2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Zanzibar gitárosa belépett a Mafiába
A veszélyes mutatvány elsőre sikerült - képek a Mafia első klipfogatásáról
Kapcsolódó Kiadványok
Mafia: Aki mindent lát
Kapcsolatok
Mafia
Tóth Levente
Sidlovics Gábor József
Steklács Miklós
Hamza Gábor

A Mafia mindent lát - ez kemény zene!

Ebben az évben rengeteg hazai rock formáció jelentette meg bemutatkozó lemezét, ami mindenképpen azt jelzi, hogy tehetségből nincs hiány. A Mafia esete annyiban viszont mindenképpen más, hogy itt kipróbált zenészek álltak össze egy kis örömzenélésre.

A zenekar 2006 januárjában alakult Sidlovics Gábor a Zanzibar egyik gitárosának és fő dalszerzőjének közreműködésével. Nyilván Sidi rengeteg olyan témát ír, mely a pop és a rock határvizén evező Zanzibár számára kicsit erős, így itt pont felhasználható. Csatlakozott hozzá a The Cult tribute zenekarból, a Cultusból ismert Tóth Levente, aki nem mellesleg öt évig a Zanzibár hangtechnikusa volt, így ők ketten kezdték a zenekart működtetni.

Ha pedig már itt tartottak, akkor a Zanzibar basszusgitárosának, Steklács Miklósnak is megtetszett az ötlet, így ő is csatlakozott. Dobosként aztán az a Markó Ádám szállt be, aki a kortárs jazz egyik legjobb magyar ütőse. Már csak énekes kellett, aki végül a Red Hot Chili Peppers tribute zenekar, a Coffe Shop énekese, Hamza Gábor lett.

Eleinte csak saját örömükre írták a kemény, zúzós dalokat, nagy hangsúlyt fektetve a dalszövegekre is, de sokak biztatására úgy döntöttek, legyen ebből lemez is. A felvételek a Bakery Stúdióban Varga Zoltán vezetésével készültek.

Ez a Mafia


Tény és való, hogy ha a Zanzibar ilyen zenével próbálkozna koncepciózusan, akkor sűrűn nem találkoznánk velük a zenei tévékben. Kemény, a modern metál és HC határán húzódó, néhol falat bontó riffek, szavalós, dallamos ének, néhol egy kicsit agresszívebb hangszínnel megvadítva. Ez a Mafia.

Nekem néhol beugrott az anno a Sex Action-ből lett Action, viszont Sidi amolyan színezésként több olyan hangulati elemet dob be, amelyek változatosabbá teszik az amúgy elég morcona zenét. Az ének alapvetően rendben van. Ez főleg az üvöltősebb részekre igaz, viszont a dallamosabbaknál több a súlytalan téma, ami nem is igazán ragad meg a fejben. Súlyosak viszont a szövegek, melyek nem célozgatnak, hanem a képedbe ordítják nem kevés politikai töltettel bíró mondanivalójukat.

Már a kezdés húzósra sikerült a Csótány című dallal. Ahhoz képest, hogy tipikus szakítós nóta, szövegileg kicsit erős, de abszolút a jó ízlés határain belül. A kettes címadó masszív betonozással kezd, agresszív szóköpködés a verze, dallamos, de nem túl emlékezetes ének a refrén alatt. A következő Gépnek Pont Jó pont jó. Bólogatós riffek, jó refrén.

A direkt politikai felhanggal bíró Hősök nekem zeneileg teljesen rendben van, viszont a szövegvilág nem az enyém, sosem bírtam az ilyesmit, de ez az én bajom. Az ötös Még Egy Nap sötét hangulata viszont nagyon eltalált, jó énektémák kiváló gitárjátékkal, a lemez legjobb dala.

Egy próbát nyugodtan tehetsz velük

Az ezt követő Az, Aki Lehetsz akusztikus lassú kezdése többször visszatérő motívum a dalban, és a refrén itt is igen erős. A torzított énekkel operáló, lassan őrlő Válság újból sötét szövegvilágú, de alapvetően ez is kiváló darab. Ezt a tempósabb Keleti Nyugati követi: jó dal kicsit sablonos refrénnel. A következő Fáj füstös, szaggatott, lassú riffjei kicsit fárasztó nótát eredményeznek a végén.

Az akusztikus Az Otthonom jól eltalált darab, még hangulatilag is passzol a kemény riff-hegyek után. Az anyagot a Roots-szal fémjelzett Sepulturát idéző Töltény (És Rajta A Neved) zárja, amely tulajdonképpen a Nonpoint nevű brigád Bulleth With The Name című dalának feldolgozása szinte egy az egyben.

Összességében kellemes hallgatnivaló a Mafia debütáló lemeze. Sok új dolgot nem hoz, de amit igen, azt minőségien. Aki szereti a kemény riffekre épülő agresszív, ám mégis dallamos zenét, egy próbát nyugodtan tehetsz velük.

-hanczattila-

[2009.01.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még