2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megvannak a támogatást elnyerő zenekarok!
Szénsav-mentesítéssel egybekötött laza jazz: Singas a Balaton Soundon
Sziget első napja képekben
Arany póni és Jacko-kesztyű - IAMX a Szigeten
Barabás Lőrinc és Singas: dupla lemezbemutató az A38-on
Singas Project: új lemez és fokozott jelenlét a fővárosban
Najwa Nimri: egy érzékeny énekesnő a Hajón
"A fesztiválszervezők kezében nagyon nagy a felelősség!” - interjú Berger Dalmával
Hatodik alkalommal rendezik meg a Hanna-Hanna fesztivált
Kapcsolódó Kiadványok
Singas Project: This is Theatre Honey
Kapcsolatok
Singas Project

A zene szeretete - Singas Project nyolcadszor

A most már csak Singas-ként ismert formáció ismét megmutatja, hogy van még hová úszni abban a bizonyos nu-jazz felhőben. Kellemes, kísérletezős futamok bárkinek aki fel tudja venni a ritmust.

Dalonként külön-külön kritizálni az albumot lehetetlen vállalkozás lenne. A Singas legújabbThis is theater honey! című albuma legalább annyira széles skálán mozgó egyveleg mint amilyen maga a nu-jazz stílusa is. Számos különböző tempójú és stílusú dal kapott helyet, melyek közül több klasszikus jazz hangzású, némelyik pedig teljesen elborult kísérletezős future sound.

Az ötödik Cry Me című opuszt kiemelve rögtön igazolást is nyer a kísérletezős, furcsa álomszerű betétek jelenléte. Ez a dal valamiféle amorf zenei massza, különösebb kapaszkodó nélkül, így sok fül számára idegesítő vagy egész egyszerűen borzalmas lesz, ám aki számára „átjön” az érzés, a dal fokozatos belendülése, az kifejezetten szeretni fogja. Én szerettem. Habár eleinte riasztott a sok nyávogás, és szöveg nélküli dúdolás, később úgy éreztem ez is hozzátesz valamit ahhoz amit Singas-nak nevezünk.

Külön bája van az akcentusos angol beszédnek és a beszéd-utánzatoknak. Ám amitől valóban fogyasztható lesz az album, az mégis a tempósabb zenei részek, ezek miatt hiszem, hogy a tagok tényleg tudnak zenélni. Ilyen kellemes track például a Faun in the Garden, mely a második perctől kezdve biztos, hogy nem enged el. Hasonlóan megragadó szám kerekedett ki a hatodik Broken Sunglasses és a nyolcadik Work Well című dalok. Ezek igazi újítást adó számok, amelyekben ugyan van kísérletezés, hangszerekkel való játszadozás, ám mégsem ruhaszkodnak el annyira a jazz témaköréből, mint ahogyan a Cry Me tette. A hatodik track-ben az ének is kellemes, a leállós rész pedig egyenesen kötelező, csak hogy ne fulladjon unalomba. Szerencsére nem fog. Ha valakinek sikerült felvennie a ritmust.

Külön említésre méltó a kilencedik Elevator Dance című nóta, melyet leginkább valamiféle ambient óceáni relaxálózenének hihetnénk az első két és fél perc után. A kellemes ringatózást követően megtapasztaljuk a dal másik oldalát, amely annak ellenére, hogy teljesen más mint amit eddig hallottunk, mégis sikerrel evickélünk át a túl oldalra, a klasszikus jazz-hangzás felé, és még csak fel sem tűnik a változás, kifejezetten jól szól a két külön éra ebben az egy dalban. Azt hiszem ez a dal képes lenne arra, hogy az ismeretlen számára felvázolja mit is jelent a Singas, milyen zenét játszik, hol kísérletezik és mivel. Szerintem lehetne akár ars-poetica is.

Kinek ajánlanám a nu-jazz eme gyöngyszemét? Ez teljesen szubjektív, hiszen bárki rákaphat aki kicsit is nyitottabb a zenei világ felé, mint az átlag kereskedelmi-rádióhallgatók. Én azt mondom tegyünk egy próbát!

– George – 

[2010.12.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még