Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. október 19. | szombat | Nándor nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Szarka Gyula: Bor és leányka
Kapcsolatok
Dolák-Saly Róbert
Legnépszerűbb csengőhangok
Szarka Gyula
Kapcsolódó események
Szarka Gyula: Bor és Lányka - Lemezbemutató koncert
[2007. június 15.
péntek 19:00]

Bor és leányka Szarka Gyula tolmácsolásában

Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítótagjának új szólóalbumán a magyar irodalom legszebb borversei szólnak megzenésítve.

Csak szerelemről és borról – ahogy a Csokonai idézet is hirdeti. Mi másról is kéne énekelni –édes istenem…. Balassi, Petőfi, Gárdonyi verseihez Szarka Gyula, Dolák-Saly Róbert és kiváló vendégművészek adtak hozzá “Valamit” – muzsikát, humort, ötletet, jókedvet – amitől az embernek kedve szottyan lemenni a pince hűvösébe, vagy kiülni a szabadba egy szép enyhe estén, egy-egy jó pohárka borral, lassan kortyolgatva, el-elmerengve, el-elmosolyodva.

Nincs itt semmi más: csak bor és szerelem. Meg persze az a bizonyos “Valami” amitől barátunkká válik ez a lemez röpke percek alatt.

Nem lehet "csak úgy" hallgatni

“…mert ezt a lemezt nem lehet csak úgy hallgatni. Bort kell tölteni hozzá karcsú nyakú pohárba, el kell üldögélni az alkonyatban, s bele kell bámulni néha a gyertyák lángjába. De nem folyamatosan merengve, hiszen az előadó, ez a felvidéki garabonciás, reneszánsz hangoltságú énekmondó, fogadók modern vándormuzsikusa maga mondja ki, vállalkozása jellegéből adódóan más szavait felhasználva, bolond, aki szomorú.

Az se baj, ha szerelmesen összehajlunk valakivel, miközben hallgatjuk a nótákat, vagy épp szürkebarátot iszunk a fürge barátokkal, míg múlik fölöttünk a sokak által megénekelt szárnyas idő. Nótát mondtam, mert Szarka Gyula, a méltán népszerű Ghymes együttes szelídebbik frontembere, úgy nyúl ezekhez a klasszikusnak számító versekhez, ahogy az ember az anyanyelvét használja - egy élet (szakmai) tapasztalatával hitelesített természetességgel.

Minden körülményeskedés, művészieskedés, magamutogatás, fontoskodás és trendiségre kacsingatás - kizárva. Régi közhely, hogy egyszerűnek lenni a legnehezebb. Ezen a lemezen, úgy tetszik, ez megy a legkönnyebben. Az egyszerűség.

Mintha Balassitól Petőfiig ugyanazt a nyelvet beszélnék a költők, melynek lényegét valahogy így foglalhatjuk össze, mai világunkhoz persze meglehetősen idegen és idegesítő hangzással: igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből. Nem versfeldolgozások, sokkal inkább versértelmezések hangzanak fel itt egymás után, mégpedig abban a formában, hogy aki elköveti őket, nem - vagy nem elsőként - a szavak értelmezésénél kezdi a megszólítást és az azt követő megszólalást-megszólaltatást, hanem valahol a föltalált művek lelkénél, ha van nekik ilyen.

Az eredményt leginkább a hangulati hitelességgel írhatjuk körül, és az eredetiség fogalomkörébe utalhatjuk át…”  - Zalán Tibor

Borral, muzsikával ünnepelték a megjelenést

Május 3-án délelőtt az Alexandra Könyvpalota Panoráma termében borral, muzsikával és irodalommal ünnepelték Szarka Gyula Bor és a lányka című új szólóalbumának megjelenését. A lemezen Petőfi Sándor, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Gárdonyi Géza híres borversei szólnak megzenésítve - talán az iskolapadban hallottuk, olvastuk e verseket utoljára…

A Ghymes frontembere 2 kiváló zenésztársával, Varga Borival és Nagy Szabolccsal két nótát adott elő ízelítőül az új albumról, majd Ambrus Lajos, író a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat főszerkesztője egy kellemes szellemi kitérővel örvendeztette meg a bor-és irodalomtörténetre nyitott hallgatóságot.

Remek magyar borok, könnyed, baráti beszélgetések, friss pogácsa - lélekmelengető délelőttöt töltöttek el egymással ezen hétköznapon, s újra megtapasztalhatták a jelenlévők, hogy borozni, muzsikálni, beszélgetni nagyon-nagyon jó!

- EMI / Kemper Tamás -

[2007.05.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Énekesnő zenekar [2019.10.17.]
Szólógitárost keresünk! zenekar [2019.10.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

˝Ki van ez találva...˝ – Kowáék Győrben koncerteztek
A Molnár Vid Bertalan Művelődési...

Visszatért az Il Volo - a ’popera’ olasz sztárjai Budapesten léptek fel
A 2018 decemberi...

Megnéztük Will Smith születésnapi koncertjét a Bazilikánál
Képek! Elkezdődtek a János vitéz próbái a Budapesti Operettszínházban
Megnéztük: Orbán Józsi búcsúkoncert a Barba Negrában - képekkel
Óriási bulival zárta a szeptembert az Action zenekar
A zene világnapját Janza Katával és Szabó P. Szilveszterrel ünnepeltük
beszámolók még