2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Híres bukások a 230 éves milánói Scalában
Sztárvendégek 2009-ben is a Művészetek Palotájában
Magyar zenész zongorázott és tanított Glasgow-ban
Elhunyt a Kossuth-díjas énekes - Sándor Judit 85 évet élt
Indul a Szentivánéji álom világzenei musical - képekben
Csajkovszkij, a tragikus sorsú zseni - megdöbbentő titkok a kiváló zeneszerzőről
Kapcsolatok
Komolyzene

Mozart esttel kezdődik az év a Zeneakadémián

Január 8-án, a Zeneakadémia újévi első Alma Mater „Prémium” koncertjén az intézmény jelene és múltja kapcsolódik össze. Az egykori növendékek, Rost Andrea és Rolla János Kossuth-díjas előadóművészek mellett fellépnek a Liszt Ferenc Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei, akik Mozart gyermekkori műveit adják elő

A Zeneakadémia évadnyitó hangversenye az Alma Mater „Prémium” koncertsorozat Mozart estje lesz, melyen világhírű, Kossuth-díjas művészeink, Rost Andrea és Rolla János mellett ifjú tehetségek kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A koncert különlegessége, hogy az előadott művek többsége a zeneszerző korai szerzeménye, melyeket 11 éves korában komponált.

Az est Mozart első operája, a Bastien és Bastienne című pásztorjáték nyitányával kezdődik, ezt követően hangzik el a ritkán játszott D-dúr, G-dúr és végül a B-dúr zongoraverseny. Ezek annak a sorozatnak darabjai, melyeket a gyermek Mozart – más szerzők művei alapján – szerzett. A zongoraversenyek szólistái – mintegy a gyermek Mozart megszemélyesítői – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei: Boros Tekla, Váradi László és a 12 éves Harry Rylance, aki családjával együtt azért költözött Új-Zélandról Budapestre, hogy Magyarországon, magyar tanároktól tanulhasson zenét.

Az est vendégművésze a világszerte ünnepelt Rost Andrea, a Zeneakadémia egykori növendéke, aki néhány éve a Liszt Ferenc Kamarazenekar társaságában Mozart-áriákat vett fel lemezre. Ezen a koncerten két koncertáriát ad elő a zeneirodalom leghíresebb szopránáriái közül: a Ch’io mi scordi di te? kezdetű áriát, amelyet a szerző annak az énekesnőnek írt, aki a Figaro házassága című vígoperájában először énekelte a szobalány, Susanne szerepét.

Érdekes ária

Az ária érdekessége, hogy koncertáló zongoraszólamot tartalmaz, amelyet Mozart saját magának komponált. Ez alkalommal a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója, Lajkó István, a 2008. évi Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíj kitüntetettje szólaltatja meg. A Non più, tutto ascoltai koncertária szólóhangszere a hegedű, itt Rost Andrea partnere Rolla János lesz.

1963-ban a Liszt Ferenc Kamarazenekar is e falak közül indult el, ezért érezzük feladatunknak, hogy segítsük a pályájuk elején álló akadémiai növendékeket első nyilvános fellépéseiken”- mondta Rolla János, a Zeneakadémia Alma Mater Zenekarának koncertmestere.

A koncertsorozat és a januári, ritkán játszott, korai Mozart művekből összeállított hangverseny Batta András rektor szerint kitűnő lehetőséget ad arra, hogy a növendékek egy kiváló zenekar közreműködésével a pódiumon, nyilvánosság előtt mutassák meg tehetségüket, és együtt lépjenek fel olyan egykori zeneakadémiai hallgatókkal, akik azóta a világ zeneművészetének mérvadó személyiségei lettek.

- zene.hu -

[2009.01.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még