2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Houdini Társulat
Képgalériák
Houdini a Gutenbergben

Houdini - két felvonásban

„A Csoda nem levezethető. A csodát meg kell élni.” A csoda bennünk él. Ott van mindnyájunkban, és bújócskát játszik velünk. Kereshetjük akár egy életen át, de akkor sem biztos, hogy rátalálunk. A Houdini című új musical megpróbálja megfejteni a csoda titkát, amelyet Houdini értett, s mi csak kísérletet tehetünk arra, hogy megértsük.

Sokan mikor csodáról beszélünk, akkor a varázslásról, lehetetlen dolgok megvalósulásáról beszélünk, pedig a csoda bennünk lakozik, és ott van minden napunkban csak észre kell venni! Illetve most beköltözött a Gutenberg Művelődési Otthonba is, ahol 2005. október 5.-én mutatták be a Houdini új magyar musicalt.

Ahogy a Kis Hercegben gyönyörűen le van írva, amivel időt töltünk, amire időt szánunk, amit megszelídítetünk …… Hát a darab zeneszerzője Varga Bálint, szövegírója Kal Pintér Mihály és rendezője Horváth Zoltán sokat szelídített a Houdini musicalen. És szerintem a Houdini is sokat szelídített rajtuk!

A történet bemutatja Harry Houdini életét. Gyermekkorától haláláig. Megtudhatjuk miként éli meg szülei elvesztését, a szerelmet Bess oldalán, testvére Theo féltékenységét, aggódását, az emberek kétségeit mutatványai, művészete iránt. A darab végére rájöhettünk, hogy Houdini pontosan tudta, mennyibe került a csoda: gyermeki hittbe és elvakult megszállottságba. No és az életébe.

A darab zenéje már első hallásra is igazán fülbemászó, dallamos. A díszlet nem túl sok, de nem is kevés. Solti Ádám koreográfiája mozgalmas, dinamikus. A technika ördöge számtalan esetben nehezíti a szereplők életét, de negatívumok mindig előfordulnak egy előadás alatt ez tény, de nézzük inkább a pozitívumokat. A fiatal tehetséges Társulat nagy része amatőr színész, de motivációjuk és hihetetlen lelkesedésük mindenképpen példa értékű. Szeretik amit csinálnak és ez sugárzik a színpadról is. A szereplők tisztában vannak azzal, hogy ha bele szeretnének bújni mások cipőjébe, akkor ki kell bújniuk sajátjukból és ez nagyon nehéz, de sikerült Nekik! A karakterek megformálása nagyon jó, az előadás fényét tovább emelte, hogy minden fellépő hangszíne igazán szép, mely még élvezhetőbbé tette a darabot.

Talán a színház és a zene szeretete hozta össze ezt a Társulatot, nem tudom… De azt igen, Ők már előre tudták, hogy nekik sikerülni fog egy olyan darabot színpadra állítani, mely után ha kijön a néző rájön arra, nem csak Houdiniben lakozik a csoda, hanem a szereplőkben is.

Az előadás végén először azt éreztem, hogy ennek a Társulatnak segítségre van szüksége, hogy jobb körülmények között tudjanak alkotni és dolgozni. Utána rájöttem, nem csak segítségre van szükségük, hanem sokkal inkább támogatásra! Mert ha csak segítünk Nekik, akkor elvesszük az erejüket, hisz azt üzenjük Nekik, hogy mások nélkül nem boldogulnak, míg a támogatással csupán annyit üzenünk, hogy képesek vagytok rá, mi csak a háttérből buzdítunk Titeket!

Reményi Dóra

A darab
A Houdini – két felvonásban meséli el a híres illuzionista életét, gyermekkorától haláláig. Az életmű bemutatása hazánk szempontjából azért maradandó és nagy jelentőségű, mert Harry Houdini (eredeti nevén: Weisz Erik) magyar származású, világhírű szabadulóművész volt. A musical kreatív stábja 2004. decemberében kezdte az előmunkálatokat, a próbák azonban február végén indultak, a darab premierje 2005. október 5-én (első szereposztás) a Gutenberg Művelődési Otthonban lesz (1085, Budapest Kölcsey utca 2.). A további előadások: 2005. október 7. 19:00 (premier-második szereposztás), 2005. október 15. 16:00, 2005. október 26. 19:00.

A kreatív stáb bemutatása
Rendező: Horváth Zoltán, a szakma elismert rendezője éveken keresztül rendezett zenés darabokat Budapest nagy színházaiban (Opera, Erkel), nagyon fontosnak tarja a fiatal tehetségek támogatását.
Zeneszerző: Varga Bálint, zeneszerzőként és korrepetitorként dolgozott Párizsban (Opera de Bastille, Chatelet, Petit Rat), zenéjében többféle zenei stílus is megjelenik, fő profilja azonban a musicalek és a filmzenék világa.
Szövegíró: Kal Pintér Mihály, újságíróként publikált, több zenés játék (opera, musical) szövegkönyve fűződik a nevéhez, elsősorban szórakoztató televíziós műsorokban dolgozik.
Karvezető: Halkovich Ágnes, a Swinging Bach Singers alapítója és karvezetője, aki a gospeltől kezdve a jazzen át a musicalekig minden zenei stílusban otthon érzi magát.
Koreográfus: Solti Ádám, fiatal kora ellenére nagy tapasztalata van a színházi, illetve a show tánccal kapcsolatban, számos rendezvényen és eseményen lép fel társulatával, az Independence Táncstúdióval. A második szereposztásban ő a darab főszereplője is.

Rendezőasszisztens Megyeri Orsolya
Hangszerelés Varga Bálint
Hangosítás, világítás Musical Varázs
Jelmeztervező Házi Gabi
Díszlettervező Kocsonya Gábor
Arculattervezés, design Cseh Balázs
Szervezés Megyeri Orsolya

Szereplők:
Erik Weisz/ Harry Houdini - Timkó János/Solti Ádám
Theo/ Erik testvére - Pászti Károly/Kovács Zoltán
Bess/ Erik felesége - Vágó Bernadett /Péter Barbara
Cecília/ Erik mamája - Stróbel Dóra
Martin Beck/ Houdini menedzsere - Egyházi Géza
Sámuel/ Erik papája - Habdák Péter
Kis Erik - Pataki Viktor
Kis Theo - Veres Lajos
Floral Sisters - Lukács Linda, Sárközi Ilona
Rendőrkapitány - Vér Balázs
Párizsi énekes - Egyházi Géza

Egy egyetemista - Kiss Tamás
Párizsi festő - Házi Döme
Párizsi dáma - Ádám Rita

Kórus/ Kórus szólisták:
Pataki Szilvi, Tilly Szandra, Ádám Rita, Verhás Viki, Habdák Péter, Máthé Evelin, Pálházi Zoltán, Sárközi Ilona, Hoffner László, Lukács Linda, Vörös Niki, Vér Balázs, Bóna Gábor, Kovács Ferenc, Házi Döme, Kiss Tamás

[2005.10.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még