2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Álomfejtő hétvégék Szegeden képekben - worldmusical világpremier a Szabadtéri Játékokon
Az Operettszínház két művésze Útitársakat keres!
Akár te is szerepelhetsz az Operettszínház új sikerprodukciójában - íme a részletek!
Debrecenben még a nap is kisütött, amint megérkeztek Dolhai Attiláék
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház
Komolyzene

Utánajártunk mi lesz a Budapesti Operettszínház 2008/2009-es évadjában - képekben

Kőszínházi ősbemutató, európai kontinens-premier, a Földet körüljárt operett-produkció, egy világhírű magyar operacsillag: ez jellemzi a Budapesti Operettszínház 2008/2009-es évadját.

Öt produkció kerül a Budapesti Operettszínház következő évadjának repertoárjára. Van köztük egy visszatérő operett-előadás, mely azóta, hogy legutóbb látható volt a Nagymező utcában, körbeutazta a világot. Jön aztán egy kőszínházi ősbemutató, egy műfajteremtő worldmusical, mely nyáron már hatalmas sikert aratott.

Majd egy ugyancsak szokatlan stílus: huszerett a Súgó Raktárszínházban. De a teátrum új játszóhelyet is avat - méghozzá egy, az Egyesült Államokban ovációval fogadott, irodalmi alapú musicallel. Végül egy igazi, klasszikus operettel visszatér a Pesti Broadway-re, méghozzá a főszerepben egy világhírű operacsillaggal, s egy musicalsztárral! Izgalmakban, érdekességekben tehát nem lesz hiány.

Elsőként, szeptember 19-én visszatér világhódító útjáról A Csárdáskirálynő. Kálmán Imre legnépszerűbb operettje ugyanis KERO® rendezésében több kontinensen is látható volt az utóbbi években. Hódított Tokióban, Rómában, Münchenben, Salzburgban és Prágában. A hosszú út ellenére A Csárdáskirálynő megfiatalodva tér vissza otthonába, a Nagymező utcába, a címszerepben Kalocsai Zsuzsával, Lukács Anitával és Fischl Mónikával.

Érdekesség, hogy az operett sztárjai mellett Anhilte szerepét vendég: Kállay Bori alakítja. Alig egy hónappal később, október 16-án aztán a szegedi sikerszéria után a budapesti közönség is megismerheti a világ első worldmusicaljét. Szakcsi-MP Sziámi- KERO® Szentivánéji álom című műve a szellemvilág és emberek, horizontális és vertikális univerzumok valamennyiünket érdeklő találkozásáról szól, természetesen Shakespeare műve nyomán.

A Súgó Raktárszínházban is kerül sor bemutatóra a következő évadban. Parti Nagy Lajos hatalmas sikerű Ibusárjából Darvas Ferenc komponista írt zenés huszerettet. Hol is kaphatna jobb lehetőséget ez, az operettet már-már kifigurázó mű, mint a Nagymező utcában? A darab színhelye Ibusár megállóhely. Kisváros valahol az Isten háta mögött, ahová - s ahonnan csak néhanap érkeznek s indulnak vonatok. A pénztár fülkéjében ott ül Sárbogárdi Jolán, menetjegykiadó, s egy másik életről álmodik. Operettet, sőt operetteket ír.

Műveivel, s figyelmet esdeklő leveleivel halmozza el az Operettszínházat, de csak nem jön válasz, vagy ha jön, "nyelvi szempontú bajokra" hivatkozva elutasítják alkotásait. Így egy "harisnyaszomorú, ám végzetes, őszi nap" éjszakáján Jolán föllázad… A nem mindennapi mű elsősorban a két főszereplő színésznőnek ad parádés lehetőséget: Siménfalvy Ágota és Lehoczky Zsuzsa mellett a Béres Attila-rendezte produkcióban látható lesz Mészáros Árpád Zsolt és Földes Tamás is.

A Budapesti Operettszínház a 2008/2009-es évadban új játszóhelyet is avat. Egy negyedik színpadon, a Nyugati Teátrumként újranyíló, korábban Szikra, majd Metro moziként üzemelő Teréz körúti színházban mutatják be a világirodalom egyik igazi remekművének, Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabjából írt nagysikerű amerikai musicalt. A Duncan Sheik énekes-zeneszerző és Steven Sater szövegíró által jegyzett Tavaszébredés egyszerre élénk és provokatív rock musical, mely az első szerelem, elfojtott érzelmek, maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja.

