2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Demjén Ferenc a híres vízimalom mellett énekel
A négyütemű rock & roll motor - A V'Moto-Rock története I.
A négyütemű rock & roll motor - A V'Moto-Rock története II.
Kapcsolatok
Demjén "Rózsi" Ferenc
Vincze Tamás

Demjén Ferenc útrakelt - az egész országot bejárja slágereivel

Vincze Tamás a ritmusok világában él, legyen az dob, konga, történjen az, az elmúlt évtizedek vagy a jelen zenei, különböző stílusú palettáján. A most futó Demjén-Turné apropóján bepillanthatunk a neves ütőhangszeres színpadi örömpillanataiba.

Demjén Rózsi évtizedek óta áll a színpadi fronton, generációk adják tovább egymásnak a féltve őrzött lemezeit és hisznek az általa és zenészei által fémjelzett dalok erejében, mondandójában. Igazi zenészei elismerés egy legendával együtt játszani! Mikor és hogyan kerültél a csapatba?
– 1994-ben, Závodi Gábor, akivel akkortájt együtt zenéltem a Viki és a Flirt-ben, és aki egyben a Demjén Zenekar billentyűse is volt már akkor, ajánlott be egy meghallgatásra. Az első próbám jól sikerült, így az az évi Demjén-Turnén már az újonnan átalakult zenekarban játszottam ütőhangszeresként. A tizenéves korom óta megtapasztalt aktív zenekari részvételek jó alapot teremtettek szakmailag, lelkileg pedig nagyon megfogott a Demjén Zenekarban az a személyi kötődés, ami a tagokat egymáshoz kapcsolja, és amitől egy jó színpadi produkciót létre tudunk hozni együtt. Ebben a legendás zenekarban játszva, a dalok megérintenek mind szövegükben, mind hangulatukban, olyannyira, hogy zenei mintának tartom őket, magam is és az a zenekar is, ahol dobosként még játszom emellett, hiszen a Demjén Ferenc csapatában szerencsésen megélhető zenei hozzáállást, emberi összetartást követni érdemes. A 21 GRAMM Zenekarral azt az érzelmi tartalmat tudom a magam hangszerén erősíteni, amely hangulati kisugárzást a Demjén zenekarban, egy kiváló csapatban átélek a zenéléssel.

Hagyomány a nyári országos Demjén-Turné, amely ez évben 27 állomásból áll. Hol jártatok eddig idén és hova vezet még el a turnébusz? – 2008. áprilistól szeptemberig tart a turné, amely időszak az aktív színpadi zenélés miatt energiával tölt fel. A fellépések országszerte történnek, új és visszatérő állomásokkal, hiszen sokszor hívják a zenekart újra, sportcsarnokokba, városi rendezvényekre, Budapestre és vidékre, ahova egy komoly rajongói csapat is kísér minket, akik a helyi közönséggel együtt, mindig jó hangulatban élik meg a koncertet. A turné sikerét segíti egy több év óta velünk dolgozó team, hangmérnöki-, erősítő-, színpadi-, világítás-technikai szakemberek csapata.

Május első napját, Demjén Rózsi koncert utáni szavai szerint „az emberek és a tavasz ünnepét”, Budapesten ünnepeltétek egy záport hozó estén, egy igazi megakoncert keretében, hol az alkalomra felépített nagyszínpad előtt több ezer rajongó táncolt-tombolt-vonatozott, feledkezett meg gondjairól és adta át magát a dalok ritmusának. Milyen többlet energiák működnek a színpadon a közönség által tapsban, közös éneklésben Felétek közvetített szeretet által?
– A koncerteken látni az emberek arcán a boldogságot, szinte ez adja a legtöbbet, áthangolja, még jobb kedvre deríti a zenészt. Talán a legfontosabb visszajelzés nekünk, amikor a papa, mama, nagyszülők, fiatalok, több generáció együtt érzi jól magát, ami visszahat a zenekarra, így azt a pluszt, amit a közönségtől kapok, zenei fordulatokban reagálom le.

