2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
5 tanulságos idézet Bródy Jánostól
A 4 legnépszerűbb Bródy János dal - szerintünk 
Kapcsolatok
Bródy János
Legnépszerűbb csengőhangok

Bródy János 62 éves - érdekességek a zenészről

Bródy április 5-én ünnepli a születésnapját. A Nagy Generáció egyik tagja hatvankét éves lett.

Bródy 1964-ben került az Illés zenekarba és a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára, és 1969-ben diplomázott, de addigra már az Illés zenekar országos hírűvé vált, s ő inkább főállású zenész lett. Érdekes, hogy akkoriban ezt a foglalkozást nem ismerték el, s ez a közveszélyes munkakerülés miatt izgalmakat okozott, de ezt később az Országos Rendező Iroda a rendőrség számára ezt elfogadhatóan megoldotta.

Az Illés zenekar tagja 1973-ig volt, 1974-1984 között a Fonográfban zenélt. A hetvenes évek végétől kezdte önálló fellépéseit, az Egyetemi Színpadon, a Várszínházban. Első szólólemeze, a Hungarian Blues 1980-ban jelent meg. Ennek a sikere avatott engem önálló előadóművésszé - emlékezik az ünnepelt.

Filléres emlékeim

A„Hungarian Blues” cimű kiadványon olyan felejthetetlen dalokkal, mint a „Filléres emlékeim” a „Földvár felé félúton”, a „Mama kérlek”, és a Bródy dalok jelbeszédes módján helyzetjelentést adó „Maszkabál”.

Második albuma a „Ne szólj szám” volt1984-ben, melynek címadó dalában még ma is érezhető a korszak alapvető életérzése, és azóta tudjuk, hogy van olyan, hogy „Egy hétig tart egy szerelem”. Ezen az albumon jelent meg sok-sok év után újra a hatvanas évek nemzedékének egykor betiltott himnusza, a „Ha én rózsa volnék”.

A nyolcvanas évek végén következett a „Hang nélkül”, melyen az „Engedd, hogy szabad legyek”, az „Átmeneti állapot” és a „Zárt osztály” már nyíltan szólt a változás iránti vágyról, de emlékezetes maradt a „Légy hű magadhoz” vagy „A fiam meg a lányom”, melyben a szerző új szerepköréről tudósított.

„Az utca másik oldalán” című összeállítás 1994-ben jelent meg, irónikus és kritikus hangvételével már az új korszak ellentmondásait tükrözte máig ható érvénnyel olyan dalokban, mint a „Tangó LeMondó” és a „Haggyá’ má’ békibe’”, de művészi hitvallást is jelzett a „Mit tehetnék érted”, „A földön járj” vagy az „Őszinte bohóc”.

Hét év után, az új évezred kezdetén 2001-ben „Kockázatok és mellékhatások” cimmel jelent meg a legújabb album, melyről a viharos éveket megélt szerző így nyilatkozott: “A dalok és szövegek tekintetében nem kell orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni. A lemezen szereplő 12 szám túlnyomó többsége, mint a címadó dal is, az életünkben sűrűn előforduló kockázatokról és mellékhatásokról szól.

Nemrégiben jelent meg Bródy képes-kottás dalos könyve, az összes dalszövegét időrendben tartalmazó kötete, és egy koncert DVD-je. Több magas kitüntetés között magáénak mondhatja a Liszt-díjat, Huszka Jenő díjat, Fényes Szabolcs díjat, no meg az Illés együttessel elnyert Kossuth-díjat, s a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, amellyel idén tüntették ki.

Az első magyar rockdal

Bródy János és Szörényi Levente írta az Illés zenekarban az első magyar nyelvű rockdalokat. Első négyszámos kislemezüktől számítják a magyar rockzene történetét. Az utcán című dalban sikerült addig szokatlan módon megfogalmazni egy életérzést. A hozzá közel álló számok közül kiemelte a Ne gondold, az 1968-as táncdalfesztiválon taroló Amikor én még kissrác voltam című számokat, és az "Illések és pofonok" című nagylemezt.

A 60-as évek végén keletkezett a Ha én rózsa volnék, amely miatt a Jelbeszéd című lemezt betiltották. A Fonográf-időkből a Dal az ártatlanságról, Az első villamos, A show folytatódik című dalra, az FG4 és az Edison albumra emlékszik szívesen. Az Edison Magyarországon készítésekor kinyomozta, hogy Edison 1911-ben valóban itt járt, és tőle származik a refrénben megfogalmazott: "Kár, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki, és nem is akarja megtanulni" mondat.

A 70-es évektől Koncz Zsuzsa majdnem minden lemezének ő volt a szövegírója. Akkor kezdődött máig tartó barátsága, művészi kapcsolata Halász Jutkával is - legsikeresebb dalainak ő a szerzője. Bródy írta a Ne várd a májust (Zorán száma) és az Omega Lénáját is.

A zene mellett színházi feladatokat vállalt. Zenét, szöveget írt, vagy szerepelt a darabokban. A legjelentősebb az 1983-ban bemutatott István a király volt - vélekedik. Kiemelte a Volt egyszer egy csapat című legutóbbi színpadi művét, amelyet a világhírű Andrew Lloyd Webberrel közösen írt. A darabot ma is játsszák a Madách Színházban.

Szabad idejét négy gyermekével tölti legszívesebben, a legidősebb 23, a legkisebb négyéves. Figyeli a mai zenét, több zenei szervezetben képviseli a zenésztársadalmat. Úgy véli: a könnyűzene a showbizniszt és a szórakoztatást szolgálja, de vannak izgalmas alternatív produkciók, amelyek biztosítják a magyar zene magas színvonalának fennmaradását.

5 tanulságos idézet Bródy Jánostól
A 4 legnépszerűbb Bródy János dal - szerintünk 

- bíró - MTI - brody.mediastorm.hu -

[2008.04.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még