2024. május 13. | hétfő | Szervác, Imola nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nürnberg sokszínű világa a Mesterdalnokokban
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház

Az évad bemutatói az Operában

Négy új bemutatót élvezhet az Operaházban a közönség a 2005/2006-os évadban: Johann Sebastian Bach és Presser Gábor zenéjére koreografált, A próba című rockbalettet Fodor Antal, Csajkovszkij Anyeginjét Kovalik Balázs, Bartók triptichonját – A fából faragott királyfit, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint – Szinetár Miklós, Wagner A nürnbergi mesterdalnokok-ját pedig Vidnyánszky Attila viszi színre.

A próba, 1982-es ősbemutatója óta világszerte nagy sikerrel játszott darab. Bemutatója 2005. október 5-én lesz az Erkel Színházban. A felújított előadásban Fodor Antal koreográfiájára, J. S. Bach és Presser Gábor zenéjére - váltott szereposztásban - Jézus szerepében Nagy Tamás/Cserta József, Júdásként ifj. Nagy Zoltán/Szegő András, Mária Magdolna szerepében pedig Keveházi Krisztina/Tsygankova Anna táncol.

2005. december 17-én Csajkovszkij Anyeginje kerül színpadra az Operaházban, Kovalik Balázs rendezésében, Oberfrank Péter vezényletével. A korábban idehaza a Miskolci Nemzeti Színházban óriási sikerrel játszott előadás Puskin verses regényének zenei feldolgozása, ősbemutatója 1879-ben volt Moszkvában. A szépségesen fájdalmas történetet feldolgozó mű Csajkovszkij életének egyik legválságosabb, legzaklatottabb időszakát is tükrözi.

2006. március 31-től három egyfelvonásos darabban mutatja be az Operaház Bartók A fából faragott királyfi-ját, A csodálatos mandarint, és A kékszakállú herceg várát. A férfi és nő kapcsolatát elemző, az örök érvényű, de bírvágyó szerelmet körüljáró két balettet és egy operát összefogó művet Szinetár Miklós rendezi, Kovács János vezényli.

2006. május 20-án Vidnyánszky Attila viszi színre Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című vígoperáját, Jurij Szimonov és Kovács János vezényletével. A darab – műfaji különlegességén túl – más szempontból is kiemelkedő a wagneri világban. Főhőse, Hans Sachs nem a mitológiák köréből lép elő, hanem hús-vér figura, cipészmester és mesterdalnok, akit a magyarokhoz is számos történeti szál köt: Bonfini krónikája alapján ő írta elsőként színpadra Bánk bán történetét, s dalait Nürnbergben olyan irodalmi nagyság tanulta, mint Balassi Bálint. Mindemellett félreérthetetlenek az opera önéletrajzi párhuzamai: a Liszt Cosima szívéért magával a bajor királlyal vetélkedő Wagner számára természetes, hogy a darab hősnőjének keze és szerelme végül a legjobb dalnokot illeti meg.

[2005.09.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még