2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Feke Pál az Újszegedi Szabadtéri Színpadon
Nemzetközi zenés táncszínház a Ghymes-sel
Szentivánéji álom Szegeden képekben avagy Shakespeare új zenei köntösben
Álomfejtő hétvégék Szegeden képekben - worldmusical világpremier a Szabadtéri Játékokon
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Ghymes
Kapcsolódó események
Benyovszky - Táncjáték két részben
[2008. augusztus 9.
szombat 21:00]
Benyovszky - Táncjáték két részben
[2008. augusztus 10.
vasárnap 21:00]

Egzotikus világ kel életre a Szegedi Szabadtéri színpadán

Afrikai és európai csoportok is táncolnak a Dóm téren: a Benyovszky című zenés táncszínházi gála augusztus 9-én és 10-én látható a Szegedi Szabadtéri színpadon. A produkcióban a magyarok mellett számos külföldi táncos is részt vesz.

„Vivát Benyovszky” kiáltásoktól volt hangos a próbaterem tegnap, ahol a magyar tánccsoportok már a Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb premierjére, a Benyovszky című zenés táncszínházi gálára készülnek. A produkcióban részt vevő külföldi – lengyel, francia, orosz és afrikai – táncosok csak később csatlakoznak hozzájuk, így az ő helyüket még csak jelöli Zsuráfszky Zoltán, a darab Harangozó-díjas rendező-koreográfusa.

Ott rázzák majd a fűszoknyás fekete lányok, közben pálmalevéllel legyezgetik Dezsőt, aki a trónján ül, és itt megy ki Zoli” – önt tiszta vizet táncosai poharába, megemlítve az előadás két Benyovszkyját, Fitos Dezső táncművészt, aki alkalmi székét már el is foglalta a próbaterem egyik padján, és Rátóti Zoltán színészt, aki szintén később csatlakozik a stábhoz.

A 25. születésnapját ünneplő Ghymes együttes egyik alapítójának, Szarka Tamásnak egzotikus, tam-tam dobritmusokkal tarkított madagaszkári és afrikai zenéjére gyakoroltak kiváló hangulatban a táncosok tegnap, ám ezek a dallamok még csak ízelítőt nyújtanak abból a színes zenei kavalkádból, amit az előadás során hallhatnak majd a nézők, hiszen a keleti és európai népek zenéjét is felhasználta a zeneszerző. A hihetetlenül népszerű Ghymes élőben adja elő a Benyovszky zenéjét a Dóm téri gálán, aki azonban arra számít, hogy az együttestől megszokott dallamokra számít, annak meglepetést fognak okozni, hiszen – ahogy Szarka Tamás fogalmazott – tőlük soha nem hallott, igen különleges zenei hangzások is lesznek a darabban.

A XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál záróeseményeként, több száz táncos közreműködésével színre kerülő Benyovszkyval a Szabadtéri arra tesz kísérletet, hogy a néptáncgálákat igazi színházi eseménnyé varázsolja, érthetővé és szerethetővé, a fiatalok körében is népszerűvé tegye. Szarka Tamást Bátyai Edina, a Játékok igazgatója kérte fel, hogy írja meg a darabot, a téma a Ghymes alapítójának ötlete volt. Benyovszky Móric gróf az egyik legjelentősebb XVIII. századi világutazó és felfedező – aki utazásaival megelőzte James Cook-ot is –, az ő életútját dolgozza fel az előadás lépésről lépésre, helyszínről helyszínre, a zene mellett így a díszlet és a jelmezek is egy misztikus, egzotikus, buja világot jelenítenek majd meg.

A Benyovszky című látványos zenés táncszínházi előadást augusztus 9-én és 10-én láthatja a közönség. Az előadás végével az esemény nem zárul le, ugyanis a nézők is táncra perdülhetnek a Dóm téren illetve az Aradi vértanúk terén.

-Szegedi Szabadtéri Játékok-

[2008.08.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még