2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Woodstock 40 éve - érdekes sztorikat meséltek magyar zenészek, szakértők az évszázad bulijáról
Nem csak ínyenceknek! Meghallgattuk a Hungária: It Would Be Cool, if It Was Cool bakelit lemezét
Kapcsolódó Kiadványok
Scampolo: Under the Rainbow
Kapcsolatok
Scampolo
Legnépszerűbb csengőhangok

Harminc év késéssel itt a Scampolo "Under the Rainbow" című albuma bakelit lemezen

Ha leltárt akarnánk készíteni azokról a zenekarokról, akik az „átkos rendszerben” a hivatalos zenei intézmények (Hanglemezgyár, Magyar Rádió) kapuit inkább kívülről szemlélhették, hát meglehetősen hosszú lenne a sor. Sovány vigasz, hogy a beat műfaját legrégebben művelő Scampoló együttes munkásságát ugyan egy pár rádiófelvétel és kislemez korong őrzi, de az áhított nagylemez beteljesületlen álom maradt számukra. Feloszlásuk után huszonkilenc évvel (jobb későn, mint soha) a Moiras kiadó gondozásában boltokba került a Scampoló első, és minden valószínűség szerint utolsó bakelit albuma.

Ki tudja miért, de a Scampoló előtt sem tárult ki Szezám kapuja, hogy fekete korongra rögzíthessék legjobb dalaikat. Pedig 1966-tól létezett az együttes, és a nyolcvanas évekig azért összehoztak pár figyelemre méltó alkotást. Néhány kislemezen, rádiófelvételen kívül nem maradt utánuk semmiféle hivatalos lenyomat.

A Moiras kiadó a megkezdett sort folytatva, szokásához híven érdekességeket és ritkaságokat gyűjtött csokorba, hogy bakelit lemezre rögzítve még egy fehér foltot tüntessen el a magyar rock szocialista kultúrpolitikusok által rajzolt térképéről.

A Hungaroton fegyvertárából érkezett egy Komár László felvétel, meg egy másik Kovács Katival, aki Tolcsvay Béla szerzeményét vitte sikerre, a Scampoló kíséretével. A József körúton létezett egy hangstúdió, a „Saját hangja, vigye haza”, itt bárki elkészíthette saját felvételét, szerény díjazás ellenében. Itt került sor két nóta rögzítésére a Varga László korszakból; egyiket az egykori Liversing basszusgitáros, másikat Bontovics Kati énekli.

A maradék hat szerzeményt Ausztriában, a liezeni Volkshausban, 1970. május 1-én és 2-án megtartott koncerten örökítették meg. Hála a hangmérnökök, ill. restaurátorok szakértelmének, a dalok meglepően jó minőségben szólalnak meg. Bontovics Kati egy Aretha Franklin átdolgozást és a Ten Years After, I Woke Up This Morning blues tételét elképesztő empátiával és energiával adja vissza, miközben saját egyénisége szinte átsüt előadásmódján.

Külön figyelmet érdemelnek Faragó „Judy” István virtuóz gitárszólói, amelyek hallatán talán maga Alvin Lee és Peter Green is elismerően csettintene. A másik kiemelkedő szólista (ma az Old Boys főnöke) Szidor László; ő Aretha Franklin Save Me c. számában csillogtatja meg billentyűs tudását (feltehetően Capri orgonán). Még egy blues, mégpedig Fleetwood Mac-től, itt meggyőződhetünk arról, hogy Szidor nemcsak az orgonához ért, de nagyszerűen énekel is.

A beatkorszak méltatlanul háttérbe szorított, kiváló csapatáról emlékezett meg Kovács László és a Moiras kiadó. Köszönet érte.

- Hegedűs István -
 

[2009.10.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még