2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Az Igrice honlapja
Kapcsolódó cikkek
Néptáncból is meg lehet élni - 25 éves az Igrice: első rész
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Igrice Néptánc Együttes

Ma már nem politika a néptánc - 25 éves az Igrice: második rész

Kis hazánkban egyre inkább felerősödik a népi hagyományok ápolása. Fiatalok is csatlakoznak a ’mozgalomhoz’, ebben egy 25 éves néptáncegyüttes is fontos szerepet játszik. Folytatódik a beszélgetés Nagy Zsolttal, az Igrice elnökével.

Néptáncból is meg lehet élni - 25 éves az Igrice: első rész

- Ti mennyire ápoljátok az igazi népi gyökereket? Húsvéti öntözés, karácsonyi pásztorjátékok, stb.
- Számunkra nagyon fontos, hogy ne engedjük el a múlt szálait. Mi is, mint a legtöbb táncos is, archív filmfelvételekről tanulunk táncolni, ugyanakkor amíg még lehet, minden alkalmat megragadunk arra, hogy egy-egy falu adatközlő táncosait személyesen is megismerjük. Adatközlők alatt azokat a - ma már 60-70 éves - bácsikat és néniket értem, akiket Martin György, a neves folklórkutató és kollégái anno filmszalagra rögzítettek.

- A november 22-i gálaműsorunkon három faluból is fellépnek adatközlő táncosok. Ez azért kuriózum, mert öt-tíz év múlva sajnos már nem lehet majd őket látni. Ami az Igrice saját hagyományápolását illeti, mi minden esztendőben betlehemezünk, farsangolunk, húsvétolunk. Más elmegy kölnivel locsolkodni, mi pedig nyolcan-tízen összeszerveződünk, szekereket szerzünk és vödrökkel meglátogatjuk az ismerősöket. Úgy vesszük észre, hogy ez másoknak is tetszik.

- Egyre több fiatal csatlakozik a hagyományőrzéshez. Persze nem mindenki szekérrel, de a maga módján lelkesen űzi a témát. Ez a vonal is mostanában kezd újra felerősödni.
- Sok időbe tellett ugyan, de nagyon jó, hogy ismét ápolhatjuk a kultúránkat. Elvégre a miénk, nem veheti el tőlünk senki, miért is máséval foglalkoznánk.

- Egy időszakban ezt magyarkodásnak tekintették.
- Igen, ennek tényleg örülnünk kell, már nincs politikai visszhangja, ha valaki az utcán táncol vagy elénekel egy kedvenc nótát. Szerintem azok véleménye is megváltozott, akik nacionalistának tekintették a néptáncosokat. Ebben a szűk társadalomban is ugyanúgy megoszlanak a politikai nézetek, mint bárhol máshol. Ma már semmilyen közéleti olvasata sincsen a folk követésének.

- Hogyan tevődik össze a néptáncos szféra? Itt beszélhetünk konkurálásról?
- Egy egészséges versenyhelyzet van, de nincsenek vérmes küzdelmek. A mi szemünkben mindenképpen rokonszenves, aki ezt a műfajt űzi, azon felül mindegy, melyik csoportban vagy városban teszi. Rivalizálni maximum a fesztiválokon, minősítő megmérettetéseken szoktunk, de ott is egy nagy csapatként vagyunk együtt. Az Igrice táncosai jó barátságban vannak a Nyírségesekkel, és az ország többi együttesének tagjaival is. Valahol ez egy nagy közösség.

- Ehhez a bandához bármikor, bárki csatlakozhat?
- Ez egy nehéz helyzet. Aki nem kezdi el gyerekkorában a táncot, és szívja magába ezt a tetemes anyagot, az idősebb, tizennyolc-húsz éves korára meg van lőve, nem tud magas színvonalú táncegyütteshez csapódni. Most már erre is van megoldás. A mi nevünkhöz kötődik egy olyan csoport elindítása, ahol abszolút kezdők is nyugodtan táncolhatnak. A táncosok szülei, a barátok, ismerősök is imádnák ropni, de szegények botlábúak, hiszen sohasem táncoltak. Nekik tökéletesek ezek az órák.

- Úgy tűnik, a tánc több mint hobbi. Identitást is formál, kialakít az emberekben.
- Így van, sőt talán életformává is válik. Aki rendszeresen néptáncol, annak heti két estéje eleve próbákkal telik, hétvégén fellépésekre jár, esetleg néha elmegy Erdélybe, a Felvidékre, vagy más helyekre gyűjteni. Valamilyen szinten így a tánc átjárja az ember egész lényét. Én például informatikus vagyok. Ez merőben eltér a hagyományok őrzésétől, de talán így még inkább kiegészíti egyik szenvedélyem a másikat. Attól jobb talán nincs is, mikor úgy szórakozol, hogy közben a saját kultúrádat ápolod.

- Előjáróban megtudhatunk néhány érdekességet a 25 éves gálaműsorotokról?
- Több ismert arcot is láthatnak majd a közönség tagjai. Többen a Folk Error és reményeink szerint a 4 For Dance csapatából is itt lesznek majd. Összesen tizenöt zenész lesz a színpadon, végig élő muzsikát hallhatunk. A hetven-nyolcvan táncos, valamint az elmúlt 25 év legsikeresebb táncai garantálják a feledhetetlen élményt és hangulatot.

- Ezenkívül a már említett adatközlők is kuriózumnak számítanak, idős koruk ellenére remekül táncolnak. Őket ki tudja, meddig lehet látni. A keménytelkiek egyik fő táncosa - Guca bácsi - a húsz éves gálánkon még itt volt, a mostanin sajnos már nem lesz, mert két éve meghalt. Szóval érdemes kihasználni az alkalmat. Az egész műsor egyébként kétszer másfél órás lesz, utána pedig hajnalig tart majd a táncház.

A gálaműsor november 22-én 18.00-tól a Nyíregyházi Főiskola Kodály termében lesz. Jegyeket 1000 forintos elővételi áron a Móricz Zsigmond Színház, valamint a Városi Művelődési Központ jegyirodáiban kaphattok. További infók az Igrice hivatalos oldalán.

-Fábián Tamás-

[2008.11.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még