A dalok az említett estén, így a turnén is Demjén Rózsi szavai szerint egy jobb jövő reményében szóltak. Milyen szempont alapján válogattátok össze a dallistát a turnéra?
– Az előző évi decemberi nagy Aréna-beli koncert műsora adja a következő évi turné alapját, rövidített változatban. a dalokat egyrészt a zenekar közösen dönti el, másrészt a közönség igényeit is figyelembe vesszük. Kb. 80 dal van, amit a zenekar bármikor el tud játszani spontán, az évek folyamán összeszokott munkának köszönhetően ebből válogatjuk ki a koncert-dalokat, így az idei repertoárba bekerülnek olyan slágerek, mint a várj, míg felkel majd a Nap, Sajtból van a Hold, Mindig ugyanúgy, Féktelen éj, Hiányzol, Szerelemvonat.

– Hogyan kerültél a szívdobbanásokat elővarázsló ritmus-hangszerek közelébe, hogy indult a pályád, ami ilyen sikeres útra vezetett?
– Eleve nagy affinitást éreztem a dobolás iránt, és a család is felkarolta a terveimet, így dobfelszerelést kaptam és magántanárnál, Kovács Gyulánál tanulhattam. Eközben a nővéremmel, Vincze Viktóriával, aki akkor már neves gitáros-énekes volt közös fellépéseket szerveztünk. Eközben megtanultam kongázni, ami egy más ritmusvilág, nagyobb lehetőség a ritmusszínesítésben, szólisztikus kezelésre alkalmas, és így Vikivel magyar és külföldi sikeres fellépéseink voltak. 2-3 év múlva bekerültem Gerendás Péter Láma nevű zenekarába kb. 6 évre, miközben Zorán elő- és kísérőzenekaraként, az LGT Ilyen a Box-tunéján, a Vígszínházban, a Pop Fesztiválban játszottam vendégzenészként. A Láma feloszlása után az R-GO-ba kerültem 4-5 évre, majd a Viki és a Flirt elhívott dobolni, akikkel komoly külföldi fesztivál és lemez-sikereink voltak. Ezután kerültem a Demjén Zenekarba és emellett Ferenczi György és a Herfli Davidsonba, ez utóbbiban a blues zenélés lüktetéseit élhettem meg, ami külön kíihívást jelentett.

A közönség által tapssal követelt egyik ráadásdalt idézve, „Mindig ugyanúgy” történik a színpadra állás? Kik a zenész társaid a dal-utazáson és milyen a zenekari hangulat a 12 éve együtt játszó formációban a turné alatt?
– A tagok: Demjén Ferenc - énekes, frontember, dalszerző; Menyhárt János – gitáros, zeneszerző; Závodi Gábor - billentyűs hangszerek, zeneszerző; Solti János – dobok; Kovács Barnabás – Basszusgitár; Vass Attila - billentyűs hangszerek; Bársony Attila – vokál; Demeter György – Vokálpatrióta; Vincze Tamás - ütős hangszerek. A csapat olyan zenészekből áll, akikkel emberileg és zeneileg is megtaláljuk a közös hangot, profi hozzáállású művészek, akikben sok a közös vonás, és akikkel olyan baráti légkört tudunk kialakítani, ami hatással van a közönségre.”

A „sors, amit élünk, csak egyszer a miénk” szól a dal Demjén Ferenc és Zenekara előadásában. Fogadjuk meg a szavukat, és higgyétek el a turnéállomások valamelyik igazi szakrális koncertjén már résztvevő zeneszeretőknek: „és jöjj el mindenáron”!

Sikeres nyarat kívánunk Vincze Tamásnak és az egész Demjén Zenekarnak a színpadi dobogón!

– Szalai Kata –

[2008.05.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még