2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A magyar zenekar elindult angliai hódítóútjára
Angliában jelenik meg először a magyar banda lemeze
Az eredeti, ami se nem Heaven Street Seven, se nem The Unbending Trees
Nap Videója: Unbending Trees és Szűcs Krisztián
Melyik magyar csapat lépjen fel az MTV angliai gáláján?
A The Unbending Trees sikertörténete folytatódik: interjú Hajós Kristóffal, a  zenekar énekesével
Kapcsolódó Kiadványok
The Unbending Trees: The First Day
The Unbending Trees: Chemically Happy (Is The New Sad)
Kapcsolatok
The Unbending Trees
Massive Attack

Bontsuk föl egy palack bort és gondoljunk valami szokatlanra - The Unbending Trees segít

The Unbending Trees: Jobb, mint első hallgatásra

Chicago, London, sadcore, slo-core

A budapesti trió érdekes módon inkább Angliában vált sikeressé. Ez valószínűleg annak a nehezen emészthető, kicsit sznob, kicsit konzervatív, de igazán elegáns hangzásnak köszönhető, amely sajátos zenei koncepciójukra jellemző. Másrészt, ez a klasszikus borongós műfaj jobban illik az esernyők országának imidzséhez, mint bármely más földrészéhez. A zenekar jellegzetes chicago-i hangzást produkál.

Ez a műfaj az ún. slo-core, mely a kilencvenes években kezdte pályafutását a Codeine nevezetű banda Frigid Stars elnevezésű lemezével. A slo-core az alternatív rock törekvéseként született és egy másik hazánkban kevéssé ismert zenei megnyilvánulással a sadcore-al hozható összhangba.

Jellemző az ún. gloomy (borongós) hangsík, a lassú tempók, a halk szólamok, a balladisztikus hangvétel illetve a zenei szféra abszolút minimalizálása. A slo-core ugyan nem brit törekvés, mégis egy eredeti brit műfaj, az indie jelenti az alapját. Amely pedig ugyancsak tápanyagot szolgáltatott, a fennebb tárgyalt angol-skót irányzatnak: a sadcore-nak. Mindezekből tehát abszolút kiviláglik, miért is inkább sikeres a The Unbending Trees Európa konzervatívabbik felén.

Myspace, Ben Watt

A zenekar tagja: Hajós Kristóf, Háry Péter és Havasi Balázs eredetileg, The Dead Nun Returns névvel alapította a zenekart. A srácok már előzetes zenei múlttal rendelkeznek. A csapat bariton énekhangja Kristóf, előzőleg az Café Electrique-ben játszott. Ez a zenekar a szinti-pop és az indie rock háza táján tevékenykedett. Így nem nagy meglepetés a The Unbending Trees műfaji hovatartozása sem, kőpuritán brit hangzás ez is!

A csapatot Ben Watt az Everything But The Girl formáció frontembere fedezte fel egy Myspace-es kutakodása alkalmával. Az ő segédkezésével jelent meg a The First Day EP Londonban a Strange Feeling Records gondozásában 2007 őszén.

Na és az Overture…

Idén októberre beígért debütáló albumukról (Chemically Happy is The New Sad) Overture nótájukat nem mással, mint a Massive Attack-kel is gyakran kollaboráló, EBTG-s Tracey Thorn-nal rögzítették. Az ebből készült videón állítólag maga Tracey nem szerepel – pedig én a hölgy szereplőre azt hittem, hogy ő az, ugyanis hasonlít – mivel nem akar többet klipekben, videókban játszani.

A nóta természetesen hozza a slow-core hangulatot, melyet fentebb jellemeztünk.

A videóban fontos szerepet kap a tárgyi megjelenítés. Hiszen egy előkelő tárgyi csendélet fonja körbe Tracey és Kristóf magányát, ezzel nyugalmas és kissé nyomasztó terepet biztosítva töprengésükhöz: miért is van valami annyira vészjósló benned, a mozdulataidban, az egzisztálásodban, valami, amit nem tudsz asszimilálni személyiségedben? Miért rejtegeted, hisz ez tesz szabaddá!

A tárgyi világ nagyon finom, nagyon kellemes ennél megfontoltabb képi vezetéseket talán Aaron Platt-nál láttam utoljára. A képek dominánsak, mégis haloványak, nem türemkednek be a szereplők és a néző életterébe, szabad folyást adnak az érzelmeknek, a tevékenységnek vagy épp a semmittevésnek. Azt hiszem, hogy egy pipa még elfért volna azon az asztalon vagy Kristóf kezében.

Néha már annyira rossz…

Elsőre nagyon ódzkodtam attól, hogy végignézzem és hallgassam eme alkotást. Azonban kedvelem a brit zeneiséget, így adtam egy esélyt a nótának és a klipnek. Egy jó borozgatáshoz, az élet apró szösszenetein való elmélkedéshez, vagy kicsit szomorkásabb hangulatunkban való létállapotunkhoz kellemes hátteret szolgáltat ez a szerzemény, a lényeg, hogy egy apró mosoly azért mindig maradjon az arcunkon. Ugyanis a The Unbending Trees-t hallgatva részesei lehetünk egy olyan hagyománynak, amely azt sugallja: „néha már annyira rossz, hogy nem bír lefagyni a mosoly az arcomról”.

Az Overture képi világa is kellemes pillanatokat szerezhet a türelmes néző számára. Azt hiszem ehhez a zenéhez és ehhez a megjelenítéshez meg kell kicsit érni, talán ezért is nem lesz ez akkora rettenetesen nagy siker aprócska országunkban.

Olvasd el ezt is: A The Unbending Trees sikertörténete folytatódik: interjú Hajós Kristóffal, a  zenekar énekesével

The Unbending Trees - Overture 

-Márta Alex-
 

[2008.10.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még