Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. augusztus 20. | kedd | ALKOTMÁNY ÜNN., István nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
20 ezer embernek hozott békét a Ghymes koncertje
Fábry Sándorral lép fel a Ghymes  - az Álombálom három dolog miatt jött létre
Három ünnepi Szerelmes szabadság a Ghymessel
Kapcsolatok
Ghymes
Legnépszerűbb csengőhangok
Szarka Gyula
Szarka Tamás

A közönséget nem lehet úgy kezelni, mintha nem vágynának az igényes kultúrára

Ötperces interjú a Ghymes vezetőjével

Az embert azt gondolná, hogy öt perc nagyon rövid idő, de nem. Szarka Gyulának, a Ghymes zenekarvezetőjének elég volt ennyi, hogy felvázolja mire képes a zene és a szöveg, és elárulta, hogy a békén kívül mi kell az embereknek.

- Eddig 28 országban turnézott a Ghymes. Van-e még olyan pont a Földön, ahol szeretnének zenélni?
- Ezt még nem is számoltam így össze. Biztosan vannak még helyek, ahova szívesen elmennék, de sohasem az ország számít igazán, hanem hogy milyen visszajelzéseket kapunk. Az a fontos, hogy ahova megyünk, ott jól érezzük magunkat, legyen az bárhol, bármelyik kontinensen.

- Hol volt nagyon különleges, és hol volt nagyon pozitív?
- Például Japánban nagyon érdekes volt magyar népzenét játszani, nagyon befogadó és vájtfülű a közönség. Amerika, Spanyolország, Franciaország, Olaszország mind-mind zeneileg kultúrált néppel rendelkeznek, ezért ezeken a helyeken különösen jó fellépni.

- A zenekar ars poeticaja, hogy megpróbálják összehozni az embereket. Hogy néz ez ki a gyakorlatban, kinéz-e egyáltalán valahogy?
- Lehet, ez csak egy levegőbe eleresztett szlogen, poén, vagy ideológia, hogy mi szeretnék összehozni az embereket, de szerintem ezzel sok zenész van így. Az a muzsika, amit mi mutatunk a színpadról, a gyakorlatban is egyesíti a publikumot. Vegyük a szűk Magyarországot. Mostanában nagy divat két felé (jobb és bal) húzni, és sokan ezt teljesen véresen gondolják. Koncertek után azonban mindkét oldalról egyaránt rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Itt a zenénkben megtalálják önmagukat és a közös élményt.

Ugyanezt megfigyelhetjük otthon, Szlovákiában is, ahol a honi kormány manapság nem a békés politikára utaló hangokat üt meg. Ettől függetlenül fontos, hogy mi, a köznép, akik ennek szenvedői, hallgatói vagyunk, képesek legyünk figyelmen kívül hagyni a hatalmi harcokat, az észre, a gondolatra és a szívünkre figyeljünk, és menjünk a koncertre, nemzetiségünktől függetlenül.

- Egy német rádióban hangzott el a következő: „A Ghymes zene és az együttes színpadi fellépése egyaránt annyira univerzális, hogy hatása alatt a szöveg megértése másodlagos.” Ön egyetért ezzel a kijelentéssel?
- Szerintem ez nem így van. Nagy öröm és jól eső érzés, hogy ha nem magyar nyelvterületen játszunk, örülnek és élvezik a zenénket. De nyilván ezzel te is, Önök is és mindenki így van, hogyha eljön ide Sting, vagy bárki más énekelni, akkor nem az a fontos, hogy milyen nyelven teszi, hanem milyen a kisugárzása. Ez még inkább igaz az opera világában.

Viszont nekünk nagyon fontos a szöveg, a vers. Tamás, az öcsém írja őket, számunka ezek legalább olyan fontosak, mint a dallamok, hiszen a kettő így igazán erős és képes jól együttműködni. Főleg ott igaz, ahol magyarok élnek, nekünk pedig nagyon fontos, mivel mi is magyarok vagyunk, hogy amit mondani akarunk, azt értésék az egybegyűltek.

- Mit gondol, ezek a szövegek, versek könnyen érthetőek a hallgatóság számára?
- Szerintem igen, mert sokszor együtt éneklik velünk. A közönség értelmes, nem lehet őket úgy kezelni, mintha nem vágynának az igényes kultúrára, mert igenis szükségük van rá. Kell nekik, hogy olyan mondatok hangozzanak el a zenékben, amelyek holnap is, és egy év múlva is jelentéssel bírnak.

Olvass tovább: 20 ezer embernek hozott békét a Ghymes koncertje

-Fábián Tamás-

[2008.09.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zenekar tagokat keres zenész » billentyűs [2019.08.12.]
Dobost, basszerost keresek saját zenéhez zenész [2019.08.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Nagy bejelentés a Depresszió budapesti koncertjén
Augusztus 17-én a Depresszió lépett fel a...

Óriási bulit csinált a Lord a Barba Negra Trackben 
Péntek este adott koncertet a Lord zenekar,...

Meshuggah, Harmed (Barba Negra Track): Agyzsibbasztó, skálázhatatlan ütemek
Musicalektől volt hangos a gödöllői kastély - Janza Kata és Dolhai Attila estje képekben
Fezen 2019 - Pedig ez csak egy jó buli volt!
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi I. rész
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi II. rész
beszámolók még