2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Mötley Crüe és a Def Leppard együtt turnétik, jövőre Budapestre is jönnek
A Deep Purple visszatér Budapestre!
Machine Gun Kelly a Budapest Parkban koncertezik
A Billy Talent új lemezével tér vissza a Budapest Parkba
A Simple Plan a Budapest Parkban is bemutatja új lemezét
Sir Tom Jones 2023. július 1-én tér vissza az MVM Dome-ba
A The Cult új lemezét a Budapest Parkban is bemutatja
A Live Nation visszahozza Koncert Hét elnevezésű akcióját
Képgalériák
Daiana Krall
Kapcsolatok
Diana Krall
Live Nation Magyarország

Ismét Budapesten koncertezett Diana Krall

A kanadai énekesnő finom zongorajátéka, mély hangja és jellegzetes énekstílusa teljesen egyedi előadásmóddal párosul. Albumai milliós nagyságrendben fogynak, díjak és elismerések tucatjait nyerte el, a közönség pedig világszerte imádja. Több mint két évtizede ő a legkeresettebb női jazz előadó. Legutóbbi lemeze 2020-ban jelent meg This Dream of You címmel, ennek turnéjaként járja a világot, és érkezett hozzánk, a Budapest Arénába is.

A színpadkép alapvetően sötét tónusú volt, a hátteret sötétpiros bársonyfüggöny adta, hat klasszikus lámpaállványról világították be a zenészeket, a fényeket pedig lassan áradó füst tette még hangulatosabbá. A koncerten nem csak a díszlet és a zenekar tagjainak öltözete-megjelenése volt ünnepélyes, hanem maga a zene is elegánsan visszafogott volt – ahogyan ezt a kanadai jazz-zongorista és énekesnő rajongói már megszokhatták.

Diana Krall koncert képekben - klikk a fotóra


A koncertet különlegessé ezúttal is Diana Krall kontraalt – ha kell fátyolosan búskomor, ha kell füstösen-karcosan eleven – éneklése tette. Maníroktól mentes zongorajátékában minden hangnak megvolt a maga helye, egyetlen feleslegesen hivalkodó billentyűleütést sem ejtett. A közönség ezen az estén is tanúja lehetett, hogy Krallnak bensőséges kapcsolata van mind a hangszerével, mind azokkal a dalokkal, amelyeket elénekel.

Az előadás mindvégig elkötelezetten a – többnyire swinges – jazzharmóniákra épült, melyben gyakran kaptak szerepet a zenekar vezetőjének és zenésztársainak finom, érzelmes szólói. Diana Krall nem kísérőzenészekkel, hanem fényes karrierrel rendelkező, a jazz szcénában jól ismert muzsikusokkal vette körbe magát: Anthony Wilson gitározott, Robert Hurst játszott a nagybőgőn, Karriem Riggins dobolt.

A dalok remek hangszerelést kaptak, a muzsikusok bravúrosan vették át egymástól a szólamokat. Nagy taps fogadta azokat a pillanatokat, amikor a kvartett közös örömzenélése mellett intim duettekre is sort kerített – ének-gitár, ének-basszus –, és talán még ennél is mélyebb érzelmeket keltett Krall szóló éneke, illetve a saját zongorakíséretével előadott dalrészek.

Külön említést érdemel a koncert kimagasló hangminősége, amely az énekesnő suttogásától a leghangosabb nagybőgő-, gitár- és dobszólamig, minden dinamikatartományban kristálytiszta maradt.

Ha meglepetés nem is történt – persze nem emiatt váltott jegyet Krall közönsége –, de a csoda ezúttal sem maradt el. A varázslat ugyanis maga az énekesnő unikális muzikalitása.

Diana Krall 1964-ben született Kanadában, Nanaimo városában. Édesapja – aki szintén jazz-zongorista volt és hatalmas lemezgyűjteménnyel rendelkezett – otthon gyakran zongorázott, édesanyja pedig egy közösségi kórusban énekelt. Krall így aztán – szülei nyomdokain – nagyon korán, négyévesen kezdett zongorázni.

Zenei képzettségét az Egyesült Államok neves konzervatóriumaiban tökéletesítette: Boston (Berklee College of Music), Los Angeles, New York legjobb jazzoktatóinál tanult.

Első albuma 1993-ban jelent meg egy független kanadai kiadónál Stepping Out címmel. A világ jazzrajongói azonban az 1999-ben megjelent The Look Of Love albuma kapcsán ismerték meg. Ez a lemeze nem csak Grammy díjat nyert a jazz kategóriában, hanem az első jazz album volt a világon, amit az Év Albuma díjra is jelöltek. Diana Krall eddig több mint 15 millió albumot adott el.

Bene Zsolt
Fotó: Török Hajnalka

[2023.06.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még