2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi köze van Mozartnak Tiestohoz?
Miért kapott emlékplakettet az Operaház két tervezője?
Makaón épül fel az új budapesti Operaház?
A magyar zenész sikere Houstonban
Megújulás a 101 éves Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar életében
Sztrájk miatt elmarad a premier?
Rangos díjjal ismerték el a zenészeket a Nemzeti Ünnepen
A Capriccio hétfői vendége: Brickner Szabolcs
Díj a tisztességért
Illényi Katica nem éri be az arany- és platinalemezekkel, már a télre készül
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Fischer Ádám
Wolfgang Amadeus Mozart
Thália Színház
Ybl Palota Művészeti Központ (Károlyi Palota)
Erkel Ferenc
Ránki György
Fidelio
Beethoven

A megújulás jellemzi a Magyar Állami Operaház 125. szezonját

A jövő héten induló 125. operaházi szezont a megújulás évadjaként jellemezte Vass Lajos főigazgató szerdán Budapesten, a Magyar Állami Operaház évadnyitó sajtótájékoztatóján. A szezon első, október 4-i bemutatója, Ránki György Pomádé király új ruhája című darabja az ifjú közönségnek szól. Másnap a felnőtt operabarátok Beethoven Fideliójának tapsolhatnak a dalszínházban, amely Evelyn Herlitzius megbetegedése miatt még keresi az énekesnőt Leonóra szerepére.

A jubileumi évad kiváló alkalmat teremt arra, hogy megalapozza az intézmény művészi-szakmai megújulását, és ezzel meghatározza a 2009-ben 125. születésnapját ünneplő operaház jövőbeli működésének irányát és arculatát - hangsúlyozta a főigazgató, aki a szezon programját már teljes egészében a ház tavaly kinevezett új vezetőivel, Fischer Ádám főzeneigazgatóval és Kovalik Balázs művészeti vezetővel állította össze.

Mint mondta, a ház adósságállománya az előző év végén még másfél milliárd forint volt, amit 2008-ban 70 százalékkal csökkentettek. Ezzel folytatódik a gazdasági stabilizáció, amire szükség van, hiszen az állami támogatás nem lesz több, igaz kevesebb sem - jelezte Vass Lajos.

A tizenegy bemutatót kínáló évad szeptember 25-én egy repertoár darabbal, Mozart remekével, a Cosí fan tuttéval indul az intézmény másik játszóhelyén, a Thália Színházban, ahol összesen 41 előadást tartanak. Az Ybl-palota szeptember 26-án Erkel Ferenc Bánk bánjával kezd. Az Andrássy úti épületbe tervezett 240 előadás lebonyolítóságának alapfeltétele volt, hogy az elmúlt tizenöt év legnagyobb műszaki felújítását végezték el a nyáron a Magyar Állami Operaházban.

Vass Lajos elmondta: az Erkel Színházról kidolgozott tanulmányt a jövő héten vitték volna kormányülésre, sajnos azonban erre egy héttel később kerülhet csak sor. Véleménye szerint több funkciójú új játszóhelynek kellene épülnie a Köztársaság téren. Erre azért is szükség van, mert az Ybl-palotának nemcsak a felújítása időszerű, hanem a bővítése is, amire az Andrássy úton egyedül csak lefelé van lehetőség. A főigazgató úgy látja, hogy ideális esetben a 130. évad kezdetére megnyílhatna a felújított és kibővített Ybl-palota.

A 125. évadban kiemelt helyet kapnak az ifjúsági programok és kezdeményezések, amelyek hosszú távú célja a fiatal közönség intenzív bevonása az operaház életébe, a jövő operalátogatóinak tudatos nevelése, felkészítése. Ezért október 4-én - a törzsközönséget megelőzve - a gyerekek foglalhatják el az évad első bemutatóján az operaház nézőterét. Ránki György műve, a Pomádé király új ruhája Toronykőy Attila rendezésben, magyar nyelven szól a legifjabbaknak és szüleiknek, nagyszüleiknek.

Másnap tartják a Fidelio premierjét, amelyen Fischer Ádám főzeneigazgatóként első alkalommal lép az operaház karmesteri dobogójára, Beethoven egyetlen operájának dirigenseként kezdi meg tehát közös munkáját a dalszínház társulatával és zenekarával. Mint azt Fischer Ádám a sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak tartotta, hogy a 125. évadot egy olyan premierrel kezdjék, amely az utóbbi évtizedben hiányzott az operaház repertoárjából.

A Fidelio előadásában visszahozzák a Gustav Mahleri hagyományt, így a második felvonás második és harmadik képe között hangzik el a III. Leonóra nyitány. Ezzel a megoldással Beethoven zenéje a felszabadulás és az újrakezdés közösségi élményét adja a hallgatónak - erősítette meg Kovalik Balázs rendező.

A Beethoven-operával kapcsolatban mindjárt egy szereplőváltozást is be kellett jelenteni a szerdai sajtótájékoztatón: a Leonóra szerepére fölkért Evelyn Herlitzius megbetegedett, így most keresik az énekesnőt, aki pótolhatja a Budapesti Wagner-napokon megismert német szopránt.

-MTI-

[2008.09.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még