2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Honlapértékelő: Balkánék fanatikus weboldala
Balkan párbaj a Transglobal Undergrounddal
Balkan Fanatik vendégszereplése Krakkóban
TGU és Balkan Fanatik stúdióban
Micsoda szamárság! Állati klipet készített a Balkan Fanatik
Hungarikum a Balkan Fanatiktól
Dinamikus buli lesz a Pecsában
Balkan Fanatik koncert a Duna TV műsorán
Képgalériák
Képek a Petőfi Csarnokbeli koncertről
Kapcsolatok
Balkan Fanatik

Sokszínű Pecsa-buli Balkan Fanatik módra

A magyar zenei színtér egyik legfurcsább együtteseként számon tartott Balkan Fanatik immár harmadik éve lép fel rendszeresen különböző helyszíneken. Előadásaik alatt megszokottak, szinte nélkülözhetetlenek lettek a színpadi táncosok produkciói. Az együttes második lemezbemutatóján főleg rájuk, továbbá a jelmezekre és a vendégzenészekre épített a banda.

Az este a hivatalosan meghirdetett kilenc óra helyett háromnegyed tízkor kezdődött. A türelmes közönség negyvenöt perces várakoztatása számomra kicsit sok volt, azonban a hosszasan elhúzódó evés-ivás-sörözés-beszélgetés meghozta a gyümölcsét, egy intenzív, pörgős bulit.
Egy sejtelmes intro felcsendülése után rögtön egy hosszabb elemmel kezdődött a balkános party. Hamarosan táncra perdült a nép, és kialakult a fergeteges hangulat.

Táncosok, vendégzenészek

Ugyan a koncert apropója az új dalok bemutatása volt, számomra mégis inkább a táncosok s a vendégzenészek szereplése bizonyult különlegesnek, egyedinek az estben. Persze nem kis élmény először élőben hallani vadonatúj számokat (bár erre csak a fellépés második felében került igazán sor), mégis a különleges, indiai hangszereket megszólaltató brit világzenészek (Sheema Mukherjee, Hamid Mantu és Rav Neyyar), a magyar elektrogitáros Madarász Gábor valamint a hegedűn játszó Salamon Bea hívta fel magára leginkább a figyelmem.

Rajtuk kívül még számos zenész és énekes is közreműködött a produkció során. Külön dicséretet érdemel az együttes jelmeztervezője, valamint tánckara is. Jól láthatóan hihetetlen mennyiségű fantáziát öltek a különböző kosztümök és koreográfiák által alkotott betét-előadások megrendezésébe. Sajnálom, hogy díszletet nem dolgoztak ki, ez még jobban rezonálhatta volna a zene és a jelmezek által keltett különleges hangulatot.

Nem volt teltház

Az új számok kifejezetten rave-es ritmusokkal és alaptémákkal rendelkeznek, úgy tűnik, ezekre építették rá a kelet-európai népzenét, így egy színes, eklektikus kavalkádot alkottak meg. A hallgató az élő előadás során – saját döntése, hangulata vagy éppen ízlése szerint – átadhatta magát a rave-re jellemző ritmusoknak, vagy éppen kapkodhatta a fejét a számtalan különböző hang között keresve az egységet. Ez a sokszínűség a vendégzenészek által megfűszerezett régebbi számokra is igaz volt. A repertoár talán legegyértelműbb darabja egyben a legegyszerűbb Fuckman című sláger volt. A harmadáig megtelt Petőfi Csarnok gyakran énekelt együtt Rise FM-mel, s kivétel nélkül minden szám végén tapsvihar tört ki.

A koncert után Hamid Mantu marasztalta még egy kis bulira a hallgatóságot. A fellépésről dinamikus és álló kamerákkal felvételt készítettek… Ki tudja, talán reménykedhetünk egy DVD-ben vagy egy koncert-klipben?

- Molnár András -

[2006.10.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még