson. Ráadásul a borítón a nagy példakép, Stéphane Grappelli (korunk egyik legnagyobb dzsesszhegedűse) neve is olvasható, ami megint csak újabb tanúságtételt tesz amellett, hogy itt bizony dzsessz fog szólni.

Aztán alig-alig tudok felsorolni néhány felvételt, ami nincs megspékelve swinges klisékkel. Pedig ezen a válogatáson szereplő felvételek mindegyikét játszotta a dzsesszhegedű jó öreg virtuóza is, csak neki nem volt ekkora kísérő zenekara.

Természetesen tisztában vagyok azzal is, hogy azok, akik ismerik Illényi Katica korábbi lemezeit, járnak a fellépéseire, kicsit sem lepődnek majd meg ezen a válogatáson, hiszen minden egyes darabját ismerhetik. A megtévesztés, csak az olyanoknál működik, akik kicsit le vannak maradva a MÜPA aktuális fellépőinek követésében (mint például jómagam). Nos, sorstársaim, tájékozódásként tudom ajánlani a művésznő hivatalos honlapját és az ott fellelhető kicsit sem rövid életrajzot.

Itt van Amerika

Túllépve fenti sérelmeimen és most már ténylegesen a zenére koncentrálva én azt mondanám, hogy ez a lemez mindenkinek be fog jönni, aki egy kicsit is szereti a múlt század elejének amerikai életérzését, zenei ízlését (swing és ragtime) és az ez időből származó, könnyed zenés-táncos filmeket, hiszen a zenei alapok végig ezt a korszakot idézik.

Nem állítom, hogy a hegedű jelenlétét könnyű befogadni, de tulajdonképpen harmonikusan illeszkedik az alapokhoz, egyszerűen csak szokatlan egy avatatlan fül számára a hangszerek és a műfajok ilyen szintű kombinálása. Természetesen pontosan ez a szokatlanság, merészség és a magas fokú hangszeres tudás teszi a lemezt és általában véve Illényi Katica művészetét egyedivé, különlegessé.

A lemezen sorjáznak a régi híres dalok; odafigyelve és háttérzenének is kiválóan megállja a helyét az összeállítás. Az olyan nagyágyúk, mint a Tiger Rag (La Rocca) vagy a Four Brothers (Jimmy Giuffre) itt is rendkívül élvezhetőek. Különösen a Four Brothers, amelynek már nagyon sokféle feldolgozását hallhattuk – nekem a legemlékezetesebb a Cotton Club Singers által jegyzett Négy gengszter.

Kellemes, bizsergető a lassú, komótos My Man (M. Yvain – C. Pollack) interpretációja, majd rögtön utána a gyors Alexander's Ragtime Band (Irving Berlin). Utóbbiban és még három másik felvételben (It Had To Be You, Honeysuccle Rose, I Got Rhythm) a művésznő a hangját és az énektudását is megvillantja, ami összességében abszolúte pozitívumként említendő: ettől még változatosabb ez a kis gyűjtemény.

Dzsessz nem sok lesz, de azért jó lesz!

Nem tehetek róla, de nekem akkor is azok a dalok tetszenek jobban, amelyekben a dzsessz varázsa adja meg az alaphangulatot a hegedűjáték befogadásához. Hogy példákat is mondjak, ilyen a Tea For Two, a nagyszerű J'attendrai (Dino Olivieri) vagy a gyorsabb tempójú Sweet Georgia Brown. Persze mindez egyéni ízlés dolga. Aki inkább ragtimeot vagy swinget szeretne, az sem fog csalódni, de a legjobban az jár, aki Illényi Katica művészetére kíváncsi, hiszen ez a lemez mégiscsak róla szól, eddigi zenei pályafutásának egyfajta eszenciája egy korrekt, szerethető válogatáslemez képében.

-Nagy Szabolcs-

[2008.04.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még