"Egy bátor musical, ami fordulatai miatt felejthetetlen és felfelvillanyozó, újraéleszti a rejtély és az izgalom fogalmát, s tüzet éleszt mindannyiunk lelkében" - írta kritikájában a New York Times, s a Broadway legújabb sikerét a szakma is elismerte: 8 Tony-díjjal jutalmazta a produkciót. Hasonlóan hisztérikus fogadtatás várható Budapesten is, ahol a londoni bemutatóval egy időben kerül sor a premierre. A felnőttek szerepében Szabó P. Szilveszter és Bajcsay Mária látható Somogyi Szilárd rendezésében, a fiatalokat nyílt szereplőválogatáson választják ki. A 300 jelentkezőből 40 fiatal jutott a második fordulóba, őket lelkesen készülnek a hét végi Broadway-fesztiválra, a darab dalaival, melyekből egy csokorra valót nyújtottak át a sajtótájékoztatón.

Az évadot egy újabb nagyszabású operett-produkció, egy másik Kálmán-mű premierje zárja. A Csárdáskirálynőhöz hasonlóan, az ugyancsak KERO®-rendezte A bajadér is hódított már külföldön. Hiszen a Budapesti Operettszínház már évek, évadok óta működik együtt külföldi zenés teátrumokkal, a többi között a szentpétervári Zenés Komédia Színházzal. Itt aratott közönségsikert az indiai témájú A bajadér, melyben Kálmán Imre nagyszerűen ötvözte az egzotikus, keleti dallamokat az amerikai jazz világával.

A történetileg és zeneileg ma is nagyon aktuális, sodró lendületű kompozíció Müller Péter Sziámi modern szövegeivel nem csak látványában, hanem zeneileg is világszínvonalú produkcióban kerül színre. Tekintve, hogy ez a komponista egyik legigényesebb operettje, a színház zenei konzultánsnak felkérte Komlós Pétert, a Bartók vonósnégyes Kossuth-díjas első hegedűsét, aki nagy örömmel vállalta a feladatot.

De nem csak ettől lesz különleges az előadás. A két főszerepet, Radjami herceget és Odette Darimonde színésznőt egy musical- és egy operasztár személyesíti meg. Dolhai Attila most mutatkozik be nagyszínpadon operettben, s nincs ezzel másként a New York-i Metropolinant, Madrid, London, Párizs, Berlin zenés teátrumait megjárt Miklósa Erika sem. A szubrett-táncos-komikus szerepekben pedig az operett-játszás legendás alakjai, Oszvald Marika és Csere László lesz látható ismét együtt. A ő nevük is garancia, hogy a 2008-2009-es évad mozgalmas és ígéretes évadot egy olyan premierrel fejezi be a Budapesti Operettszínház, mely a világ bármely pontján megállná a helyét.
 
Mindeközben a Budapesti Operettszínház kreatív stábjai külföldön sem tétlenkednek. Négy előadást állítanak színpadra Oroszországban és Romániában. Először  KERO® rendezi a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban a Marica Grófnőt, majd ugyanitt tavasszal Böhm György viszi színre Lajtai Lajos-Békeffi István A régi nyár című művét. Jekatyerinburgban, a Sverdlovsk Színházban Lehár Ferenc Cigányszerelemjét Béres Attila rendezi 2009 márciusában.

Bukarestben pedig a Budapesti Operettszínház egyik legnagyobb sikerét a Rómeó és Júliát láthatja a közönség januártól a Teatrul National de Opereta Ion Dacianban, természetesen KERO® rendezésében. A koprodukciókon túl a külföldi turnék is folytatódnak Németország különböző városaiban és Izraelben, ahol az operettes csapata több gálaműsort is bemutat az évad során.

Eseménydús évad elé néz hát a Budapesti Operettszínház, melynek során még a tavalyi szezonban nagy sikerrel bemutatott Abigél is látható lesz a nagyszínpadon, A hatalmas érdeklődésre való tekintettel az előadást tovább játsszák a Thália Színházban, s az Operttszínházban is bemutatják. Mindenek előtt azonban évadnyitó Broadway fesztiválra várnak mindenkit a színház elé szeptember 19-20-án, ahol ízelítőt láthatnak az érdeklődők az izgalmas, mozgalmas évadból.

Évadnyitó sajtótájékoztató képekben

- zene.hu -

[2008.09.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még