2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nyolc magyar együttes képviselheti hazánkat Európa-szerte a Zene Ünnepén.
Kapcsolatok
Goulasch Exotica
Folktronika
Legnépszerűbb csengőhangok
EtnoRom
Ninjahelikopter
Úzgin Űver
Salamon Beáta
Hétrét
Ferenczi György és a Rackajam

Párizsban ünnepeltek a magyar zenészek

Harmadszorra léphettek fel a francia fővárosban magyar zenekarok külső helyszínen, több száz helyi néző előtt: a Zene Ünnepén. Idén több, mint 190 zenekar pályázott és a több helyszínnek köszönhetően a tavalyi három helyett már nyolc magyar együttes képviselhette hazánkat június 21-én Európa-szerte. Párizsban két fiatal, de tehetséges zenekar, a Goulasch Exotica és Folktronika lépett fel a magyar intézet saját szabadtéri színpadán.

Este 8 óra után néhány perccel szólaltak meg az első, hazai füleknek is ismerős dallamok a Párizsi Magyar Intézettel szemközti sétányon, az Allée du Séminaire-en felállított „Magyar Sarok” színpadon. A Tolna és Somogy megyei népdalokat, valamint moldvai és mezőségi dallamokat játszó Folktronika együttes egyszerre tradicionális és progresszív zenéje különös színt hozott a párizsi zenei megmozdulásba. A dalokat a világzene, a jazz, az elektronikus zene és a rock hangzásvilágát is megidéző elemekkel feldolgozva adták elő.

A melankolikusabb és vidámabb számokkal egyaránt készülő zenekar még arra is külön hangsúlyt fektetett, hogy az ének az adott terület tájszólásával csendüljön fel – ez a fel-felbukkanó magyaroknak még egy plusz „ízt” jelentett. A dél-dunántúli régió településeiben verbuválódott, tavaly alakult zenekarban rejlő lehetőségekről mi sem árulkodik jobban, minthogy pályafutásuk harmadik koncertjét (a budapesti Fonóban és Gödör Klubban szervezett fellépéseik után) már Párizsban tarthatták meg.
 
Este 10 órától éjfélig a Goulasch Exoticáé volt a színpad, amit a táncolni vágyó és egyre gyarapodó közönség nagy lelkesedéssel fogadott. Ahogy gyorsult a ritmus, úgy nőtt a nézők száma is.  A 4 zenésszel és 3 DJ-vel felvonuló zenekarban a hegedű, a brácsa, a harmonika és az ének emelte ki az eredeti népi dallamokat, hogy aztán a DJ-k megbolondíthassák az autentikus hangzást a jól táncolható, zeneileg eklektikus (swing-dub-hip-hop-ska-bootleg-balkán) nótákkal, ritmusokkal, rigmusokkal.

Míg az első órában a zenészek játéka dominált - ők húzták a talpalávalót - a másodikban a DJ-k vitték a prímet. A francia közönséget első hallásra tán meglepte a muzsika energikussága, eleinte nem is mindenki tudta, hogy mozogjon a számára újszerű zenére, de az este végére a lányok, asszonyok egy része már mezítláb táncolt, a fiúk, férfiak francia módon ropták a magyar népzenére, az egészen kicsik pedig a színpad tövében ugrándoztak.

Másnap a mindig vidám zenész csapat az Eiffel-torony aljában is rázendített, és addig játszott, amíg össze nem gyűlt annyi pénz a kirakott kalapban, hogy felmehessen Franciaország jelképének tetejére. De ezt is csak azért, hogy 327 m magasan is öregbítsék népdalainkkal a magyarok jó hírét.
 
Ahogy a pályázati kiírásban is szerepelt, a Párizsi Magyar Intézet olyan zenei formációknak kívánt esélyt adni, amelyek képesek saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezni következő turnéikat. A Goulasch Exotica már egy helyi, jó nevű DJ-vel (DJ Tagada – közép-európai és balkáni zenéket játszik) és egy dél-franciaországi szervező csapattal (Staccato) is felvette a kapcsolatot. Terveik szerint jövő ősszel egy nyugat-európai turné keretein belül Franciaország több városát is célba veszik majd.
 
Az öt külföldön működő magyar kulturális intézet és az őket összefogó Balassi Intézet a közösen kiírt pályázatban olyan zenekarok jelentkezését várta, amelyek a tradicionális magyar népzenei motívumokat úgy elegyítik a XXI. század stílusjegyeivel, hogy az eredmény friss és újszerű muzsika legyen. Összesen 191 zenekar jelentkezett, a legtöbben szerencsét próbáltak több nagyváros felhívásán is.

Párizsba 98, Pozsonyba 97, Berlinbe 91, Brüsszelbe 78 és Londonba 77 pályázat érkezett. Végül nyolc együttes utazhatott ki. Berlinbe az Etnorom, valamint Bágyi Balázs Quartet és Salamon Beáta, Brüsszelbe a Ninjahelikopter, Londonba Ferenczi György és a Rackajam, Pozsonyba a Hétrét és az Úzgin Űver zenekarok.

-pmi-

[2008.07.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még