2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Csak a hold szerzőjének tanácsai az ÚjRaMiX Verseny indulóinak 
A virtuális hangszerek világa – I. rész
Kapcsolatok
Dred

DJ SULI: hogyan készítsünk remixet?

Nemrég kértük Dred segítségét abban, hogy tanácsaival lássa el a kezdő remixelőket. A cikk után többen kérték, hogy bővebb információkkal is szolgáljunk ebben a témakörben. Megkerestük a népszerű lemezlovas, zeneszerzőt, aki ismét készségesen válaszolt kérdéseinkre.

- Milyen technikai követelményei vannak annak, hogy valaki "versenyképes" remixet készítsen?
- Ma már viszonylag könnyű helyzetben vannak a fiatalok, mert nem feltétlenül kell több milliós stúdióba vonulni egy-egy remix elkészítéséhez. A legtöbb átdolgozás megoldható egy komolyabb otthoni pc-n is. Tehát a legfontosabb egy stabil számítógép. Három fontos dolog van még ezen kívül: egy jó hangkártya mert az alaplapi és az általában a számítástechnikai boltokban kapható kártyák nem alkalmasak komoly munkára, egy hangsugárzó pár és egy MIDI billentyűzet amivel be tudjuk játszani az általunk kitalált dallamokat.

- Mi lenne a következő lépés?
- A szoftverek kiválasztása. Sokan kérdezik, hogy én milyen programot használok, mert tetszik nekik egy dalom és olyat akarnak készíteni. Itt fontos megjegyezni (és én ezt mindig elmondom), hogy nem a program határozza meg azt hogy milyen lesz a dal, hanem az ember aki mögötte ül. Tehát csak azért, mert valaki azt a programot használja, amit én vagy más sikeres előadó attól még neki nem feltétlen fog sikerülni ugyanaz. A szekvenszerek széles kínálatból lehet választani, azonban én mindenképpen egy komolyabbat javaslok, mert lehet, hogy eleinte nehezebb egy komoly programmal dolgozni, de hosszú távon meghálálja a bele fektetett energiát. Kiegészítő szoftvereket is használhatunk, ezeket hívják Plug-In-eknek. Ezekkel további processzálási trükköket tudunk elkövetni.

- Hangszerek nem is kellenek?
- Természetesen hangszerekre is szükség van. Aki megengedheti magának mindenképpen érdemes a műfajnak megfelelő valódi hangszereket/szintetizátorokat beszereznie. A számítógépes zeneszerkesztés világában egyre elterjedtebbek a szoftveres megoldások melyek vagy egy szekvenszer beépített eszközei lehetnek vagy VST Instrumnet-ként találhatunk rájuk. Ezek között sok olyan van melyek hangzása nagyon megközelíti a hardveres eszközökét.

- Úgy nézem meg vannak az eszközeink, berendeztük a házi stúdiónkat, hogyan tovább? Már bele is kezdhetünk a zenélésbe?
- Sajnos rossz hírrel kell szolgáljak: nem. Zeneelméleti ismeretek nélkül nem fog menni a professzionális zenekészítés. Nem kell megtanulnia senkinek a hangszeres játékot (bár nagy segítség), de az összhangzattan alapjait mindenképpen. Egy dal zenei hangokból áll és ennek megvannak a szabályszerűségei melyeket meg lehet tanulni. Aztán el kell sajátítanunk a birtokunkban lévő eszközök, programok kezelését. Ha jól bírjuk az angol nyelvet, akkor találhatunk elég sok oktató anyagot a net-en, ha nem, akkor a legjobb egy hozzáértő (csak ha tényleg hozzáértő!) segítségére bíznunk magunkat vagy megpróbáljuk tanfolyamon elsajátítani a felhalmozott eszközeink, szoftvereink használatát. Tanfolyamok főként külföldön vannak angol vagy német nyelven. Ha van érdeklődés ilyen jellegű tanfolyamra, akkor lehet, hogy indítok egy zeneszerkesztéssel kapcsolatos tanfolyamot. Akit érdekelne egy ilyen lehetőség az nyugodtan írjon a dred@dredmusic.hu email címre "tanfolyam" tárgyal. Ha van elegendő jelentkező beindítunk egy tanfolyamot, ahol a zeneelmélet mellett a számítógépes zeneszerkesztést is megtanulhatják a jelentkezők.

- Bíró Zsolt -

[2006.05.07.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Jömbi 2006.05.15. 11:48 • [1]
Sziasztok, nagyjából minden igaz ami le van írva, csak innen Szlovákiából kell a szövegen javítanom, az nem szintetizátor, hanem SZINTESZIZÁTOR, mert az alapszó a szintézis nem pedig a szintetikus ! Csak ennyi, üdvözlettel - Jömbi

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még