2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Igazi hangszerek, valódi zenészek a Magyar Televízióban
Szokatlan kubai csemege a Vidor Fesztiválon
Hobo Blues Band: 30! - időutazás Hobóval
Úton vannak a Rock & Blues legendák
Országos örömzenéléssel indul az október
A Hobo Blues Band 30 éves trófeái
Kapcsolatok
Ferenczi György
Ferenczi György és a Rackajam
Hobo Blues Band
Csík Zenekar
Herfli Davidson
Méta
Legnépszerűbb csengőhangok

Megtudtuk kivel ünnepel a magyar szájharmonikakirály, Ferenczi György

Útkereső születésnapi koncertre készül Ferenczi György szájharmonikás november 5-én az Új Színházban. A most 40 esztendős zenész együttesével, a Rackajammel és a Csík Zenekarral közösen lép színpadra, de nem az elmúlt 40 éven, hanem a jövőn lesz a hangsúly.

Ferenczi György, aki október 12-én ünnepelte 40. születésnapját, 7 éves korától hegedült, majd Benkő Zsolt gitáros barátjával 12 éves korában alakította első zenekarát. Komoly szakmai sikerek kísérték pályáját, szájharmonika-világbajnokságot nyert 1993-ban. A saját produkciók mellett számos hazai zenekarral és zenésszel játszott együtt.

A népszerű "herflis" az MTI-nek elmesélte: gyerekkorától a Hobo Blues Band koncertjeire járt. Benkő Zsolttal 1991-ben alakították a Herfli Davidsont, ma is zenélnek együtt. - A Herfli Davidson alakulásakor egy évig próbáltak, hogy ne félkész produkcióval lépjenek a közönség elé - idézte fel Ferenczi György.

Mint mondta, a bluesos évek alatt is érlelődött benne a változás igénye. Több ezer koncert után elege lett a klubzenélésből, bár a közönség "szájában" lehetett rutint szerezni. 1999-ben kiszállt a műfajnak abból a részéből, ahonnan azután mások is elmenekültek. - Megszűnt a blues-klubélet a fesztiválokkal együtt, a műfaj elérte teljesítőképessége határát - vélekedett.

Népzenével 1993 óta foglalkozott, első lemezét a Méta együttessel készítette. - Sokat dolgoztam azért, hogy magyar zenét tudjak játszani. Nem értették, mit akarok, miért nem játszom bluest. A bluest meg lehet és meg kell újítani, Magyarországon magyar zenére van szükség, amit az egész világon felismernek. Modern zenéről és nem első világháborús bakabúcsúztatókról van szó - hangsúlyozta.

- A Csík Zenekarral közös születésnapi koncert nem visszatekintő, hanem útkereső lesz - mutatott rá Ferenczi György, hozzátéve, hogy a Csík Zenekarral 30 perces közös, teljesen akusztikus műsort játszanak. Három hegedű, cimbalom, bőgő, kontra, szájzongora, mandolin, ülődob, akusztikus gitár, szájharmonika szólal meg, komoly vokál is lesz.

- Mindkét zenekar komolyan gondolja a közös zenélést, közös turné is várható - árulta el Ferenczi György, hozzátéve, hogy zenekara, a Rackajam akusztikusan is képes olyan erős megszólalásra, mint elektromosan.

Beszámolt arról is, hogy évente 120-150 hazai és 60-70 külföldi fellépésük van például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban. Kitűnő a magyar nyelvű zene fogadtatása - hangsúlyozta Ferenczi György.

A Rackajam Petőfi-lemeze, a költő munkásságának újraértelmezése nagy siker volt, aranylemez lett. Legutóbbi lemezük Milyen lárma? címmel jelent meg tavaly.

- MTI -
foto: kisalfold.hu

[2008.10.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még