2024. február 21. | szerda | Eleonóra nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Singas Project
 
Legutóbbi kiadványok
This is Theatre Honey (2009)
Yolife (2007)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
PEN 2008 - Singas Project
Sziget 2007 - Singas Project
Kapcsolódó cikkek
Wildbirds & Peacedrums: Björk kedvencei a Hajón
A zene szeretete - Singas Project nyolcadszor
Hatodik alkalommal rendezik meg a Hanna-Hanna fesztivált
"A fesztiválszervezők kezében nagyon nagy a felelősség!” - interjú Berger Dalmával
Najwa Nimri: egy érzékeny énekesnő a Hajón
     
 
Singas Project
Megalakulás: 2005. július
Cím: Pécs,
Web: http://www.singasproject.com
Aktív kapcsolat: Bodó Márton (DJ Boodoo) (DJ/VJ), Czimerman Csaba (dobos), Berger Dalma (énekes), Szabó D. Kornél (basszusgitáros), Csernák Zoltán (billentyűs), Sinkovics Ádám (szaxofonos)
 
     

Singas Project

A 2005-ben alakult Singas Project (SP.) határozott zenei elképzelésekkel indult, ahol az akusztikus hangszerelés mellett meghatározó szerepet töltött be az elektronika. A sajátos megszólaláshoz már e kezdeti időkben is szorosan kapcsolódott a kortárs képzőművészet és az irodalom. Ekkoriban a zenekar legjellemzőbb stílusjegyei a triphop-hoz és a lounge-hoz köthetők.

Az első nagylemez, a 2007-ben megjelent Yo Life már egy más utakon elindult zenekart mutat. Legerősebb stílusjegyként az eklektikusságot lehetne említeni, mely mögött egyre jobban előtűnik a jazz zeneiségére jellemző nyitottság és játékosság. Az elektronikus megszólalás háttérbe szorul, előtérbe kerül a hangszeres játék. A lemez kiemelkedő fogadtatása után (Év lemeze jelölés- Fonogram; kritikák pl.:„kis hazánk egyik legjobb zenekara, finom elektronikával, trip-hoppal, egy nagyszerű énekesnővel, és egy új lemezzel… a lemezen jazz, trip-hop dub hatások és elemek ötvözete hallható szénsavmentes (singas) felfogásban. A fiatal, ám annál sikeresebb zenekar immár első nagylemezénél tart, miközben számai az easy listening válogatáslemezek kedvelt darabjai. -forrás: zene.hu-), a zenekar végig turnézta a 2008-as és a 2009-es évet.

A rendszeres hazai koncertezés (néhány fontosabb koncert: Az A38 hajón: Richard Dorfmeister előtt, ugyanitt Parov Stelarral, a Millenáris Parkban Zagar lemezbemutatóján, a Múzeumok Éjszakáján a Nemzeti Galéria teraszán) és fesztivál szereplések (pl. Sziget, PEN, Mediawave, VOLT, Balaton Sound) mellett sikeresen mutatkoztak be külföldön is:(Osijek Spring Jazz-HR, Krakkó, Warsó-PL, Kassa-SK, Brüsszel-BE, Sarajevo-Winter Festival-BiH, Berlin-D, Bratislava, Komarno, Zsilice-SK)

2008 decemberében felvett közös koncertről a Detti Picasso-val az A38 hajón a Magyar Televízió felvételt készített, és rendes műsorkeretén belül sugározta.

A koncertezés mellet az SP. folyamatosan kísérletezett már kifejezetten akusztikus megszólalású új zenei hangzásvilágokkal. Ezt a folyamatot segítette elő a megváltoztatott hangszerelés is, nagybőgővel és Fender zongorával. E műhelymunka eredménye a legújabb nagylemez, a This is theater honey! A későbbiekben szintén várhatók meglepetések, egy baritonszaxofon, és egy Fender Telecaster gitár erősíti az eddig sem túl általános megszólalást.

Ez a zene felszabadít, és szabaddá tesz, ami pedig alaposan megnehezíti az életed, mert a szabad utat járni mindig a nehezebb út. A jazz zenészek egyszerre feketék és egyszerre indiánok, saját belső világuk nagykövetei, ahol a fogyasztói elvárásoknak nincs helye.” – mondja a koncepcióról Kores, a zenekar vezetője.

A lemezanyag tervezett számai alkották a Singas Project első, 2008-as fellépésének műsorát a Mediawawe fesztiválon. A koncert hatását mutatja a következő évi visszahívás a szervezők részéről, kiemelt fellépőként és egy tervezett jazz workshop résztvevőiként várták vissza a zenekart.

A színpadról lecsorgó energia és attraktivitás győzte meg Alexander Balanescu világhírű hegedűst, aki a 2009-es nyári Ördögkatlan fesztiválon hallotta játszani az SP.-t. A 2010-es rendezvényen, az EKF programok keretén belül a zenekar és a hegedűművész közös koncertlemezének felvételére kerül majd sor. „Nem idegen tőlünk a kísérletezés, minél több eddig ismeretlen területen szeretnénk kipróbálni magunkat. Valójában csak az ismert idegen már egy kicsit.”- mondja Ádi, a zenekar szaxofonosa.

A Singas koncertjeit leginkább performanszként érdemes értelmezni. Tudatos döntésként különbözik a lemezen hallható és az élőben előadott számok vérmérséklete. „Élőben” rengeteg szólóval, improvizációal kiegészült elsöprő lendületű koncertekre lehet számítani. Krakkóban például egy klasszikus klub kialakítású helyszínen olyan számú lelkes és rajongó lengyel közönség fordult át őrjöngő jazz élvezőbe, hogy a sokadik ráadásszám után levonuló zenekart a tömeg kézzel nyomta vissza a színpadra, folytatást követelve.

A kimondottan progresszív, jazzes és dinamikus kompozíciók több neves európai jazz fesztivál és kiadó érdeklődését is felkeltették. 2009 nyarán a zenekar meghívást kapott Berlinbe. A rendkívül high sociaty party-n az SP. mellett a katonai attasék rendjeleinek csilingelése adta meg a hangot, ahogy bólogatva és felsőtestüket ütemesen mozgatva hallgatták a zenekart. Majd Angela Merkel kancellár érkezett meg éppen az utolsó számra.

Mindemellett a zenekar előszeretettel vesz részt klasszikus klub koncerteken, szívesen tesz eleget az ilyen jellegű meghívásoknak, és saját kezdeményezésben is számos jazz klub-est fűződik a nevéhez. „Istenigazából csak annyi helyre van szükségünk, ahol elférünk a hangszereinkkel. Mindegy, hogy egy kis klubba, vagy egy több ezerfős koncertterembe megyünk, a zene jön velünk.” – mondja ZoZo a zenekar billentyűse.

2009 novemberében a Singas Projekt egyedüli magyar meghívottként vett részt a XXXV. Jubileumi bratislavai nemzetközi jazz fesztiválon. A több, mint 3000 fős közönség eleinte a székekbe kapaszkodva szemlélte, majd a végén vastapssal üdvözölte a zenekar felbukkanását a klasszikus jazz követőinek fenntartott porondon. Ahogy később a napilapok írták; a Singas Project olyan volt az eseményen, mint egy wall street-i bankár fején egy zöldre festett hajtincs. De jól állt neki.

[2007.08.21.]

Kiadványok
stúdió
Singas Project: Yolife (2007)Singas Project: This is Theatre Honey (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
A 2001-es párizsi világpremiert...

Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
Szimfonikus metal est a Barba Negrában 
beszámolók még